cauzele si simptomele traumei
Vindecare si autovindecare

Cauzele si simptomele traumei

cauzele si simptomele traumei

cauzele si simptomele traumei
Oamenii pot fi traumatizati de orice eveniment perceput (constient sau inconstient) ca potentiala cauza de amenintare a vietii. Perceptia se bazeaza pe varsta persoanei, experienta de viata sau chiar pe temperamentul lor. De exemplu, zgomotele puternice, precum tunetele sau strigatele adultilor, pot fi traumatizante pentru copii. Desigur, tunetul si strigatul cuiva foarte rar pun in pericol viata cuiva, dar factorul critic este perceptia amenintarii si incapacitatea de a-i face fata.

Tipurile de trauma

Cauzele traumei pot fi impartite in doua categorii principale: cele evidente si cele mai putin evidente.Cauzele evidente ale traumei pot fi:

  • Razboiul
  • Abuz emotional, fizic sau sexual
  • Neglijare, tradare sau abandon in timpul copilariei
  • Viol
  • Boli sau rani catastrofale

Cauzele mai putin evidente ale traumei includ o varietate de evenimente obisnuite. Multe din acestea sunt traumzatizante in proportii mult mai mari decat ne asteptam. Va recomand sa cititi lista de mai jos si sa acordati atentie raspunsului la fiecare lucru scris acolo. Devino constient de ceea ce simti. Acorda atentie senzatiilor corporale, precum gadilaturile, tensionarea sau relaxarea muschilor, respiratia, cresterea si descresterea ritmului cardiac, temperatura.

Poti percepe de asemenea diferite imagini. Culori si forme diferite pot apare in campul tau intern. Poti avea ganduri puternice, amintiri, emotii. Pe de alta parte, poti experimenta un raspuns foarte limitat. E important sa acorzi atentie lucrurilor care se intampla spontan. Orice se intampla, e important sa incerci sa observi obiectiv, ca si cum ai fi un observator din afara. Noteaza-ti mental ceea ce percepi si apoi mergi mai departe.

Cauze mai putin evidente ale traumelor:

  • Accidente de masina minore
  • Proceduri medicale si dentare invazive, in special aplicate pe copii imobilizati sau anesteziati
  • Cazaturi sau rani minore, in special cand sunt implicati copii sau persoane in varsta
  • Dezastre naturale, cutremure de pamant, uragane, incendii
  • Boli, in special cele care implica febra sau otravire accidentala
  • Perioade in care am ramas singuri, in special fiind copii sau bebelusi
  • Imobilizare prelungita, in special la copii
  • Expunere la caldura/frig extrem, in special ca si copii sau bebelusi
  • Zgomote foarte mari produse brusc
  • Stresul legat de procesul nasterii, pentru copil si pentru mama

Asculta-ti corpul

Cum a raspuns corpul tau la aceasta lista? Te-ai simtit putin nervos doar citind lucrurile care pot fi traumatice? Daca a fost asa, ceea ce ai experimentat este un raspuns normal la amintirea unor lucruri care ti-au produs neplacere in trecut. Nu este un lucru neobisnuit sa avem astfel de reactii. Poti simti stransoare in stomac, inima iti poate bate tare. Sau poate nu ai observat nimic in timp ce citeai, insa imediat ce ai terminat, ai simtit un junghi in stomac. Sau poate ti-ai adus aminte brusc de momentul cand ai cazut de pe bicicleta fara si fii constient de nicio reactie in corp.

Este foarte important sa intelegi ca nervozitatea si anxietatea sau orice alt raspuns pe care il poti avea are de-a face cu activarea energiei pe care ai experimentat-o in timpul evenimentului coplesitor care ti s-a intamplat.Cand te simti amenintat, corpul genereaza in mod instinctiv multa energie care sa te ajute sa te aperi impotriva amenintarii. Aceasta este energia cu care lucram in vindecarea traumei, si avem nevoie sa fim constienti de ea.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *