perspectiva-stiintei-ce-este-o-relatie-de-succes
Dezvoltare personala

Perspectiva stiintei: Ce este o relatie de cuplu de succes?

 

perspectiva-stiintei-ce-este-o-relatie-de-succes
perspectiva stiintei ce este o relatie de succes

Chiar daca ne vom referi la stiinta, stim cu totii ca nu exista “o formula” pentru o relatie de cuplu de succes. Ce inseamna o relatie de succes? Ce inseamna, cu adevarat, relatii de cuplu sau relatii serioase?

Comunicare adevarata,  o relatie la distanta sau o relatie deschisa?

Cu toate acestea, mai multi cercetatori au studiat diferite aspecte pe care cuplurile fericite le experimenteaza.

Chiar daca ingredientele unei relatii perfecte nu pot fi regasite in sfera stiintei, exista o serie de studii despre ce inseamna o relatie de succes.

De-a lungul anilor, aceste studii au creat anumite tipare care ne ajuta sa intelegem care sunt diferentele majore intre o relatie de succes si o relatie trecatoare.

Poate ca multe dintre caracteristicile de mai jos vor parea ca sunt sfaturi de bun simt, insa nu ar fi nepotrivit sa ni le reamintim, macar din cand in cand.

A. Gandirea pozitiva conteaza intr-o relatie de cuplu.

Nu este surprinzator faptul ca pe masura ce o persoana gandeste pozitiv, pe atat ea va fi mai fericita in relatia sa de cuplu.

Ceea ce este interesant in acest caz este cat de mult conteaza acest aspect in ceea ce priveste o relatie de cuplu de succes.

Intr-un studiu realizat de Universitatea din Chicago, cercetatorii au observat ca atunci cand un sot avea un nivel ridicat de pozitivitate, existau mai putine conflicte in relatia dintre soti.

De asemenea, modalitatea in care partenerii raspundeau la vestile bune oferite de celalalt conteaza in aceeasi masura.

Un studiu publicat in “The Journal of Personality and Social Psychology” arata ca modalitatea in care membrii cuplului reactioneaza la vestile bune ale celuilalt – fie cu mandrie, entuziasm sau indiferenta – este cruciala pentru crearea acestei legaturi:

“In viata de zi cu zi, sprijinul constructiv este in general mai bun decat ignoranta. Cuplurile care isi lanseaza argumentele cu sarcasm si mici rautati sunt mult mai predispuse catre despartire. “

Desigur, acest lucru inseamna ca gandirea pozitiva nu ar trebui sa existe in interiorul relatiei de cuplu, ci si in afara ei.

Insa, din cand in cand, ar fi de preferat sa ne aratam entuziasmul de fiecare data cand partenerul nostru reuseste sa obtina ceea ce isi doreste.

B. Sa comunicam corect cu celalalt in relatia de cuplu.

Deloc surprinzator, studiile arata ca o comunicare saraca, dar si conflictele legate de bani reprezinta sursele principale pentru nefericirea in cuplu.

Din pacate, este destul de greu sa facem fata unor astfel de probleme.

Iata care ar fi principalele sfaturi in acest sens:

• Cea mai intalnita greseala de comunicare pe care cuplurile o fac este ca fiecare partener asteapta ca celalalt sa-i ghiceasca gandurile in loc sa vorbeasca deschis despre problemele care ii framanta.

• Scopul fiecarui conflict ar trebui sa fie cautarea solutiilor, nu doar o alta ocazie de a ne descarca furia.

Nimeni nu a spus ca o buna comunicare intre parteneri este usor de obtinut, insa acest fapt nu ar trebui sa ne opreasca din a-i spune celuilalt ceea ce simtim deoarece nu vom face altceva decat sa dam nastere unor noi probleme.

C. Mentine legaturi puternice de prietenie si in afara relatiei intime.

Atunci cand suntem intr-o relatie, este destul de usor sa ne bazam pe celalalt in ceea ce priveste orice problema.

Acest lucru este minunat, insa este important sa pastram legaturile de prietenie pe care le avem.

Mai multe studii arata ca partenerii fericiti au prieteni, cat si alte hobby-uri in afara relatiei de cuplu.

Dr. Coontz afirma ca pentru a avea o relatie de succes nu este necesar sa fim peste tot cu partenerul nostru. Putem gasi avantajele de a avea o relatie deschisa din acest punct de vedere.

Ea accentueaza ca modalitatea in care putem consolida legatura cu cel de langa noi este sa punem cat mai multa presiune emotionala asupra lui.

Acest lucru nu inseamna sa ne pierdem intimitatea emotionala cu partenerul nostru.

Mai mult decat atat, ea sustine ca partenerii de succes sunt cei care se pot bucura si de cei din jurul sau, nu doar de persoana iubita.

Cu siguranta fiecare dintre noi poate interveni cu propriile sfaturi in ceea ce priveste succesul relatiilor noastre, fie ca e vorba de o relatie la distanta, insa daca aruncam o privire atenta asupra celor scrise mai sus, observam ca de fiecare data ne intoarcem la aceleasi lucruri simple, indiferent daca sunt spuse de stiinta, de budism sau chiar de noi insine…

Voi ce parere aveti?

Resurse: www.lifehacker.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *