fii propriul tau parinte
Vindecare si autovindecare

Fii propriul tau parinte!

fii propriul tau parinte

fii propriul tau parinte


Asa cum promiteam in articolul precedent, revenim cu informatii despre programul de 90 de zile “Fii propriul tau parinte!” sau self-parenting, inventat de Dr. John Pollard III.

Programul are ca rezultat crearea unei relatii continue, puternice, intime si profund constiente intre noi si  Copilul nostru interior.

Conform studiilor, se pare ca acest copil interior are nevoie de aproximativ 3 luni pentru a incepe sa experimenteze increderea si siguranta de care are nevoie pentru a se deschide si a ne ajuta in crearea unei vieti minunate. Ceea ce trebuie sa facem in aceste trei luni este sa petrecem timp, ca parinti interiori, punand intrebari si ascultand raspunsurile pe care ni le da copilul nostru interior.

Desi pare un rol pasiv, se va dovedi a fi un lucru destul de greu pentru parintele interior. Provocarea este sa ramanem pozitivi si sa nu cadem in negativitatea pe care am invatat-o de la parintii nostri reali. Nu este deloc simplu sa ascultam. Pentru un parinte tipic, acest lucru este destul de dificil. Cat de des ti-au pus parintii tai o intrebare si apoi ti-au permis sa  raspunzi exact cum ai vrut, cat de mult ai vrut fara sa-ti dea feedback negativ?

Sa ne imaginam un dialog de genul:
– Vreau prajitura. – Nu manca prajitura aia, te vei ingrasa.- Mi-e foame!- Daca ti-e foame, manaca ceva sanatos.-Nu vreau ceva sanatos, vreau ciocolata.- Ai mancat deja la cina, du-te in pat!- Doar o bucatica mica, si dupa aia ma duc in pat.- Nu trebuie sa manaci inainte de culcare, te vei ingrasa rau.- Nu-mi pasa. Mi-e foamee!

E o conversatie pe care multi dintre noi o avem frecvent cu noi insine! Seamana foarte mult cu cele pe care le aveam cu parintii nostri cand eram mai mici, nu? Astfel de conversatii se intampla chiar daca nu mai locuim cu parintii, sau daca parintii nostri nu mai sunt in viata de multi ani. Asta pentru ca conversatia ta interioara reflecta modelele si conflictele pe care le-ai asimilat in copilaria ta.

Parintele interior mai este denumit si ego sau personalitate si este rezultat din programarea si conditionarea mentala primita de copil de la parinti, de la adultii din jur, din mediul social si cultural.

Invatand sa devenim parinti pozitivi pentru noi insine, vom invata sa ne rezolvam conflictele interioare care ne opresc sa fim fericiti si impliniti. Aceasta este cheia catre fericirea personala.

Acesta este rolul tau pe parcursul celor trei luni. Primul lucru pe care il ai de facut este sa: pui o intrebare, sa asculti cu grija si complet raspunsul si sa-i multumesti copilului interior ca ti-a spus acel lucru.

Daca raspunsul devine emotional, concentreaza-te pe procesul de ascultare. A incerca sa-l linistesti, sa-l sfatuiesti, sa-l consolezi pe copilul tau interior pe parcursul primelor sesiuni nu este un lucru bun, contrar aparentelor. Singurul lucru pe care il ai de facut este sa-i multumesti pentru ca ti-a spus acel lucru. Va fi pentru prima data in viata cand copilul tau interior va fi ascultat in intregime, fara sa i se ofere un raspuns negativ la sentimentele sale.

Pe parcursul acestor luni, se vor realiza trei lucruri de importanta majora in relatia dintre copilul si parintele interior: se va construi increderea, se va stabili un sentiment de continuitate a relatiei si se va crea comunicare directa si sincera.

La inceputul fiecarei sesiuni zilnice
trebuie sa citim cu voce tare copilului nostru interior acest lucru:

Draga Copil interior,

Buna dimineata! Eu, in calitate de parinte interior, vreau sa petrec urmatoarele 30 minute cu tine, pentru a te cunoaste mai bine. Este foarte important pentru mine sa aflu mai multe despre tine. As vrea ca tu, Copilul meu interior, si eu, Parintele meu interior, sa ne intelegem unul pe altul si sa comunicam deschis, pentru a fi amandoi mai fericiti. Iti voi pune intrebari despre lucruri pe care tu le stii si le experiementezi, astfel incat sa pot afla mai multe despre personalitatea ta, sentimentele tale si parerile tale. Te rog sa raspunzi la aceste intrebari cat de simplu sau de complex vrei tu. Scopul meu pentru urmatoarea jumatate de ora este sa te ascult cat de bine pot, fara sa judec sau sa critic ceea ce imi vei spune. Chiar vreau sa te cunosc pe tine si parerile tale.
As vrea sa stii ca, oricat m-as stradui sa nu te judec sau sa te critic, stiu ca probabil voi face si greseli. Din moment ce stiu asta dinainte, imi cer scuze inca de pe acum. De indata ce voi realiza ca nu te ascult obiectiv, imi voi cere scuze din nou si voi incerca sa te ascult cat de bine voi putea.

Iti multumesc pentru cooperare,
Cel care vrea sa te cunoasca cel mai bine,
Parintele tau interior

La incheierea sedintei

Draga copil interior,
Au trecut déjà 30 minute de cand vorbim. Mi-a placut foarte mult si ma simt recunoscator ca am putut petrece ceva timp impreuna. Vom repeta experienta maine si ne vom distra si mai mult.

Multumesc din nou,
Parintele tau interior

Sugestii pentru desfasurarea sesiunilor:

1.    Sesiunile trebuie incepute dimineata, imediat dupa trezire. Daca le vei incepe mai tarziu, se va pierde din valoarea lor.
2.    Foloseste foi A4 pentru aceste sesiuni, pe care sa le pui apoi intr-un dosar special.
3.    La inceputul sesiunii, pune data, ziua si oara in partea de sus a paginii. Trage o linie pe mijlocul paginii. Foloseste partea stanga pentru a scrie intrebarile pe care le pune Parintele interior si partea dreapta pentru a scrie raspunsurile copilului.
4.    Incepe intotdeauna sesiunea cu partea de deschidere aflata mai sus, spusa cu voce tare.
5.    Incepe sa pui intrebari, cu voce tare. Atunci cand pui intrebarea, trebuie sa o si scrii. Trebuie sa o spui si sa o scrii in acelasi timp. E nevoie sa-ti incetinesti ritmul vorbirii pentru a putea sa scrii, dar va merita pentru ca aceasta tehnica iti va crea concentrarea necesara si iti va clarifica mintea pentru a permite Copilului interior sa raspunda.
6.    Cand scrii raspunsul copilului, du-te la jumatatea randului in partea dreapta a foii.
7.    Scrie orice spune Copilul, exact asa cum spune. Chiar daca e un singur cuvant, o intrebare, o plangere impotriva acestui exercitiu, sau un atac la adresa ta ca parinte.
8.    Raspunde-i intotdeauna copilului spunand: “Multumesc, Copil interior, pentru ca mi-ai spus asta. “, cu voce tare, indiferent de ceea ce-ti spune copilul tau interior.
9.    Rezista tentatiei de a raspunde direct, ca parinte interior, copilului interior pe parcursul sesiunii. Nu incerca sa-l calmezi atunci cand iti raspunde emotional. Raspunde intotdeauna cu “Multumesc, Copil interior”, chiar daca copilul te-a intrebat ceva.
10.    Vei observa ca esti tentat sa raspunzi automat copilului tau interior. Daca observi asta, opreste-te, scuza-te cu voce tare si incepe din nou sa pui intrebari. Nu te ingrijora in legatura cu asta, doar fii sigur ca-ti ceri iertare. Copilul interior va fi impresionat ca te scuzi si ca devii in sfarsit constient de raspunsurile automate pe care le dai la ceea ce iti spune el.
11.    Fiecare sesiune ar trebui sa dureze 30 minute, nici mai mult, nici mai putin. Daca termini timpul inainte sa-l intrebi tot ce vrei, opreste-te si reia maine de unde ai ramas. Daca termini intrebarile mai devreme, continua sesiunea prin a-l intreba: “Exista si altceva despre care vrei sa vorbim?” Dupa ce iti raspunde, si tu multumesti, intreaba-l:” Ce vrei sa-mi spui despre asta?” Daca spune “Nimic”, atunci repeta intrebarea pana cand se termina timpul.
12.    Un principiu foarte important este sa petreci cu copilul interior 30 minute, nici mai mult, nici mai putin. Sa termini mai devreme sedinta nu este o idée buna, chiar daca este sugerata de copilul tau interior. Sa petreceti acest timp impreuna ii va arata copilului ca iti pasa. El chiar te va testa, spunandu-ti ca ar vrea sa terminati mai repede sau sa sariti peste o anumita sesiune. Daca temini sesiunea mai devreme, ii sugerezi copilului tau interior ca altceva sau altcineva sunt mai importante decat el.
13.    Dupa ce trec cele 30 minute citeste cu voce tare formula de incheiere.
14.    Dupa ce termini sesiunea, incearca sa nu mai dialoghezi cu copilul tau interior pe parcursul zilei, despre subiectele dezbatute dimineata. Permite ca efectul acestei sesiuni sa se integreze in viata ta de la sine. A incerca sa lucrezi cu copilul interior pe parcursul zilei in legatura cu problemele discutate in sedinte va atrage alte probleme.

Exemple de intrebari:

1.    Copil interior, ce faci in dimineata asta?
2.    Copil interior, ce-ai vrea sa mananci la micul dejun?
3.    Copil interior, cu ce-ai vrea sa te imbraci astazi?
4.    Ce-ai vrea sa faci vineri seara?
5.    Copil interior, te-ai simtit bine in weekend?
6.    Cum te simti la apropierea acelui interviu pentru slujba?
7.    Ce-ar trebui sa facem in legatura cu____?
8.    Care sunt ideile tale despre____?
9.    Ce recomanzi tu referitor la____?

Daca vom invata sa ne iubim copilul interior si sa-l ascultam, vom realiza in scurt timp ca viata noastra se va imbuntati. Relatiile noastre vor fi de calitate, vom radia fericire, vom fi mai organizati, vom invata sa ne relaxam, sa comunicam mai bine, ne vom mari respectul de sine, vom fi mai increzatori si asertivi, nu vom mai fi dependenti de stimuli exteriori care sa ne umple goliciunea sufleteasca si ne vom bucura de ceea ce suntem cu adevarat, in adancul fiintei noastre.

Sursa: http://selfparenting.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Alexandra spune:

    Mulțumesc, mi-au fost de mare ajutor informațiile din acest articol.
    Toate cele bune!

    1. Cu bucurie, Alexandra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *