I.Q. si E.I. – cum sa ne modelam emotiile

Publicat: 10 septembrie 2014
Comentarii: 4 Răspunsuri

Am vorbit cu alta ocazie despre importanta de a ne intelege propriile emotii si de a le percepe corect pe cele ale persoanelor din jur.

De cate ori nu ti s-a intamplat oare sa incepi o discutie (neutra din punctul tau de vedere) cu un coleg si sa se rasteasca la tine?

Sau sa ajungi acasa, vesel dupa o zi buna la serviciu, si sa-ti gasesti partenerul de viata trantind lucruri prin casa si tipand “am avut o zi groaznica!” De cate ori nu ti s-a intamplat tie sa te rastesti la altii si sa nu intelegi de ce toate iti merg prost si te simti iritat si deprimat?

In primul rand, sa spunem ca IQ-ul, coeficientul de inteligenta pe care fiecare ni l-am determinat la un moment sau altul al vietii (exista o multime de teste IQ gratis disponibile pe internet), nu prea are legatura cu EI (Emotional Intelligence), adica “istetimea” noastra emotionala.

O multime de oameni extrem de inteligenti au fost renumiti pentru inabilitatea lor de a avea o prezenta sociala (si sociabila) decenta. Acesti oameni au probabil o inteligenta cognitiva de top, in vreme ce – daca si-ar face un test de inteligenta emotionala – rezultatele ar iesi ingrijoratoare.

Majoritatea dintre noi, iesim la un test IQ facut online in zona medie de coeficient, undeva intre 95-100 si 110-115 puncte. Surpriza mare vine din faptul ca poti suplini inabilitatea de a fi un geniu (si sa fim seriosi, cei mai multi dintre noi nu suntem si nu vom fi vreodata genii) prin antrenarea inteligentei emotionale.

Pe langa testele online gratis de inteligenta emotionala pe care ti le punem la dispozitie ca sa-ti faci o autoevaluare a modului in care esti controlat de emotii sau le canalizezi tu pe ele, iata planul tau de dezvoltare emotionala pe termen scurt:

1. Noteaza-ti emotiile pe care le-ai simtit intr-o zi, sursa din care crezi ca provin si consecintele (rezultatele) pe care le-ai resimtit;

Incearca sa faci asta timp de o saptamana si urmareste acele emotii care se repeta si care rezultatele pe care le au pentru tine (te fac sa te simti bine sau rau?).

2. Fa acelasi lucru si cu persoanele cele mai apropiate (de acasa, de la serviciu), mai ales cei cu care se intampla sa ai conflicte si cei care simti ca iti dau energie si buna dispozitie; noteaza-ti situatiile si reflecteaza asupra lor; ce le-a determinat?

3. Folosind informatiile de la punctele 1 si 2, incearca sa-ti urmaresti reactiile proprii si sa validezi emotiile inainte de a le “da drumul”.

Daca esti iritat de un coleg care te acuza pe nedrept in fata sefului ca ai gresit un raport, de exemplu, poti depasi momentul de maxima intensitate a emotiei si sa ii arati, cu zambetul pe buze ca raportul este corect si ca el a facut o confuzie? Cum ai face asta? Cum te-ar face sa te simti?

Este o alternativa mai placuta decat sa preieri rolul de victima care se apara impotriva tuturor acuzatiilor si nedreptatilor de pe lume, “muscand” din adversar? Incearca sa convertesti momentele de emotie maxima in clipe de reflectie in care sa intelegi ce simti si sa profiti de aceasta intelegere si fa “mutarea” altfel decat ai face-o de obicei.

Vei vedea cum incepi sa rezolvi conflicte, cum incepi sa te simti mai bine, cum incepi sa capeti aprecierile celor din jur si cum o situatie care aducea in mod normal iritare, furie, dezamagire si ranchiuna, devine o buna ocazie sa-ti arati taria de caracter, spiritul viu si naturaletea unei personalitati frumoase si complete.

La fel, in situatiile in care simti emotii pozitive, reflectia asupra a ceea ce le determina si a modului in care te influenteaza, te ajuta sa le inmultesti frecventa si sa le prelungesti durata. La fel poti proceda si acasa.

4. Dupa ce ai trecut de primele 3 puncte, putem spune ca ai promovat primul tau test de inteligenta emotionala.

Transforma intelegerea emotiilor si manipularea lor intr-o arta a controlului total, prin antrenament continuu. Control al emotiilor nu inseamna reprimare a acestora, ci transformarea emotiilor distructive in rezultate constructive. Prin incercari, prin esecuri, dar fara sa renunti. Caci, precum spunea un dascal odata, repetitia e mama invatarii.

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *