Un creier mai bun pentru o sanatate mentala mai buna

Publicat: 18 noiembrie 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

Astazi va vom prezenta intr-o maniera stiintifica modalitatea prin care functionarea creierului nostru ne poate influenta atat starea de sanatate mentala, cat si fizica.

Datorita cercetarilor tot mai stufoase realizate in ultimii treizeci de ani pe tema conexiunii dintre corp si minte, oamenii de stiinta au inceput sa analizeze tot mai profund rolul sanatatii mentale in ceea ce priveste anumite afectiuni precum depresia, tulburarile bipolare, anxietatea, autismul, epilepsia sau sindromul de stres posttraumatic.

Care sunt intrebarile pe care acesti cercetatori si le-au adresat? Ce ne ajuta sa avem o sanatate mentala echilibrata? Ce factori influenteaza starea de functionare a creierului si care este legatura acestora cu bolile mentale?

Studiile arata ca sanatatea creierului tine de capacitatea de a-si regenera celulele nervoase, cat si de conexiunile acestora cu intreg organismul.

In procesul regenerarii, creierul coopereaza cu o combinatie de 3 factori principali: stresul, obiceiurile de viata si materialul genetic. Atunci cand reusim sa-i tinem pe acestia sub control, ne mentinem o stare de sanatate mentala echilibrata.

Un esec in capacitatea creierului de a se regenera poate conduce la distrugerea celulelor sau chiar a organelor noastre.

Daca creierul nu ar fi avut aceasta capacitate remarcabila de a se regenera, nu am fi avut niciun sistem de protectie in fata bolilor mentale. Din fericire, creierul nostru detine astfel de mecanisme de protectie, iar cea mai interesanta descoperire din ultimele decenii este o proteina a creierului denumita factorul neurotrofic cerebral (“brain derived neurotrophic factor” – BDNF).

Factorul neurotrofic cerebral: un ingrasamant pentru creier

Factorul neurotrofic cerebral actioneaza ca un ingrasamant pentru stare noastra de santate mentala. Acesta este de fapt o proteina a carei existenta este cruciala pentru functionarea creierului adult. BDNF sprijina supravietuirea celulelor nervoase existente si ajuta la dezvoltarea altora noi.

BDNF este foarte activ in regiunea hipocamusului, regiune care joaca un rol important in capacitatea de memorare. De asemenea, are o semnificatie aparte in ceea ce priveste tulburarile de miscare, schizofrenia, inhibitia,tulburarile de dispozitie, atentie si invatare.

De asemenea, BDNF are o activitate crescuta in zona lobului frontal, regiune responsabila pentru diferite procese ale gandirii precum rationalizarea, orientarea scopurilor, rezolvarea problemelor, anticiparea consecintelor, imaginatia sau planificarea viitorului.

BDNF si starea de sanatate mentala

Un nivel de stres ridicat diminueaza influenta BDNF-ului in creierul nostru. Influenta acestuia este scazuta in cazul oamenilor care se confrunta cu o stare cronica de stres, depresii, tulburari biploare, epilepsie, autism sau schizofrenie.

Studiile arata ca manipularea nivelului de BDFN poate produce deteriorarea capacitatii de invatare si poate conduce la depresie, insa o data ce nivelul de BDFN este reglat, aceste afectiuni dispar. Aceasta descoperire prezinta numeroase avantaje pentru tratarea tulburarilor de ordin psihiatric.

Vestea buna este ca exista o serie de solutii prin care putem creste nivelul BDFN-ului in creierul nostru. In prezent, exista o serie de cercetari care arata ca exercitiile fizice sau mancarea pot creste nivelul BDNF-ului, ceea ce va contribui la functionarea cognitiva, cat si la o stare generala de bine.

Exercitiile fizice: Studiile realizate atat pe oameni, cat si pe animale arata ca exercitiile fizice ajuta creierul nostru sa functioneze mai bine. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa exersam intens.

Chiar si un program moderat de exercitii fizice contribuie la functionarea creierului, reduce depresia si ne ajuta sa ne vindecam mai repede atunci cand ne ranim. 30 de minute de miscare de 5 ori pe saptamana sunt ideale pentru a creste nivelul BDNF-ului.

Dieta: Efectele pozitive ale nutrientilor asupra creierului sunt deja cunoscute. De exemplu, deficienta in omega 3 a fost asociata cu cresterea riscului unor tulburari mentale, printre care si deficitul de atentie, dementa, depresia sau schizofrenia. Alimentele bogate in omega 3, vitamina E, nuci, alune, fasole, maslinele verzi imbunatatesc functionarea creierului nostru.

Pe de alta parte, atunci cand mancam in exces, reducem capacitatea de aparare a celulelor nervoase si minimizam nivelul de BDNF.

Astfel, starea de sanatate mentala poate fi imbunatatita prin metode naturale si la indemana oricui. Ramane doar ca fiecare dintre noi sa actioneze in directia in care stie ca are nevoie de imbunatatiri.

Voi cum actionati pentru o stare de santate mai buna?

Resurse: www.psychologyineverydaylife.net

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *