incursiune n principiile ayurvedice
Sanatate

Incursiune in principiile ayurvedice

incursiune n principiile ayurvedice

incursiune n principiile ayurvedice


Cuvantul Ayurveda este compus din cuvantul sanskrit “Ayur” (viata) si “Veda”(cunoastere) si semnifica “cunoasterea vietii” sau “stiinta vietii”.

Asadar, Ayurveda este o stiinta, o filozofie, un mod de a trai, o metoda de mentinere a sanatatii care s-a nascut in India antica, in timpul perioadei pre-vedice, acum mai bine de 5000 de ani.

Medicina ayurvedica s-a dezvoltat de-a lungul secolelor, pornind de la observarea naturii, si s-a raspandit in Tibet, China, Japonia, Egipt, Grecia si in Imperiul Roman.

Conform invataturilor ayurvedice, sanatatea consta in capacitatea omului de a trai in  armonie cu sine insusi si cu mediul inconjurator. Atunci cand acest echilibru este intrerupt, boala poate apare foarte usor.

In Ayurveda, corpul uman este constituit din amestecul celor 5 elemente (eter, aer, foc, apa si pamant) si celor 3 energii biologice: Vata, Pitta si Kapha. Constitutia de baza a unui individ, numita Prakriti, este determinata de proportia acestor 3 principii energetice, numite Dosha: Vata, Pitta si Kapha. Prakriti ramane neschimbat pe parcursul intregii vietii si este determinat genetic.

El se manifesta pe parcursul vietii prin constitutia noastra fizica, gusturile noastre si anumite trasaturi psihologice. Acest principiu determina, in egala masura, modul in care fiecare individ va dezvolta animite calitati umane precum dragostea si compasiunea.

O persoana cu o sanatate optima are o constitutie echilibrata, in care cele 3 doshas sunt normale, din punct de vedere al cantitatii si al calitatii.
Fiecare dosha are anumite proprietati specifice care rezulta din combinatia elementelor care intra in compozitia ei:

ayurveda - aimee.ro resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala

Dezechilibrele se pot manifesta in doua feluri: marirea si micsorarea dosha-lor. Acest lucru se poate face prin hrana, stare psihica, varsta dar si prin factori externi, cum ar fi: climatul, activitatea fizica, mediul social, etc.

Dupa digestie, toate alimentele sunt transformate in molecule Vata, Pitta si Kapha si, dupa absorbtie, devin constituentele fluidelor corporale si ale plasmei. Molecule Vata sunt predominante in substantele uscate si amare. Moleculele Pitta sunt predominante in substantele calde si picante.
Moleculele Kapha sunt predominante in substantele dulci si grase.

Un climat insorit va mari principiul Pitta, un climat rece si sec va provoca marirea principiului Vata, si un climat rece si umed va mari preponderenta principiului Kapha in corp.

O stare de spirit caracterizata prin fericire si multumire duce la marirea Kapha, o stare de spirit plina de griji duce la marirea Vata si Pitta.

Activitatea fizica diminueaza moleculele Kapha si creste moleculele Vata si Pitta. Inactivitatea si somnul duc la cresterea moleculelor Kapha.

De la 0 la 16 ani, structura principala a celulelor este constituia de Kapha, apoi intre 17-50 ani, predomina Pitta iar dupa 50 de ani cresc moleculele Vata.

Iata cativa factori care pot duce la marirea acestor dosha:

ayurveda1 - aimee.ro resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala

Cunoscand constitutia noastra si factorii de dezechilibru, putem actiona conform principiilor ayurvedice pentru a ne mentine echilibrul existent sau de a nu agrava un anumit dezechilibru, daca el exista deja. Asadar, intelepciunea ayurvedica este o resursa nesecata de sfaturi pentru cei dornici sa aplice si alte principii nutritionale si energetice in viata lor.

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *