respiratia unitatea de masura a vietii noastre
Vindecare si autovindecare

Respiratia, unitatea de masura a vietii noastre

respiratia unitatea de masura a vietii noastre

respiratia unitatea de masura a vietii noastre


E atat de comuna, incat nu ne gandim la ea. Atat de esentiala, incat trece neobservata. Atat de vitala, incat uitam de ea. Zi dupa zi, moment dupa moment, sursa vietii noastre nu-si primeste recunoasterea.

“Profesorul se afla sub nasul nostru. Atunci cand suntem nelinistiti, pur si simplu trebuie sa ne amintim sa respiram. Adeseori luam hotararea sa schimbam felul in care traim, dar ne blocam in fata vechilor reflexe atunci cand apar situatii noi. Cand suntem blocati de teama sau de neliniste, reflexul este sa persistam, sa acceleram, exact in momentul in care ar trebui sa lasam lucrurile sa se desfasoare.Cand simtim nevoia urgenta de a accelera, chiar atunci este momentul sa incetinim. Adesea, cand simtim impulsul de a fugi, avem ocazia sa ne confruntam cu noi insine. O respiratie profunda, meditativa, exact in acel moment, poate adeseori sa opreasca dinamica nelinistii si ne poate aduce psihicul intr-o stare neutra.” Cartea trezirii, Mark Nepo, editura Adevar Divin

Nu putem face nimic mai profund. In momente de mare apasare sufleteasca si de mare cumpana, este foarte greu sa nu facem altceva decat sa respiram. Ne agitam, ne lamentam, incercam sa gasim solutii. Insa, daca ne conectam cu inima noastra, ea ne va spune ca acesta este cel mai bun lucru pe care il putem face. Insa cum sa ne aducem aminte sa facem asta in momente de criza, cand noi am uitat, in viata de zi cu zi, ca traim in primul rand, datorita respiratiei? Nu ne aducem aminte de esenta vietii, preocupati cu balastul ei.

Iata ce exercitiu ni se propune in aceeasi minunata carte.. Pentru a ne aduce aminte de minunea care ne aduce aer in plamani, viata in sange, dragostea in vene si frumusetea in suflet:

“Asezati-va singuri, intr-un loc linistit si ganditi-va la ultima situatie care v-a nelinistit.
Intrebati-va: ce anume m-a facut sa nu ma simt bine? De ce m-am agatat in mintea mea, cand eram nelinistit?
Vizualizati acum atat starea de disconfort, cat si lucrurile de care v-ati agatat?
In acest loc sigur, atingeti ceea ce v-a inspaimantat. Acum nu va poate rani.
In acest loc sigur, renuntati la lucrurile de care s-a agatat mintea dumneavoastra.Acum nu va mai pot fi de folos.
Repetati acest procedeu de mai multe ori, in timp ce respirati lent si profund.
Respirati. Simtiti in detaliu ceea ce apare in dumneavoastra, fara sa va creeze disconfort si fara sa va agatati de ceva.
Respirati. Acesta este Dumnezeul launtric. Inchinati-va in fata lui.

Asa ca, adu-ti aminte: doar respira…Cand lucrurile par grele, totul poate redeveni simplu. Ca in cantecul cu acelasi nume (Doar respira), pe care vi-l fac cadou, din serialul Grey’s Anatomy:

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *