4 mituri despre somn te pot ajuta sa scapi de insomnie
Sanatate

Interviul saptamanii: Beneficiile nemasurate ale masajului

interviul-saptamanii-beneficiile-nemasurate-ale-masajului

interviul saptamanii beneficiile nemasurate ale masajului

Putem afirma despre Andreea ca este o persoana a extremelor.

Faptul ca a trecut de la studiul ingineriei la invatarea diverselor tehnici de masaj ne-ar determina sa facem aceasta presupozitie. Sau poate ca aceste experiente au ajutat in conturarea evolutiei sale si gasirea drumului pe care momentan il urmeaza.

Numele sub care poate fi gasita in mediul online ’’Ai grija de tine’’ este poate cel mai frumos indemn pe care un om l-ar putea adresa celuilalt. In interviul de mai jos, Andreea ne invata cum sa avem grija de noi prin intermediul masajului:

1. Ce te-a determinat sa practici masajul si ce influenta are acesta in ceea ce priveste intelegerea echilibrului trup-minte-suflet?

Totul a inceput cu un curs de masaj reflexogen plantar (in talpa), facut din curiozitate si din dorinta de a invata ceva nou. Se facea aproape un an de cand imi luasem o pauza de la viata mea orientata spre cariera.

Incetisor am intrat intr-o alta lume cu totul diferita de pregatirea si activitatea profesionala de pana atunci (noua ani de activitate in domeniul ingineresc), o lume inclinata spre prevenirea si tratarea anumitor afectiuni, pe dobandirea si pastrarea unei stari de relaxare, optimism si pofta de viata.

Ca urmare am decis sa continui sa parcurg toate modulele scolii de masaj (au urmat masajul somatic, masajul terapeutic si elemente de kinetoterapie).

Aceste cursuri m-au facut sa constientizez ce important este sa avem grija si de corpul nostru, care este de multe ori neglijat si nu primeste prea multa atentie (decat ca aspect exterior), desi prin intermediul lui reusim sa ne manifestam in aceasta lume. Atentia noastra se intoarce spre el de-abia in momentul in care nu mai avem confort in el, cand ne da semne clare ca a fost neglijat prea mult.

Iar practica masajului m-a facut sa constientizez faptul ca starile noastre mentale si emotionale sunt transmise corpului fizic, care la randul lui influenteaza aspectele mental si emotional. Astfel am inteles faptul ca aspectele noastre fizic-mental-emotional se intrepatrund si se influenteaza reciproc, prin urmare este foarte important sa le mentinem pe toate in armonie.

2. Ce tipuri de masaj practici?

Mai departe voi enumera tipurile de masaj pe care le practic si principalele beneficii ale acestora:

masajul de relaxare (neurosedativ):
Este foarte util pentru diminuarea sau eliminarea cantitatii de stres pe care o acumulam (stresul este principalul factor de imbolnavire al vremurilor noastre);se recomanda in stari de irascibilitate, agitatie, depresie, insomnie, dureri;

masajul reflexogen plantar:
Tratamentul reflexogen are efecte la nivel fizic, mental si emotional, elimina tensiunile de la anumite nivele, permitand deblocarea si circularea fluxului normal al sangelui, imbunatateste functiile organelor, sistemelor si aparatelor organismului, stimuleaza organismul, mentine echilibrul functional al sistemului neuro-endocrin, elimina deseurile din organism, creste eficienta sistemului imunitar;

drenajul limfatic:
Aceasta forma de masaj consta intr-o serie de miscari lente, armonioase si blande, avand un important efect mio-relaxant (de relaxare a muschilor).

Limfodrenajul regleaza si decongestioneaza fluxul limfatic, stimuleaza circulatia si oxigenarea celulelor, creste viteza de circulatie a limfei cu pana la 10-15 ori, permitand in acest fel reducerea edemelor si a zonelor umflate (ex. picioare umflate). Creste capacitatea de aparare imunitara a organismului pentru ca masand ganglionii limfatici se stimuleaza eliberarea celulelor imunitare in organism, potentandu-se in acest fel rezistenta organismului contra infectiilor.

masajul terapeutic:
Este dedicat unei afectiuni specifice, in cazul afectiunilor aparatului locomotor (gen contractura musculara, inflamatii sau afectari ligamente, tendoane, afectiuni coloana vertebrala, recuperare dupa fracturi sau alte traumatisme, atrofie musculara etc)., iar daca vorbim despre masaj terapeutic abdominal, se aplica pe zonele reflexogene corespunzatoare organelor digestive pentru imbunatatirea functiilor digestive de secretare, digestie, asimilare si eliminare (stomac, splina, ficat, vezica biliara, pancreas, intestine subtire si gros).

shiatsu:
Este o forma de masaj terapeutic prin presiune aplicata pe traseele energetice din medicina traditionala chineza (stil traditional) sau in functie de necesitatea rezultata din analiza posturala si testari articulare (stil modern)
Shiatsu urmareste intoacerea organismului la starea de armonie prin imbunatatirea posturala, eliminarea blocajelor, tratarea disfunctiilor organelor interne si tratarea durerilor osteomusculare, cresterea mobilitatii, echilibrarea sistemului nervos vegetativ si relaxarea profunda a organismului;

eliberari cranio-sacrate:
Aceasta forma de masaj terapeutic este fundamentata pe aplicarea de stimuli foarte fini in locatii specifice cu scopul de a influenta dinamica lichidului cefalo-rahidian si de a reduce tensiunile din suturile craniene, acceseaza in totalitate procesele fiintei umane de autocorectie si autovindecare si faciliteaza relaxarea si eliminarea tensiunilor din intregul organism la nivel profund.

3 Care sunt beneficiile fizice si emotionale ale masajului?

De-a lungul timpului s-au dezvoltat numeroase forme si tehnici de masaj, dar toate acestea lucreaza pe aspectele noastre fizic-mental-emotional.

La nivel fizic masajul imbunatateste functiile pielii si ale organelor interne, corecteaza postura si are efecte benefice asupra sistemului locomotor (mobilitate articulara, stare a muschilor, ligamentelor si tendoanelor), ajuta circulatia sangvina si limfatica, echilibreaza sistemele nervos si endocrin, accelereaza eliminarea produsilor de metabolism (deseurilor) din corp, iar prin efectul de relaxare si stare de bine echilibreaza aspectele mentale si emotionale ale fiintei umane.

4. Exista anumite contexte in care o persoana ar trebui sa evite masajul? Care ar fi acestea?

Da, exista anumite afectiuni sau situatii in care masajul nu este benefic, din contra poate dauna.

Masajul este interzis in afectiunile maligne sau cu potential de malignizare (se poate efectua numai in stadii terminale pentru alinarea pacientului), boli psihice cu caracter excitativ sau confuzional, nu se aplica pe perioada cat pielea prezinta afectiuni parazitare, eczeme sau eruptii, plagi, arsuri, inflamatii, infectii etc, un anumit interval de timp dupa operatii, in stari febrile, de oboseala cronica sau ebrietate, in boli infecto-contagioase, in timpul afectiunilor acute infectioase, inflamatorii, dureri mari, hemoragii, boli de cord si de vase in stadiu avansat etc.

Este recomandabil ca inainte de a primi un masaj sa avem o discutie cu cel care efectueaza masajul si sa ii aducem la cunostinta afectiunile pe care le avem, daca avem, astfel incat sa se elimine riscul de a fi aplicata o anumita forma de masaj care nu ne-ar fi benefica.

5. Cat de eficienta este terapia prin masaj in anticiparea anumitor afectiuni? Dar in tratatea lor?

Din ceea ce a fost scris mai sus se poate vedea ca masajul are atat rol de profilaxie (de pastrare a starii de sanatate sau de mentinere sub control a evolutiei unor afectiuni), dar este si o forma eficienta de tratare neinvaziva a unei palete foarte bogate de afectiuni.

Prin efectul de relaxare profunda asupra fiintei umane masajul permite introducerea acesteia in modul de functionare parasimpatica, stare in care este activata acea inteligenta naturala de autovindecare.

Masajul este o forma holistica de tratare a fiintei umane.

6. In cazul in care doresti sa mentionezi o anumita informatie pe care nu ai oferit-o prin intermediul intrebarilor, te rugam sa o faci.

In final as dori sa enumar cateva cuvinte care ar caracteriza masajul si efectele acestuia: confort in propriul corp, relaxare, sanatate, pofta de viata, optimism, stare generala de bine, armonizare a fiintei umane (fizic, mental, emotional).

Si eu multumesc pentru posibilitatea de a impartasi cateva informatii despre masaj si beneficiile acestuia.
Va doresc sa nu va neglijati, sa aveti grija de voi si sa fiti proactivi, mai bine sa preveniti decat sa tratati.

Adresele la care o puteti contact pe Andreea sunt:

tel: 0721 72 41 36
email: aigrija.detine@yahoo.ro
web: aigrijadetine2808.wordpress.com
facebook: www.facebook.com/aigrija.detine.1

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Masajul cred ca este cel mai relaxant lucru care mi s-a intamplat vreodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *