inteligenta emotionala si masurarea ei
Inteligenta emotionala EQ

Inteligenta emotionala si masurarea ei: teste psihologice pentru determinarea coeficientului de inteligenta emotionala

Daca evaluezi ziua pe care ai avut-o astazi, cu siguranta ai simtit in doze mici multe dintre urmatoarele emotii: buna dispozitie, bucurie, suparare, dezgust, surpriza, rusine, tristete, vina, teama, usurare, satisfactie. Si lista poate continua.

Sa detii o buna inteligenta emotionala inseamna sa fii atent la emotiile tale si ale celor din jur.

De asemenea, inteligenta emotionala mai inseamna: ce anume determina emotiile, ce le conserva, cum treci de la una la alta, cum le poti utiliza in folosul tau si al celor cu care iti impartasesti existenta, la serviciu, acasa, la scoala.

Suntem familiarizati cu totii cu o serie de teste psihologice de inteligenta emotionala, teste de personalitate si teste de inteligenta si daca iti aloci jumatate de ora pentru a completa un test IQ gratis disponibil pe internet, vei afla diversi coeficienti in ce priveste inteligenta ta numerica, memoria, imaginatia, creativitatea.

Un test IQ online te ajuta sa-ti formezi o idee despre trasaturile tale cognitive – pe care le poti antrena! – si mai departe poti trece la a-ti testa personalitatea sau inteligenta emotionala.

E important sa subliniem ca aceste teste psihologice nu sunt jocuri online si nici concursuri de divertisment.

Faptul ca inregistrezi un coeficient sau altul intr-un test IQ nu te face mai “prost” decat altcineva insa iti da o masura a nivelului la care iti folosesti potentialul cognitiv si emotional.

Pana deunazi se considera ca a-ti ascunde emotiile este una dintre cele mai importante virtuti, mai ales in lumea afacerilor.

Exista culturi intregi, cum ar fi cele de origine asiatica unde exprimarea emotiilor e considerata si azi o forma de slabiciune.

In cultura occidentala insa, generatii intregi de savanti care au cercetat psihicul uman, individul, grupul social, relatiile interumane, performanta la munca si in afara acesteia, mecanismele si dinamica relatiilor de cuplu si de familie, au ajuns la concluzia ca reprimarea emotiilor este in cel mai bun caz o frana in calea dezvoltarii personala.

Inteligenta emotionala reprezinta un grad superior de cunoastere a propriilor sentimente, de interpretare corecta a emotiilor celorlalti si de canalizare eficienta a acestor emotii pentru optimizarea mediului in care interactionam si pentru atingerea obiectivelor individuale si de grup.

Asa cum testele de IQ disponibile online iti arata multiplele fatete ale capacitatilor tale cognitive si te ajuta sa lucrezi pentru imbunatatirea lor, iti vom prezenta in continuare teste de inteligenta emotionala sau mai degraba un test EQ (Emotional Intelligence Quotient) care sa te ghideze, impreuna cu sfaturile noastre, pentru a-ti imbunatati relatia emotionala cu tine insuti / insati si cu lumea.

Chiar de azi poti invata sa-ti folosesti energia unui moment de furie in scopuri constructive, exuberanta si optimismul in performante mai bune la job si in armonie in familie.

Poti converti teama de nou in bucuria de a fi surprins si in adaptabilitate la schimbare, poti transforma tristetea in determinare si puterea de a deveni mai bun.

Un test IQ, indiferent daca este online sau nu precum si diferite teste de inteligenta emotionala (test EQ) ne ajuta sa construim o harta mentala si emotionala a propriei persoane, sa ne cartografiem emotiile si sa lucram cu ele intr-un mod de care nu eram constienti pana acum.

EQ si IQ copy

De aceea intrebarea “ai fost inteligent emotional azi?” este extrem de relevanta pentru fiecare din noi si poate fi completata de intrebarea: “cat de multa inteligenta emotionala ai aratat astazi?

EQ si IQ copy

La aceasta intrebare ne poate raspunde atat un test EQ. De aceea, va propunem urmatoarele teste online de inteligenta emotionala:

 1. http://www.queendom.com/ – unul din testele online care evalueaza aspecte de inteligenta emotionala si sugereaza cai de imbunatatire pentru inteligenta noastra emotionala

 2. http://www.ihhp.com/ – face parte din categoria de teste psihologice sub forma de quiz, care descrie situatii pe care le experimentam cu totii in viata reala.

  Daca suntem sinceri in raspunsuri, putem sa beneficiem de multa acuratete in masurarea nivelului nostru de inteligenta emotionala. Dupa efectuarea acestui emotional iq test gratis, veti primi rezultatele, impreuna cu o serie de recomandari legate de cum putem ne putem conecta cu ceilalti intr-un mod mai authentic, mai ales cand ne aflam sub presiune.

 3. http://psychology.about.com/ – acest quizz seamana cu un test iq, fiind printre acele teste online care prezinta un amestec de auto-dezvaluire si intrebari situationale legate de aspecte de inteligenta emotionala.

  Care este coeficientul tau de inteligenta emotionala? Aici poti afla, exact in acelasi fel in care un test Iq iti dezvaluie coeficientul de inteligenta.

 4. http://greatergood.berkeley.edu/ei_quiz/ – unul din acele teste online de inteligenta emotionala care lucreaza cu recunoasterea expresiilor faciale. Poate fi considerat ca facand parte din categoria de teste psihologice.

  Masoara inteligenta emotionala prin identificarea emotiilor din 20 de fotografii. Cand ai terminat de facut acest test EQ, cauta sa afli cum poti sa-ti dezvolti componenta empatica a inteligentei tale emotionale, pentru a-ti imbunatati scorul.

 5. http://personality-testing.info/tests/EI.php – aici gasesti multe teste de  personalitate, teste psihologice si teste EQ

 6. http://www.helpself.com/iq-test.htm – majoritatea testelor care se numesc EQ test nu vorbesc voarte mult despre emotiile in sine. Acest test EQ vorbeste despre asta. De aceea, este considerat unul din testele psihologice de baza in determinarea coeficientului de inteligenta emotionala.

  Ce putem spune despre iubire in relatii? Despre ura? Durere? Doliu? Teroare? Furie? Gelozie? Rusine? Acest test EQ iti va arata unde reactiile tale legate de inteligenta emotionala sunt blocate sau au nevoie de dezvoltare.

  Contrar unui test IQ, nu exista scorare a coeficientului de inteligenta emotionala care sa te compare cu altii. Iti garantam insa ca acest EQ test este la fel de provocator ca un test IQ.

 7. http://www.arealme.com/eq/en/ – test de inteligenta emotionala conceput de Daniel Goleman. Nu mai are nevoie de nicio alta prezentare, desigur. Iata mai jos un audiobook in care Daniel Goleman vorbeste timp de 3 ore despre inteligenta emotionala:

 8. http://www.maetrix.com.au/meit/eitest.html – acest EQ test Maetrix contine 40 de intrebari, bazate pe cadranul modelului de competenta in inteligenta emotionala a lui Goleman.

  Este unul din testele psihologice care iti cere sa alegi o afirmatie care te descrie mai bine dintr-o pereche de afirmatii. Pentru un rezultat corespunzator al testului EQ, nu supraanaliza intrebarile

 9. http://www.goodtherapy.org/ – la fel ca alta forme de inteligenta, EQ-ul tau nu este static. Afland care iti sunt punctele slabe si construindu-ti punctele forte, poti sa-ti dezvolti inteligenta emotionala. Acest test EQ este unul din acele teste online de personalitate care iti ofera oportunitatea sa afli asupra caror aspecte de inteligenta emotionala sa lucrezi.

  Acest test prezinta scorare standard ca orice alt IQ test gratis sau test IQ online. Contine 146 intrebari iar raportul primit, care trebuie platit insa, iti va da detalii despre diferitele dimensiuni de inteligenta emotionala, precum constientizarea, controlul impulsurilor, empatia, managementul conflictelor, motivatia, maturitatea si stima de sine.

Iti dorim succes in determinarea coeficientului de inteligenta emotionala. Daca vrei sa impartasesti cu noi cum a decurs procesul, asteptam comentariile tale!

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

 1. Bună ziua, imi place ideea de a scrie scurt si concis, despre inteligenta emotionala si de a oferi posibilitatea, printr-o serie de teste si chestionare, de a-ti verifica potentialul emotional.
  Gestionarea emotiilor este unul dintre stalpii succesului personal. Ne place sau nu, suntem toti, supuși emotiilor, zilnic. „Emotiile reprezintă raspunsuri complexe, sistemice, urmand anumite tipare, care sunt generate, in functie de modul cum apreciem in decursul vietii, propriile eforturi pentru supravietuire, afirmare si indeplinirea scopurilor urmarite.” (Emotie si adaptare-o abordare cognitiva a proceselor afective, Richard S.Lazarus, Ed.Trei-psihologie,psihoterapie, 2011, pag.25). Prezentarea teoriei cognitiv-motivational-relationale, o gasiti la pag.65 a volumului mai sus mentionat.
  Emotiile genereaza dispozitii, care la randul lor, in timp, formeaza sentimentele. Unul dintre factorii importanti, care determina raspunsul organic si/sau psihic al individului la stimuli exteriori si interiori , este STRESS-ul, format din stress-ul cotidian (interventia mediului exterior), care se pliaza pe stress-ul fiziologic personal ( corelat cu sistemul imunitar). Atentie, deci la raspunsurile propriului organism atunci cand ne confruntam cu emotii ! Ar fi bine sa nu le ingropam ci sa ne confruntam cu ele si sa ne observam reactiile…

  1. poate scrieti un articol despre inteligenta emotionala la copii, cred ca ar fi multe de discutat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *