Otto Rank: ,,Mitul nasterii eroului – o interpretare psihologica a mitologiei”, Editura Herald

Publicat: 20 martie 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

In cartea ,,Mitul nasterii eroului – o interpretare psihologica a mitologiei apatinand Editurii Herald, Otto Rank propune o incursiune in vasta lume a mitului, pe care o analizeaza dintr-o perspectiva psihologica si psihanalitica.

Dincolo de eroii prezentati in aceasta carte (printre care Moise, Oedip, Paris, Perseu, Ghilgames, Tristan, Romulus, Hercule, Iisus) si dincolo de particularitatile fiecaruia, regasim o schema care pare sa traseze in mod deliberat destinul eroilor, pornind chiar de la nasterea lor:

,,Eroul este copilul unor parinti de o inalta noblete; de obicei, fiul unui rege. Nasterea lui este precedata de dificultati, cum ar fi abstinenta sau infertilitatea prelungita ori relatiile intime secrete ale parintilor, datorate interdictiei din exterior sau obstacolelor. In timpul sarcinii sau inainte de aceasta, exista o profetie, sub forma unui vis sau a unui oracol, care avertizeaza cu privire la nasterea sa si, de obicei, reprezinta o amenintare pentru tata sau pentru cel care il reprezinta pe acesta (…). Dupa ce creste, isi gaseste parintii cu pozitie inalta intr-un mod extrem de schimbator; pe de o parte, se razbuna pe tata, pe de alta parte, este recunoscut si, in final, obtine rang si onoruri.

Va invit in cele ce urmeaza sa analizam anumite aspecte prin care putem corela acest mit cu felul in care reactionam in viata de zi cu zi in relatiile noastre:

1. Eroul isi neaga parintii.

Acesta este deseori comportamentul multora dintre noi in procesul de dezvoltare personala parcurs. Negarea parintilor poate fi primul pas catre propria eliberare, catre asumarea drumului personal pe care fiecare il are de strabatut chiar daca mintea sa este tulburata de vocile si credintele parintilor.

2. Motivul razbunarii si al raspunderii cu aceeasi moneda.

Regasim de asemenea si aceasta modalitate de a actiona in comportamentul fiecaruia dintre noi, acesta fiind strans corelata atat cu modalitatea in care parintii s-au purtat cu noi inca de mici, cat si cu o stare de insatisfactie, care din nou duce la criticarea parintilor.

3. Visarea cu ochii deschisi

Conform lui Otto Rank, aceasta este elementul care continua dupa pubertate, avand doua obiective esentiale: unul erotic si unul al ambitiei. Acesta este momentul in care anumite evenimente starnesc invidia copilului, el imaginandu-si in secret ca are doi parinti care se afla pe o pozitie superioara fata de cei actuali: ,,Intregul efort de a inlocui tatal real cu unul mai distins este doar expresia dorului de vremurile fericite, acum apuse, cand tatal sau parea inca cel mai puternic si mai mare barbat , iar mama cea mai incantatoare si frumoasa femeie.”

4. Eroul mitului si egoul copilului

,,Cu certitudine, miturile nu sunt create de erou, cel putin nu de eroul copil, stiindu-se prea bine ca reprezinta creatia unor adulti.” Acest lucru este valabil si in cazul copilului care inca de mic ii lasa pe cei din jur (parinti, bunici, frati, rude sau cunostinte) sa-i creeze pentru ca mai apoi sa-i consolideze egoul cu care el insusi va trebui sa se lupte in calea sa.

Otto Rank duce aceasta discutie intr-o zona mult mai profunda a mintii subconstiente, mitul nasterii eroului creand atat categoria ,,nevroticilor” , adultii despre care Freud considera ca la un anumit nivel raman copii, cat si conturarea structurii delirului la paranoici.

Dincolo de toate acestea, ,,Mitul nasterii eroului – o interpretare psihologica a mitologiei ne determina sa afirmam ca profunzimile mintii umane si incercarea de a le patrunde isi au originea in cartile prafuite de timp ale mitologiei si in eroii pe care ii admiram atunci cand le citeam povestea.

Otto Rank ne transmite de fapt ca atunci cand avem in vedere explorarea mintii umane, a comportamentelor, cat si a relatiilor dintre noi si cei din jurul nostru, nu exista limita unui domeniu care sa traseze o granita in incercarea de a descoperi mai multe despre noi insine, ci din contra, un univers precum cel al mitologiei este expresia unei mai bune (auto)cunoasteri.

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *