caii cei mai buni terapeuti
Vindecare si autovindecare

Caii, cei mai buni terapeuti

Caii sunt cei mai buni terapeuti, iar noi oamenii intuim acest lucru. Doar o atingere, doar o secunda de conectare reala cu un cal poate schimba ceva profund in interiorul tau.

Pentru ca intotdeauna relatia cu el iti oglindeste ceva din tine despre care nu stiai, ce nu ai avut curajul sa explorezi sau nu ai stiut cum sa integrezi pana in acel moment.

Ceea ce-mi doresc acum este sa reusesc sa ma simt intreaga, suflet si corp, prezenta, complet in acord cu cine sunt si total onesta cu mine insami in prezenta unui cal. Si daca linistea din comportamentul si privirea lui mi-o va confirma, atunci inseamna ca sunt pe calea cea buna. Nu voi mai avea nevoie de nicio alta confirmare.

Pentru ca, pentru mine, caii sunt cele mai oneste fiinte de pe Pamant.

Iata mai jos cateva lucruri pe care le-am gasit intr-o carte “Riding Home: The power of horses to heal.” despre cai si ceea ce este atat de special la ei.

Pentru a intelege modul in care au caii nu doar abilitatea unica de a interactiona cu oamenii, dar si de a poseda puterea extraordinara de a-i vindeca pe aceia dintre noi impovarati cu diferite rani emotionale, trebuie sa abordam caii cu aceeasi intelegere cu care ne apropiem de oameni. Salbatici prin natura lor, caii cu care majoritatea oamenilor vin in contact au fost domesticiti pentru binele oamenilor. Oamenii vad, judeca, interpreteaza si cand nu stiu ce semnificatie sa dea comportamentului unui cal, il antropomorfizeaza.

Dintre toate trasaturile evolutive care au permis calului sa se dezvolte,  sa evolueze si supravietuiasca, doua din ele se dovedesc a fi calitati distincte care permit acestora sa aline suferinta oamenilor aflati in durere psihologica.

Aceste doua abilitati unice ofera putere cailor sa ne vindece ranile emotionale. Prima este hipervigilenta, dublata de simturi supraumane. A doua implica dinamicile dintr-o herghelie de cai, stabilite si practicate prin prisma unor principii ale iubirii.

Pentru a evolua si a supravietui ca specie, caii au nevoie sa dezvolte si sa stapaneasca tot ceea ce ar putea sa-i impiedice de la a fi mancati de pradatori. Simturile lor supraomenesti le ofera ocazia sa fie extraordinari de perceptivi la prezenta si starea emotionala a tuturor creaturilor vii, la fel ca la toate lucrurile din mediul inconjurator. Cand interactioneaza cu mediul, caii sunt centrati pe celalalt. Oamenii, de obicei, sunt centrati pe sine.

Pentru a fi in siguranta si a supravietui ca animal cu potential de a fi pradat, caii trebuie sa vada lumea exact asa cum este. Ca un animal de prada constient de sine, egocentric, omul vede lumea invariabil asa cum este el.

Caii au cei mai mari ochi dintre mamiferele terestre. Ochii sunt asezati de o parte si de alta a capului si opereaza independent, privind in doua directii diferite in acelasi timp. Acest lucru se numeste viziune monoculara bilaterala si, cu exceptia unui punct orb de 2×10 grade (unul in fata animalului, altul exact in spatele cozii), permite calului sa vada totul pe o raza de 340 grade in timp ce sta pe loc, fara sa trebuiasca sa se miste. Acest lucru ofera calului posibilitatea sa monitorizeze panoramic, pentru a identifica potentialii pradatori.

Caii au si auz superuman, urechile lor putandu-se roti separat 180 grade. Exact ca si cu ochii, acest lucru le permite sa opereze si sa auda simultan in doua directii diferite.

In majoritatea timpului, caii vor asculta in aceeasi directie in care privesc, desi urechea lor stanga si ochiul stang pot sa fie directionate intr-o directie diferita decat urechea si ochiul drept. Aceasta abilitate de a vedea si auzi simultan in doua directii diferite este una din cele mai distinctive caracteristici de supravietuire ale calului.

Cea mai usoara cale de a sti daca calul tau iti acorda atentie este sa privesti la urechile lui. Calul in general isi indreapta urechile catre ceea ce priveste.

Celelalte simturi ale calului – miros, gust si atingere- sunt superioare simturilor umane, dar acest simt al atingerii care are cel mai mare impact atunci cand caii interactioneaza cu oamenii. Simtul tactil al calului, sensibilitatea la sentimentul fizic si limbajul corpului constituie baza comunicarii ecvine.

Caii sunt suta la suta onesti, ceea ce inseamna ca tot ceea ce exprima atunci cand comunica cu limbajul corpului este adevarul despre cum gandesc si simt in acel moment. Nu dau niciodata semnale amestecate si nici nu manipuleaza. Nu se mint niciodata pe ei insisi si nu-i mint pe oameni.

De aceea, este imposibil sa pacalesti un cal. Daca cineva este furios sau anxios, un cal va citi imediat asta din limbajul corpului. Daca ne putem ascunde ca oameni emotiile negative de ceilalti, actionand ca si cum ne simtim fericiti si relaxati, atunci cand interctionam cu caii nu putem face niciodata acest lucru.

Aceasta abilitate de a citi cu acuratete maxima nu doar comportamentul celorlalti, dar si intentiile lor ascunse este ceea ce ofera calului expertiza psihologica de oglindire a celui mai daruit terapeut. Psihologii definesc oglindirea ca pe fenomenul care face posibil ca o persoana sa se vada reprezentata, in comportamentul sau, ca o reflexie sau imagine-oglinda, in ochii si comportamentul altei persoane cu care interactioneaza. Ralph Waldo Emerson scria “Cine esti tu vorbeste atat de tare incat nu pot sa aud ceea ce spui.”

 Caii si dinamicile de grup

Orice specie care depinde de grup, pentru a putea trai cu ceilalti membri de grup trebuie sa-si dezvolte un numar de calitati care includ: sa fie toleranti, blanzi, respectuosi, onesti,  fara sa judece, plini de compasiune si iertatori.

Daca ar fi sa simplificam natura emotionala a calului, putem spune ca, pe baza caracteristicilor de supravietuire legate de hipervigilenta si de dinamicile de grup, caii traiesc fie intr-o stare de frica fie intr-o stare de dragoste. Putem astfel sa spunem ca atunci cand unui om i se cere sa interactioneze cu un cal, acesta simte, imediat si inconstient, forma de limbaj corporal care exprima dragoste sau frica.

Fiecare din noi are o anumita reactie atunci cand intalnim un cal, fie ca este un raspuns plin de dragoste fie ca este o stare de frica. Aceasta identificare instantanee si simultana a dragostei sau a fricii, experimentata fie de la cal la om fie de la om la cal creeaza o oportunitate pentru compasiune, constientizare de sine reala si poate astfel duce la o vindecare emotionala profunda care nu este doar extraordinara ci diferita de orice alta relationare inter-specii de pe planeta.

Calul si calaretul

Cand e vorba despre calarie, frica este unul din cele doua probleme cu cel mai mare impact asupra relatiei dintre cal si om. Cealalta este reprezentata de timp. Caii si oamenii experimenteaza frica si timpul in feluri diferite.

A intelege conceptele de timp si frica din punctul de vedere al unui cal ajuta o persoana sa inlocuiasca forta cu intelegerea, comunicarea si leadership-ul. Asta contribuie la crearea  unei relatii puternice si intime, bazate pe dragoste reciproca, incredere si respect si duce la cea mai buna experienta de calarie pentru amandoi. Fara ea, siguranta calului si a calaretului este profund compromisa.

Caii traiesc in moment si nu au niciun concept a ceea ce oamenii numesc timp. Ei stiu daca e zi sau noapte, iarna sau vara. Sunt constienti insa de tiparele legate de timp. Insa nu se ingrijoreaza niciodata pentru ca nu mai au timp sau pentru ca vor intarzia undeva.

Pe de alta parte, oamenii au inventat timpul. Avem programe si agende; rar traim in prezent si mult prea des suntem in contemplare fata de viitor sau trecut. Daca o persoana are o agenda plina si se ingrijoreaza pentru ca intarzie undeva, acest lucru poate duce la sentimente de tensiune, furie, frustrare sau dezamagire. Aceste sentimente sunt create de un calaret care este anxios, agresiv, preocupat si tensionat. Toate aceste calitati umane apartin pradatorilor si de aceea sunt  simtite fizic de cai.

Atunci cand un cal simte anxietate in corpul calaretului, asta il face sa-si piarda increderea in capacitatea calaretului de a conduce. Calul se va simti inconfortabil si va deveni rezistent si defensiv. Pentru a calari si a avea o relatie buna cu calul, e nevoie sa fii fericit, relaxat si increzator. Pentru a conduce calul intr-un mod sigur si pentru a te si distra, trebuie sa fii complet in moment, prezent alaturi de cal. Sa fii “on horse time.”

Pentru a se simti in siguranta, un cal trebuie sa fie suta la suta sigur ca nu exista pradatori sau altceva care sa se comporte intr-o maniera pradatoare in zona lui de actiune.

Pana cand nu sunt perfect convinsi de siguranta lor, chiar si un oftat neindentificabil, un sunet slab, o atingere sau un miros pot fi cauza fricii lor. Daca considera ca exista cea mai mica sansa sa intalneasca un pradator, caii vor incepe sa fuga. Iar un cal care crede ca fuge pentru viata lui este absolut imposibil de oprit, de oricine, prin orice mijloace.

Caii, ca si oamenii, au emisfera stanga si emisfera dreapta. Partea stanga a creierului este partea rationala, care permite comunicarea, curiozitatea si rezolvarea problemelor. Doar cu partea stanga a creierului, un cal poate invata sa se ajusteze la o situatie noua sau neobisnuita – inculsiv la cereri umane domestic precum calaritul.

Partea dreapta a creierului este partea instinctuala. Permite raspunsuri imediate, impulsive, de supravietuire cu orice pret, raspunsuri reactive care elimina nevoia de a gandi, ceea ce necesita o logica consumatoare de timp si ratiune. Asta pune in mod instantaneu si involuntar calul in modul lupta sau fugi.

Pentru a supravietui, un cal are nevoie intotdeauna sa fuga ca prima alegere, cu exceptia cazului in care este inconjurat si nu gaseste nicio cale de scapare. In acel caz, va lupta pana la moarte daca este necesar. Atunci cand unui cal ii este frica si este pregatit sa fuga, este directionat de partea dreapta a creierului sau. Asta inseamna ca atunci cand un cal vrea sa fuga, nu exista niciun om si absolut nimic care sa-l poata opri.

Motivatorul numarul unu al calului in orice situatie este supravietuirea. Acest lucru este intotdeauna insotit de un anume sentiment de frica. Atunci cand omul face ceva care sa cauzeze unui cal durere fizica sau emotionala, acest lucru creeaza imediat frica. Iar un cal speriat va fugi intotdeauna, uneori periculos de repede.

Pentru un calaret, nu este nimic mai important decat sa stii momentul in care calul tau manifesta un comportament de emisfera dreapta, prin semnale de avertizare fizica, precum strangerea muschilor corpului, cap ridicat sau horcait.

Calaretul trebuie sa invete sa recunoasca aceste semne si sa ajute calul sa se calmeze inainte de a fi prea tarziu si inainte ca situatia sa devina prea periculoasa. Acest lucru poate fi indeplinit, facilitand calului schimbul din partea dreapta si non-ganditoare a creierului la partea stanga a creierului sau, prin miscarea in lateral, incrucisand picioarele din partea stanga peste cele drepte, de exemplu.

Cu cat stim mai mult despre cai si ceea ce ne spun ei prin limbajul corpului, cu atat mai mult aflam ce inseamna constientizarea de sine, insight-urile emotionale si accesam un potential valoros pentru cresterea noastra personala. De aceea, caii sunt unul din cei mai importanti invatatori pentru auto-descoperire si dezvoltare personala si o sursa de vindecare pentru ranile emotionale ale oamenilor.

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Erzsebet spune:

    Buna,

    mi-a placut foarte mult articolul, chiar mi-a transmis un mesaj frumos…
    as dori sa stiu, cea/cel care a scris articolul, ce a motivat-o, de unde i-a venit ideea si daca a lucrat/sau lucreaza cu cai… sunt doar curioasa..de ce si cum s-a nascut acest articol. Multumesc

    1. Ma bucur ca ti-a placut articolul. Eu am scris articolul, am lucrat de cateva ori cu caii si am simtit ce se poate intampla in relatie cu ei asta m-a motivat sa citesc mai mult despre ei.

      Cu drag,
      Mihaela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *