postul pastelui liniste echilibru si detoxifiere
Sanatate

Postul Pastelui – liniste, echilibru si detoxifiere

 

postul pastelui liniste echilibru si detoxifiere
postul pastelui liniste echilibru si detoxifiere

Postul Pastelui ca perioada de iertare profunda, daruire si recunostinta, poarta cu sine un miez de provocare, de analiza personala profunda asupra propriei persoane care conduce implicit la un proces de curatare fizica si emotionala pe cai cat mai naturale cu putinta.

Bun prilej pentru detoxifiere, postul este binevenit, pentru ca practic, ne obliga o data in plus, sa ne curatam corpul, mintea si sufletul.

Prin detoxifierea ajutam in mod natural organismul nostru sa elimine sau sa neutralizeze toxinele rezultate din functiile biochimice care au loc in colon, ficat, rinichi, plamani, ganglioni limfatici si piele. Postul precipita acest proces, deoarece atunci cand organismul nu mai primeste alimente, acesta incepe sa produca energie din rezervele sale de grasime.

Desi cautam de multe ori sa achizitionam produse vegetale cat mai aproape de obiceurile noastre alimentare de zi cu zi (snitele din soia, pate de post, lapte vegetal) aceasta abordare este gresita intrucat, practic nu facem decat sa ne amagim pofta de carne si lactate cu uleiuri si grasime vegetale nesanatoase.

Adevarata sursa de energie si vitalitate pe care ne-o ofera o cura de detoxifiere poate sta la baza oricarui regim de post echilibrat format din: fructe si legume proaspete sau preparate cat mai putin (prin fiebere sau coacere), condimente naturale, precum: ghimbirul, rozmarinul, scortisoara sau coriandrul.

Principalele grupe de alimente pe care le putem folosi intr-o dieta vegetariana sau de post sunt:

– Nuci, caju, alune de padure, migdale, acestea continand cantitati mari de grasimi, fibre si vitamine liposolubile naturale.

– Semintele (canepa, in) contin cantitati mari de grasimi, in special omega 3 de origine vegetala, proteine, fibre.

– Leguminoasele (naut, linte, mazare, fasole): contin si carbohidrati, fibre (din pacate unele cu potential de a fermenta).

– Cereale si pseudocereale (porumb, orez, grau, ovaz, secara, orz, orez, hrisca, mei, quinoa, amaranth): contin cantitati mai mici de proteine dar mai mari de carbohidrati decat nucile si leguminoasele.

– Ciupercile proaspete (nedeshidratate) contin cantitati relativ mici de proteine sau carbohidrati insa sunt cunoscute pentru vitamine, minerale (in functie de mediul de cultura), diversi nutrienti care stimuleaza imunitatea sau au alte efecte benefice pentru sanatate.

– Radacinoase (morcov, telina, sfecla rosie, cartofi, ridichii, gulii, usturoi, ceapa) contin carbohidrati si fibre, vitamine, minerale si o gama intreaga de substante benefice pentru sanatate.

– Frunzele, tulpinile, florile plantelor (broccoli, conopida, spanac, salate, varza, patrunjel etc.) aduc un aport mare de fibre si fitonutrienti.

– Muraturile obtinute prin fermentatie lactica sunt utile pentru aportul de probiotice.

– Fructele (fructele de padure, fructele care apartin zonei temperate, pepeni, citrice, fructe tropicale). Contin apa, carbohidrati si diferite cantitati de vitamine si minerale.

Pe langa detoxifierea corpului, in timpul postului este momentul sa ne curatam psihic si sa ne reechilibram energetic.

Pe langa rugaciune si meditatie, exista mai multe metode de curatare a sufletului si mintii: respiratia transformationala, terapiile holistice, ayurveda, reiki sau yoga.

Surse pentru acest articol:

www.edenspa.ro

www.sfatulmedicului.ro

http://experiencelife.com

http://www.webmd.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *