insomnia tratata prin nlp
NLP (Programare Neuro-Lingvistica)

Insomnia tratata prin NLP

In cele ce urmeaza, specialistul in NLP, Steve Boyley, descrie felul in care persoanele care sufera de insomnie au tendinta sa actioneze, prezentand totodata o serie de remedii pentru aceasta confruntare a multora dintre noi in procesul de dezvoltare personala parcurs:

,,In ultimii ani, am ajutat foarte multi pacienti care sufereau de insomnie inainte sa adoarma. Unul dintre ei chiar a marturisit ca nu a mai avut un somn profund de 9 ani, nici macar atunci cand lua pastile pentru a adormi. Majoritatea acestor oameni s-au descurcat destul de bine in a sta treji…ei bine, oarecum treji. Iar alti pacienti erau destul de preocupati sa-si rezolve diferite probleme de zi cu zi in loc sa doarma.

Desi vedem insomnia ca o problema legata de a adormi, de fapt, ea se refera la a sta treji.

• Pacientii anxiosi considera ca rezolvarea problemelor cere o procesare interna constienta. Faptul ca ne gandim la problemele nerezolvate cauzeaza insomnie.

• Pe de alta parte, un alt tip de pacienti folosesc procesarea interna constienta pentru a ramane treji. Adesea, acestia isi petrec o buna bucata de vreme in asa numita stare de transa.

Iata o serie de posibile solutii:

1. Este in regula sa dormiti.

Este important sa stim ca suntem in siguranta, ca totul va fi in regula si ca problemele la care ne gandim vor fi mai usor de rezolvat daca dormim inainte. Ati auzit vreodata expresia ,,lasa-ma sa dorm si vin cu o solutie”? Acest lucru este posibil deoarece mintea inconstienta este mult mai capabila decat noi in a rememora si a sorta informatiile de care avem nevoie pentru a face fata unei probleme. Relaxati-va. Este in regula sa uitati de toate lucrurile importante pentru o noapte, in fiecare noapte.

2. Fiti treji atunci cand este nevoie sa fiti treji.

A fi pe jumatate adormit atunci cand trebuie sa fii treaz este echivalentul cu a fi pe jumatate treaz atunci cand trebuie sa dormi. Daca ritmul in care va aflati disociaza energia conservata, atunci reveniti in acest moment. Gasiti-va ceva cu care sa va ocupati mintea care se afla in afara mintii voastre. Daca va ganditi la anumite probleme, scrieti-le pe o foaie alaturi de ideile si rezolvarile pe care le propuneti. Daca aveti un job in care atentia nu va este solicitata, incercati sa evitati visatul cu ochii deschisi. Daca nu aveti niciun job, gasiti totusi un proiect in care sa va implicati. Evitati starea de stagnare a fiecarei zile sau tergiversarea si incercati sa fiti cat mai activi intreaga zi.

3. Cea mai usoara cale de a va face mintea sa taca si sa va lase sa adormiti este sa-i oferiti mintii ceva care sa o relaxeze.

O usoara meditatie sau o melodie relaxanta ar fi ideala inainte de a adormi. De asemenea, in continuare va propun un exercitiu numit Cele 3 valuri ale relaxarii.Totul incepe cu eliberarea tensiunii din zona scalpului, a fetei si a obrajilor. Daca mintea fuge catre alte ganduri, incercati sa reveniti cu atentia in prezent pentru a simti fiecare val al relaxarii pe fata voastra. Poate parea un exercitiu minor pe care aveti tendinta de a-l neglija tocmai pentru ca este atat de simplu, insa deseori, lucrurile simple sunt cele care se dovedesc a fi cele mai folositoare. “

Sursa: www.nlpmind.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Frumos articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *