schimbarea in vietile noastre
Dezvoltare personala

Iti este teama de schimbare?

iti-este-teama-de-schimbare

iti este teama de schimbare

Adesea, regasim schimbarea in diferite momente ale vietii noastre.

Poate ca ne mutam intr-o casa noua ori avem un nou job sau poate ca familia noastra se confrunta cu un eveniment neplacut. Oricare ar fi situatiile pe care le experimentam, ele au nevoie de flexibilitatea noastra pentru a reusi sa le intelegem.

Toate aceste schimbari prezinta o serie de cauze, atat pozitive, cat si negative. Chiar daca nu vom cunoaste intorsatura lucrurilor, constientizarea trairilor noastre ne va ajuta sa dam mana cu schimbarea, fara a ne opune acesteia.

De ce este schimbarea atat de complicata?

In teorie, schimbarea pare a fi un lucru extrem de simplu. Sa ne imaginam ca mergem spre locul de munca pe drumul cu care ne-am obisnuit deja. Intr-o zi, observam ca pe strada noastra se fac o serie de reparatii si este nevoie sa mergem pe un alt drum. In mod normal, acest lucru nu ar trebui sa ne cauzeze motive de ingrijorare, insa in creierul nostru au loc o serie de schimbari.

De exemplu, ne intrebam unde duce celalalt drum. Cat de lung este? Oare este mai periculos decat celalat? Informatiile pe care nu le detinem tind sa ne sperie, iar schimbarea creaza o serie de aspecte pe care nu avem cum sa le cunoastem.

Rezultatul? In momentul in care incercam sa anticipam schimbarea, ajungem sa ne purtam destul de irational, creandu-ne o serie de probleme deloc necesare.

In acest sens, terapeutul Roger S. Gil mentioneaza urmatorul lucru:

“Educatia noastra este un factor cheie care ne influenteaza modalitatea in care ne conturam convingerile despre felul in care lumea functioneaza si despre rolul pe care noi il indeplinim in aceasta lume. In momentul in care traim diferite experiente de viata, ne dezvoltam o serie de credinte care ne formeaza paradigma cu care pornim in lume.

Experientele pe care le traim in copilarie tind sa ne influenteze pe termen lung deoarece vor avea un rol important in dezvoltarea viziunii pe care o vom avea despre viata. Deoarece in copilarie creierul nostru este in continua dezvoltare, experientele pe care le traim atunci ne pot influenta viitoarele conexiuni neuronale.

Totusi, indiferent daca este pozitiva sau negativa, copiii reactioneaza mai bine in fata schimbarii decat adultii.”

Cautam oameni cu care ne asemanam pentru a evita interactiunea cu schimbarea.

Deoarece creierul nostru este deranjat de informatiile noi, avem tendinta de a gasi prieteni sau grupuri care sa ne intareasca credintele – fie ca sunt bune sau rele. Acest lucru ne determina sa simtim ca ii cunoastem pe ceilalti membri ai grupului mai bine decat ne cunosc ei pe noi.

Nu ne place sa simtim ca am pierdut timpul.

Cateodata, schimbarea implica o pierdere semnificativa, iar creierului nostru nu-i plac pierderile. In momentul in care investim emotii intr-o activitate, devine mai greu sa ne schimbam deoarece nu vrem sa simtim ca am pierdut timpul sau efortul pe care l-am depus.

Rezultatul? Ne este foarte greu sa renuntam la un proiect care ne oboseste, dar pentru care am muncit enorm. Ne luptam din greu cu incercarea de a renunta la o relatie dureroasa deoarece ne este teribil de greu sa acceptam ca totul se va sfarsi. De fapt, nicio experienta nu reprezinta o pierdere, insa creierul nostru prefera sa priveasca astfel lucrurile.

Totusi…

Putem coopera cu schimbarea?

Creierului nostru ii plac informatiile pe care deja le detine si se apara de ceea ce nu cunoaste. In schimb, daca creierul nostru experimenteaza o serie de schimbari in modalitati diferite, acest lucru ii va permite sa inteleaga ca schimbarea este un element al supravieturii, de pe urma caruia putem avea o serie de beneficii.

Cu siguranta, teoria este mult mai usoara decat practica, insa, am pregatit urmatoarele sfaturi pentru cei care isi doresc sa aiba o alta perspectiva asupra schimbarii:

1. Accepta faptul ca nu poti evita shimbarea.

Rescrierea propriilor povesti este o incercare grea. Chiar daca va fi greu sa schimbam “intriga” povestilor, este important sa ne permitem sa simtim stresul la care ne supune o schimbare. acest lucru nu va fi deloc pe placul nostru, insa ne ve impiedica sa mergem mai departe.

2. Permite-ti sa te exteriorizezi si gaseste modalitati pozitive de a merge mai departe.

Aceasta este una dintre cele mai dificile sarcini deoarece stresul psihologic cauzat de schimbare te poate determina sa consideri ca este imposibil sa treci de la o atitudine pesimista la una optimista.

Dupa ce ai simtit ca te-ai exterioziat suficient, incearca sa cauti diferite modalitati prin care sa reusesti sa integrezi noua situatie in viata de zi cu zi.

Chiar daca imbratisarea necunoscutului nu este chiar cel mai calduros gest, adesea schimbarea ne poate determina sa privim viata asa cum nu credeam ca vom reusi vreodata. Iar acest lucru, da, acest lucru merita trait!

Voi cum reactionati in fata schimbarii?

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *