ce inseamna bypass spiritual
Spiritualitate

Ce inseamna bypass spiritual?

Termenul “bypass spiritual” a fost introdus de psihologul si autorul John Welwood in 1984.

Jeff Brown, autor spiritual, defineste  termenul de bypass spiritual ca fiind tendinta de a sari prematur la o abordare spirituala, din efortul de a evita anumite aspecte ale realitatii concrete.

Bypass-ul spiritual este o practica care mi-a fost familiara de-a lungul anilor, mai ales in perioada cand incepeam sa fac cunostinta cu diferite practici si curente spirituale.

Sentimentul era ca toate aceste practici ma ajutau, si la un anumit nivel asa si era, insa ceea ce nu observam la acea vreme era ca, in interiorul meu, evitam adevaruri dureroase si confruntarea cu pattern-urile care imi aduceau suferinta in viata mea concreta.

Prin abordarea spirituala a vietii reuseam sa imi creez o realitate proprie, iluzorie, alcatuita din multe tehnici spirituale care ma deconectau de la corpul de durere al traumelor mele.

Recunosc insa ca acea perioada m-a ajutat sa strang resurse pentru anii ce au urmat, in care am decis sa ma confrunt cu traumele si durerile mele, fara prea multe instrumente ajutatoare.

In lumea in care traim, se pare ca exista nevoia pentru aceste tehnici de bypass spiritual.

“Intr-o lume plina de durere, bypass-ul spiritual este o tentatie continua. Ne ofera ceva in care sa credem si o viziune a ceea ce ne lipseste din realitatea noastra. Fara aceste tehnici, multi dintre noi ar trece prin situatii insuportabile. In acelasi timp, este o deturnare de la calea spiritualitatii autentice. In eforturile noastre de a ajunge la o realitate mai buna, de cele mai multe ori evitam ceva crucial. Spiritul devine o carja in loc sa fie expresia unui proces natural.” Jeff Brown

Jeff Brown ofera o lista a propriilor sale pattern-uri de bypass spiritual, cu ajutorul carora putem identifica si noi propriile metode prin care ne sustragem realitatii.

Iata cateva din caile prin care auto-evitarea de sine ia forma iluminarii in comunitatile spirituale:

1. Bypass-ul pozitivitatii: Tendinta de a mima pozitivitatea in eforul de a trece peste partea de umbra neasumata si nevindecata. Adesea acest aspect este asociat cu mantra falsa de tip “Totul este bine.”

2.  Bypass-ul cerebral: Tendinta de a cauta refugiu in minte, de a trai doar prin ganduri si de a supra-intelectualiza momentul, in efortul de  detasare fata de lumea sentimentelor. Aceasta forma de bypass spiritual se manifesta ca o capacitate profunda de a articula modele de constiinta si sub forma unei capacitati reduse de a incorpora experientele traite.

3. Bypass-ul martorului: Tendinta de a trai in starea de constienta a martorului-observator, de a privi la corpul de durere asociat traumelor nerezolvate  si de a ne imagina ca suntem prezenti. La acest tip de bypass spiritual, putem identifica confuzia practicilor utile de detasare de emotii cu viata insasi. Intre timp, durerile nerezolvate sunt congelate sub forma unor arme care se intorc asupra sinelui.  Se manifesta ca o stare de pseudo-calm cu afecte reduse la minim.

4. Bypass-ul pragmatismului: Focalizarea permanenta pe realitatea practica, pentru a evita experienta unei perspective de ansamblu. Se manifesta sub forma succesului in lumea materiala si sub forma  unei vieti falimentare din punct de vedere spiritual.

5. Bypass-ul “toti in unul”: Focalizarea permanenta asupra unitatii constiintei in efortul de a evita problemele, provocarile si nevoile practice. Acest tip de bypass spiritual se manifesta adesea ca o inabilitate de a indeplini nevoi de baza, concrete, in timp ce “plutesti in marele mister”.

6. Bypass-ul non-dualitatii: Tendinta de autoidentificare ca non-dualitate, in efortul de a transcende conditia umana. Bypass spiritual care are preponderenta tendinta de a elimina din “perspectiva unificata” tot ceea ce ar putea duce la disconfort: identificari personale, corpul emotional nevindecat, ego, sine, corp, din dorinta de a transcende omenescul. Fara aspectele profund umane insa, nu putem creste inspre experienta autentica si sustinuta a non-separarii.

7.  Bypass-ul responsabilitatii: Tendinta de a folosi oglinzi si tehnici de non-judecata in efortul de a lasa de-o parte responsabilitatea proprie si responsabilitatea altora pentru actiunile lor. Pornind de la notiunea ireala conform careia nu exista actiuni rele, efectul acestei practici de tip bypass spiritual este acela de a perpetua comportamente nesanatoase si de a descuraja victimele de la a intreprinde procesul necesar vindecarii.

8.  Bypass-ul “Nu esti povestea ta”: Tendinta de a fugi de elemente dureroase si confuze din propria experienta de viata. Da, adesea suntem mult mai mult decat propria poveste, insa asta nu inseamna ca trebuie sa aruncam la gunoi intreaga poveste. Suntem si povestea noastra. In inima povestilor noastre se afla indentificarile personale, emotiile si problemele nerezolvate care sunt materialul sufletului si al expansiunii noastre spirituale. Fara astfel de material, expansiunea noastra nu este posibila.

9.  Bypass-ul contractului karmic: Tendinta de a atribui fiecare eveniment de pe planeta unei “intentionalitati universale absolute” – tu ai ales sa traiesti aceasta experienta, ti-a fost destinat, iti reflecta vibratia, totul se intampla pentru un motiv – din efortul de a fugi de natura dureroasa, misterioasa si nedreapta a multor evenimente si experiente. Cei care practica aceasta forma de bypass spiritual se condamna pentru propriile experiente si fac acest lucru si celorlalti, acolo unde sunt necesare, de fapt, compasiunea si vindecarea.

10.  Bypass-ul iertarii: Tendinta de a evita emotii nerezolvate si experiente relationale dificile prin a mima iertarea. Iertarea prematura. Adesea, se manifesta prin tendinta de a-i blama pe cei care nu iarta, de parca iertarea persecutorului este mai importanta decat vindecarea in sine. Iertarea reala cere lucru autentic cu emotiile si amintirile legate de experientele noastre. Si, la finalul acelui proces, este alegerea victimei daca alege sau nu sa ierte.

Sursa: http://www.elephantjournal.com

 

 

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *