Cum ne putem vindeca într-o relație conștientă?

Publicat: 12 ianuarie 2022
Comentarii: Fără răspunsuri

În primul rând, e nevoie să ieșim din programul limitativ că trebuie să fim perfect vindecați ca să putem să fim într-o relație conștientă. Da, putem să fim traumatizați – așa cum suntem cam toți, sincer – și să avem parte de iubire și de intimitate într-o relație. Dar da, e nevoie să ne luăm în stăpânire rana, să lucrăm cu ea, să nu o lăsăm să ne stăpânească viața și spațiul relațional pe care îl împărțim cu celălalt.

Vindecarea adevărată începe însă atunci când ne dorim relația mai mult decât ne dorim să ne hrănim umbra și rănile și să le proiectăm pe partener. Vine un moment în viața fiecărei relații în care e o decizie de luat: pun relația pe primul loc, înaintea traumelor mele și înaintea părții din mine care vrea să distrugă relația ca să-și confirme că nu merită iubire, intimitate, atenție, grijă, căldură emoțională.

Din acest moment, putem începe să construim spațiul de siguranță într-o relație. Spațiul de siguranță este cel mai important lucru într-o relație conștientă. Este ca un fel de “container”, ca a treia energie care susține relația, vindecarea individuală a celor doi dar și scopul mai înalt al relației în lume. Fără acest spațiu sigur, nimic nu se poate vindeca și nu putem merge la nivelul următor, nici individual, nici în relație.

Cum se construiește spațiul de siguranță într-o relație conștientă?

Spațiul de siguranță într-o relație conștientă se menține prin intenția de a nu mai arunca gunoi unul în celălalt și de a nu mai reacționa pe modul automat la orice trigger apare în relație.

Partenerul a spus ceva ce te calcă pe nervi? Respiră profund, stai cu ce simți. E durere, furie, tristețe, neputință, nedreptate? Identifică ce simți și apoi adu asta în relație, în spațiul de siguranță: Simt furie, durere, tristețe, când spui asta. Îți iei responsabilitatea pentru ce simți, fără proiecție pe partener.

Apoi, partenerul, dacă vrea să fie în relație cu tine și să meargă la nivelul următor cu tine, va fi acolo pentru nevoile tale. Așa cum și tu e nevoie să fii acolo pentru nevoile lui. “Îmi pare rău că simți asta. Văd că e un loc dureros pentru tine. Ce pot face data viitoare ca să nu mai ating acel loc dureros din tine? Vrei să-mi spui ce te doare atât de mult?” – cam așa arată spațiul de siguranță pus în cuvinte.

Spațiul de siguranță devine astfel un loc unde ești iubit și iubești dincolo de judecată. Unde te poți aduce cu toate rănile, traumele și durerile tale, în același timp în care te menții pe tine responsabil pentru propria durere, fără să o proiectezi pe partener. Și îl menții responsabil pe partener pentru propriile răni, în același timp în care nu îl judeci pentru ele.

Pentru a avea un spațiu de siguranță, cei doi au nevoie să devină gardienii acestui spațiu care le va menține relația în siguranță. Fiecare are nevoie să își cunoască trigger-ele personale. Apoi, să știe ce triggere are partenerul și de ce. Să știe când pot fi evitate discuții inutile și când un trigger poate deveni o oportunitate uriașă de a scoate la suprafață și a vindeca trauma care se află în spate. Pentru asta e nevoie de compasiune, de capacitate de a asculta și de a nu lua personal rana celuilalt. Dacă celălalt este în furie sau durere și noi luăm personal ce simte el și intrăm în propriile răni, atunci lucrurile vor escalada iar asta în timp va distruge fluxul relației.

În același timp, conflictele în cuplu au partea lor bună. Sunt bune atunci când îi ajută pe ambii să meargă la nivelul următor. Avem un conflict, eu îmi procesez partea mea care a dus la conflict, tu procesezi partea ta care a dus la conflict și apoi vedem ce spațiu nou deschide în noi conflictul: poate trebuie să mă deschid spre un nou mod de a vedea lucrurile, poate trebuie să aduc o noua energie în a face lucruri, poate partenerul meu îmi arată un nou mod de a percepe, poate am nevoie să învăț ceva anume prin acest conflict.

Conflictele sunt distructive pentru relație în momentul în care, prin intermediul lor rulăm din nou și din nou aceleași răni, proiecții și reproșuri, doar ne retraumatizăm și distrugem și spațiul sigur al relației. Aici trebuie să intervină angajamentul pentru calea mai înaltă: ce vreau cu adevărat? Vreau relația mai mult decât să îmi hrănesc umbra? Atunci unul din cei doi trebuie să înceapă munca de a se uita profund la sine, a restaura spațiul de siguranță în interiorul lui și în relație și a-l ține pe celălalt răspunzător de momentele când încalcă spațiul sigur ale relației.

Cum se poate distruge spațiul de siguranță?

Chiar dacă am avut acest spațiu la începutul relației, când totul pare minunat datorită hormonilor îndrăgostirii, experiența demonstrează că, după ceva timp, cei doi încep să intre în propriile răni iar apropierea câmpurilor celor doi și intimitatea va declanșa în amândoi cele mai profunde răni. Asta este rolul relațiilor conștiente, să scoată la lumină tot ceea ce nu suntem noi în esență.

Ceea ce distruge spațiul de siguranță este proiecția traumelor pe partener. Pentru că simt durere acum și tu ești cel care mi-a reamintit de acea durere, voi proiecta pe tine toată durerea mea, pentru că ești cea mai apropiată persoană și mi-e la îndemână să fac asta. Însă acea durere poate proveni din multiple surse: trauma cauzată de mama la 5 ani, o viață în care am suferit atât de mult încât mi-am pierdut încrederea în tot și în toate, sentimentul că nu sunt suficient etc.   iar partenerul doar apasă butonul pentru ca toată acea durere să iasă la suprafață.

Se mai poate reface spațiul de siguranță dupa ce a fost distrus?

Da, cu multă bunăvoință și angajament pentru calea mai înaltă. Da, după ce ne luăm angajamentul că vrem relația, indiferent câți balauri, demoni și umbre avem de confruntat. Da, dacă simțim cu toată ființa că asta este calea mai înaltă și că relația servește căii noastre mai înalte în lume. Da, luându-ne angajamentul că vom vindeca orice stă în calea intimității. Că ne vom uita în cele mai ascunse unghere fără să mai proiectăm rănile noastre pe celălalt. În același timp în care ne va fi clar care sunt rănile celuilalt și nu îi vom mai permite să le proiecteze pe noi.

Da, după ce ne luam angajamentul în fața Iubirii. Angajamentul că Iubirea ne va inunda inima și viața și asta e calea mai înaltă.

Da, se poate reface și dacă calea celor doi este să rămână împreună. Uneori, cu anumiți parteneri ne ies toate rănile la suprafața doar pentru a le vedea, iar apoi trebuie să plecăm. Alteori, trebuie să rămânem să le și transmutăm acolo unde le-am scos la suprafață. Alteori trebuie să ne întoarcem la noi înșine pentru o perioadă. Alteori trebuie să mergem în altă parte, să găsim un partener cu care să putem forma un spațiu de siguranță. Pentru ca spațiul de siguranță într-o relație conștientă poate transforma vieți de durere, suferință, respingere, frică, teamă de intimitate.

Oricât de provocatoare este călătoria, merită. Pentru mine, relațiile conștiente reprezintă o cale de evoluție spirituală profundă.

***Despre toate acestea și multe alte subiecte legate de relațiile conștiente, masculin și feminin vom vorbi în programul Vindecarea Masculinului și a Femininului la care vă invit între 20-27 ianuarie 2022.

Cu bucurie,
Mihaela Marinaș

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *