durerea emotionala de la constientizare la vindecare
Vindecare si autovindecare

Durerea emotionala: de la constientizare la vindecare

durerea emotionala de la constientizare la vindecare

durerea emotionala de la constientizare la vindecare


Constientizarea durerii din sufletul nostru este un pas pe care ar fi bine sa il facem cat mai repede pentru a trai o viata mai constienta si mai plina.

Cu totii avem traume emotionale in corpul energetic, care scapa analizei noastre constiente. In unele cazuri putem fi constienti de simptomele ranilor noastre, dar, de cele mai multe ori, nu mai suntem constienti de cauzele lor profunde, de acel loc cheie plin de restrictii, care ne blocheaza forta vitala. Efectele acestor blocaje sunt nenumarate: de la sentimente inconfortabile pana la durere emotionala crunta, sau chiar  boli mentale si fizice. Insa, constatam din ce in ce mai mult ca este un lucru comun pentru noi, oamenii, sa traim in negare, pentru a putea pastra o aparenta de echilibru in viata noastra de zi cu zi.

Atat timp cat nu vom constientiza aceste rani emotionale, vom fi condusi de sentimentul de deconectare si ne vom trai viata cu resurse interne limitate, cautand in mod constant in exteriorul nostru ceva care sa ne repare.

Pentru a vindeca durerea emotionala, avem insa nevoie sa o constientizam. Avem nevoie sa ne pese de noi insine suficient de mult, sa privim in interiorul nostru si sa fim sinceri cu noi insine. Facand asta, gasim o sursa infinita de suport emotional si putem dezvolta o stare de bine care ne este intotdeauna la indemana, pentru ca porneste din interior.

Rusinea este miezul tuturor ranilor.

Durerea emotionala este o poarta de acces la ranile emotionale profunde din sufletul nostru. Sentimentele noastre sunt steaguri rosii care sa ne atentioneze atunci cand este ceva de vindecat sau de eliberat din interior. Prin ele, putem ajunge la miez, la cauza tuturor durerilor fizice, mentale, emotionale, spirituale sau psihice.

La baza tuturor ranilor sta credinta ca nu suntem suficient de buni, ca suntem rai sau ca am facut ceva gresit. Aceasta samanta este plantata in noi inca de cand suntem copii, complet deschisi catre tot. Sentimentul provine, de obicei, din faptul ca, in mod inconstient, am zgaltait barca celor care aveau grija de noi in copilarie, zgariind propriile lor rani nevindecate, care apoi au fost proiectate asupra noastra.

Multi dintre noi am fost conditionati sa credem ca nu este in regula sa simtim ce simtim; in mod special emotiile cu adevarat puternice care amenintau lumea celor mari ,atunci cand le exprimam. De cele mai multe ori, parintii nostri, in mod inconstient si cu bune intentii, au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a ne determina sa ne ingropam sentimentele. Apoi, copii fiind, am purtat cu noi credinta “nu sunt suficient de bun/sunt rau/am facut ceva rau” si am permis acestei credinte sa prinda radacini si sa creasca. De fiecare data cand ni s-a spus ca e gresit sa fim asa cum suntem, gandul “sunt rau” a prins radacini, devenind o credinta care ne-a organizat universul interior.

Cand am trecut de la copilarie la adolescenta si apoi la maturitate, componenta de autoprotectie din psihicul nostru a impins aceasta credinta limitativa in subconstient. Aceasta parte din noi a fost condusa de instinctul de a face orice e nevoie pentru a supravietui in conditii provocatoare, inclusiv a intoarce spatele durerii emotionale si a nega toate sentimentele mai putin placute. Din nefericire, desi credinta “sunt o persoana rea” este inconstienta, ne influenteaza viata, sabotandu-ne puterea, implinirea, dragostea si starea de bine.

Multi dintre noi traiesc experienta de a se simti inghetati emotional si deconectati de sentimentele lor. Stim ca simtim ceva, dar sentimentele sunt confuze si greu de definit. Aceasta este misiunea partii din noi care incearca sa aiba grija de noi in singurul mod pe care il cunoaste: sa inghete emotiile pentru a ne proteja de durerea emotionala intolerabila pe care o simtim atunci cand credem ca suntem rai in esenta. Acesta este un sentiment extrem de dureros.

Ca urmare, cand continuam sa ne traim viata, incepem sa fim constienti de un sentiment vag in background care poate merge de la disconfort pana la o durere emotionala intolerabila, fara a putea gasi un cuvant care sa o defineasca.

E nevoie de practica pentru a ne permite sa simtim ceea ce se intampla in interior.

Ar fi ideal sa realizam, in procesul de vindecare emotionala, faptul ca acea credinta de baza cum ca “suntem rai” si “am facut ceva gresit” este complet neadevarata. Iata mai jos un posibil adevar vindecator pentru sufletul nostru de copil:

“Nu ai fost niciodata rau. Nici tu, nici ceilalti. In esenta noastra, cu totii purtam dragostea si lumina. De asemenea, nu ai facut nimic rau. Nici ceilalti nu au facut nimic rau. Tot ceea ce facem, facem in incercarea de a avea grija de noi insine cu resursele interioare disponibile la un moment dat. Asta poate fi greu de acceptat deoarece suntem conditionati sa credem ca “trebuie sa fi gresit undeva.”

Pentru a ne vindeca, e nevoie sa invatam sa ne vedem pe noi insine si pe altii prin ochii Sursei. Si cum ne vede Sursa? Cu dragoste nelimitata si neconditionata. Ne vede ca pe scantei din ea care au venit aici sa treaca prin experiente, sa faca greseli si sa invete din ele. In fiecare experienta avem alegerea sa ne abandonam iubirii, sa invatam sa credem in ea sau sa ne cauzam noua insine nefericire. Depinzand de cum ne comportam in fiecare circumstanta, cream noul set de circumstante. Totul este parte din evolutia noastra si din procesul a trezi divinitatea din noi.

Si nu exista niciun fel de judecata in asta. Este numai invatare si dragoste, invatare si dragoste…”

A ne regasi pe noi insine si a transforma neadevarul in adevar

Ranile emotionale sunt cauzele energetice ale tuturor durerilor, bolilor si disfunctionalitatilor. Pentru a vindeca orice rana, e nevoie sa gasim calea catre interiorul nostru. Trebuie sa devenim constienti de credinta “sunt rau”- cea care conduce spectacolul suferintei, de imensa rusine si de sentimentul de neajutorare care rezulta din aceasta credinta falsa. Este foarte important sa nu ne invinuim ca am avut aceasta credinta – asta doar ar adauga un alt strat de vina.

Cu cat vom fi mai atenti, cu atat vom observa caile subtile prin care aceasta credinta isi face cunoscuta prezenta. Uneori chiar incerca sa intervina in procesul de vindecare, facandu-te sa te simti rau pentru ca nu te vindeci suficient de repede. Sau ca nu faci ceea ce trebuie…

Din momentul in care constientizam durerea emotionala, pasul urmator este sa ne ancoram in iubire. Devenind constienti de falsitatea credintei “sunt rau”, incepem sa vedem si sa experimentam pentru prima data adevarul bunatatii noastre. In acest punct, durerea emotionala poate incepe sa se desfaca in mod automat.

Cand experimentam realitatea faptului ca suntem buni in esenta si ca doar am fost foarte raniti candva, sa intampla o schimbare in constiinta noastra, iar miracolul vindecarii poate sa apara. Putem observa cum credinta de baza a fost doar o neintelegere care a aparut din gandul neadevarat pe care l-am crezut, ca urmare a lucrurilor care ni s-au intamplat.

Fara constientizarea durerii emotionale, tratam doar simptomele

Pana cand devenim constienti de rana noastra cea mai dureroasa, folosim diferite tipuri de vindecare care ne pot ajuta sa ne eliberam de simptomele durerii emotionale. Insa pana nu constientizam trauma emotionala, simptomele vor continua sa apara.

E nevoie de curaj pentru a ne intoarce catre interior, a deveni onesti in legatura cu ceea ce simtim cu adevarat si a constientiza durerea emotionala. De obicei, asta nu se intampla pana cand nu decidem ca am suferit destul. Daca te afli in acest punct si citesti asta, atunci iti onorez curajul si partea din tine care spune: “Gata cu suferinta. Sunt pregatit sa ma vindec acum. “

Cum sa invatam sa simtim ceea ce simtim cu adevarat?
Cand devii constient de faptul ca te simti decuplat emotional, acorda-ti timp si spatiu pentru a-ti investiga sentimentele. Acorda-ti timp pentru a constientiza aceasta parte din tine si arunca o lumina in acele colturi din tine care au fost prinse in armura negarii.

Foloseste puterea cuvintelor
Cuvintele tale concentreaza si aliniaza energia in directii specifice. Intrebandu-te in interior anumite lucruri, iti dai ocazia sa-ti focalizezi atentia pe raspunsuri si cheami din subconstient ceea ce trebuie sa iasa la suprafata. Iata cateva intrebari pe care le poti pune. Le poti folosi asa cum sunt sau poti experiementa cu ele pana cand gasesti cuvintele eficiente in investigarea durerii emotionale.

Fii rabdator in acest proces de constientizare a sentimentelor. Daca nu ai rezultate imediate, alege doar o intrebare si acorda-i rolul de companion interior pentru o zi. Dorinta de a face asta in mod perseverent iti va oferi constientizarea unor aspecte de care nu ai mai fost constient inainte. Poate iti va fi folositor sa scrii raspunsurile la aceste intrebari. Uneori, a scrie aceste raspunsuri ne elibereaza constiinta in feluri in care vorbitul nu o face.

Devino curios in legatura cu sentimentele tale. Pune-ti intrebari:
Mai intai cere Sursei doza de iubire si de curaj de care ai nevoie pentru a intra in zonele protejate de negare. Ia intrebarile pe rand si permite energiei intrabarii sa se scufunde in interior si sa te ajute sa devii constient de durerea ta emotionala.

  • Ce simt acum?
  • De ce sunt suparat/furios/trist? De ce simt nevoia sa ma apar?
  • De ce mi-e frica?
  • De ce ma simt vinovat?
  • Ce parti din mine au cea mai mare nevoie de compasiune, dragoste si atentie?
  • De ce am negat ceea ce am simtit?
  • Ce nu sunt dispus sa vad?“Ai rabdare cu tot ceea ce este nerezolvat in inima ta. Iubeste intrebarile ca si cum ar fi camere incuiate si carti scrise intr-o limba straina. Cheia este sa traim totul. Traieste intrebarile. Poate, intr-o zi, te vei afla deja, fara sa stii, pe calea raspunsului.” Rilke

Invita raspunsurile in constiinta ta

Putem sa experimentam durerea emotionala ca pe o senzatie fizica inconfortabila, precum incordarea. Sau putem fi confuzi mental si obsedati in legatura cu un anumit subiect. Sau ne putem simti coplesiti, ca luati de un val care ne invarte si despre care nu stim cand se opreste. Poate vom descoperi sentimente precum furie, tristete, disperare. Daca nu, e in regula. Permite sentimentului sa existe, chiar daca nu il poti descrie sau defini. Nu face judecati legate de tine si de procesul tau. Nu poti face nimic gresit. Stai cu lucrurile de care esti constient si felicita-te pentru curajul si determinarea de a te vindeca.

Cauta orice senzatie de disconfort. Uneori, poate fi un semn de incordare. Daca iti aduci atentia catre incordarea pe care o simti si ii permiti sa existe, constientizarea ta va creste. In unele cazuri, poti percepe semnele de incordare mai tarziu, pe parcursul procesului, ca dureri ascutite sau ca niste constrangeri.

Aminteste-ti sa ramai cu tine. Vorbeste cu tine insuti:

  • Arata-mi unde se afla durerea emotionala in fiinta mea.
  • Ma deschid catre iubire. Sunt disponibil sa simt acum orice trebuie simtit si e nevoie sa simt.

Adu-ti aminte ca tot ceea ce simti se alfa acolo pentru un motiv valid
Pe masura ce vei experimenta durerea emotionala, adu-ti aminte ca nu este nimic in neregula cu tine daca ai o anumita rana. Experienta curenta a fost declansata de un anumit lucru din prezent, iar radacina acestui lucru se afla acolo pentru ca ti s-a intamplat ceva in trecut care ti-a cauzat o durere sincera si reala.
De aceea, este normal, natural si sanatos pentru tine sa simti tot ceea ce simti. Pentru ca nu a fost suficienta iubire si suport emotional in momentul in care a survenit, rana initiala a ramas nevindecata iar energia s-a strans in jurul acestei rani, ca o amprenta. Nu ai cum sa judeci acuzator acest proces. Sufletul tau a facut tot ce a putut face cu resursele pe care le-a avut la acel moment. Ca si copil mic, depindeai in totalitate de cei mari si nu aveai maturitatea sa sesizezi cat de suparati erau de fapt, pe ei insisi si nu pe tine.

Toata aceasta trauma emotionala are nevoie de atentie iubitoare, iertare de sine si de compasiune sincera, fara a incerca sa schimbi sau sa repari ceva. In situatia originala in care ai fost ranit ai avut tendinta de a trage concluzii: “Am fost pedespit pentru ca sunt rau. Am facut ceva gresit. Este ceva in neregula cu mine si din cauza asta mama e suparata.”

Acea parte din tine are nevoie sa stie ca nu ai facut nimic gresit, ca nu esti rau. Iar aceste cuvinte nu pot fi spuse destul. Au nevoie sa fie repetate pana cand le auzim cu adevarat si le facem loc in sufletul nostru. Orice ai fi facut, a fost cel mai bun lucru pe care l-ai fi putut face in acel moment, dat fiind stadiul tau de evolutie si circumstantele in care te-a aflat.

Continua sa vorbesti cu tine si sa te incurajezi. Fii o sursa de suport emotional pentru tine:

  • Constientizez ca aceasta durere emotionala este aici. Accept asta.
  • Nu e nimic gresit in a simti asta. Ma iert pe mine pentru ca am aceasta rana. Respir compasiune si iertare de sine.
  • Imi deschid portile catre iubire.
  • Pot sa fac asta pentru ca cea putere mai mare decat noi este aici, in viata mea.

Nu incerca sa interpretezi sau sa judeci ceea ce simti
Nu ai nevoie sa-ti dai seama sau sa decizi ce inseamna un anumit lucru, indiferent daca a fost spus sau facut de cineva sau e un sentiment de care doar ai fost constient. Analiza mentala te atrage in capcanele mintii, iar mintea nu iti este de folos in constientizarea durerii emotionale. Adu-ti aminte, intentia ta este sa constientizezi si sa simti.

Ramai cu ceea ce simti si renunta la a te repara pe tine insuti
Pentru a face asta, e nevoie sa iti doresti sa stai cu tine, sa-ti intorci atentia catre tine. Asta inseamna sa fii cu tine, sa te iubesti si sa te accepti asa cum esti.

Observa ce te provoaca emotional in viata de zi cu zi

Cand observi ca te simti deconectat, revino aici si acum. Cauta in amintire momentele in care ai inceput sa te simti deconectat. Poate a fost un eveniment, ceva ce altcineva a zis, a facut sau care a cauzat un raspuns inconfortabil in interiorul tau. Acel eveniment ti-a oglindit o rana in campul tau energetic. Cand ai identificat evenimentul, pune-ti intrebarile de mai sus pentru a ajunge la miezul a ceea ce simti.

Observa tendinta de opune rezistenta la ceea ce simti sau de a face pe altcineva responsabil de ceea ce simti
Daca te surprinzi facand asta, mai intai de toate, iarta-te pe tine. Multe din conditionarile noastre ne spun sa opunem rezistenta si sa blamam, si e nevoie de practica ca sa devenim cu adevarat constienti de aceasta tendinta si sa nu ii cedam cand apare. Asta ne ajuta sa vedem ca cei din jur oglindesc ceea ce avem noi in campul nostru energetic.

Nu mai e nevoie sa ne agatam de trecut

Indiferent ce iese la suprafata, permite-i sa iasa si incurajeaza acel sentiment sa apara. Ramai cu sentimentele si nu cu povestea a ceea ce s-a intamplat in trecut. Povestea te va distrage in zona mentala. Adu-ti aminte ca poti accesa rana emotionala primara prin sentimente, nu prin minte. Readu-ti atentia catre intrebarile de mai sus.

Alte modalitati de a deveni constienti de durere

Fa o lista a experientelor in legatura cu care simti rusine si raspunde la intrebarile de mai sus. Foloseste cuvinte pentru a scoate amintirile din subconstient:

  • In legatura cu ce evenimente din viata mea simt rusine?
  • Priveste prin albumul pe poze de familie si vezi ce simti.
  • Imagineaza-ti ca esti pe cale sa mori. Cu cine ai treburi neincheiate? Ce simti cand te gandesti la acea persoana?

Cand ti-ai constientizat durerea si suferinta, ai facut deja un pas mare spre vindecare ei. Mentine-ti canalele deschise catre iubire pe masura ce urmezi sugestiile de mai sus. Cand rana si dragostea neconditionata se intalnesc, ocupa in mod simultan acelasi spatiu iar asta creeaza o alchimie a vindecarii.

Cheama iubirea sa-si faca culcus in acest loc din tine si incepe sa vorbesti cu aceasta parte ranita din tine. Permite-ti sa stii ca acum te vezi pe tine, ca nu ai facut nimic gresit si ca ai facut tot ce ai putut mai bine atunci. Hraneste cu rabdare, sensibilitate si bunatate aceasta parte din tine.

Si cel mai important, permite-ti sa fii intim cu tine insuti! 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *