binecuvantari ale naturii grepfrutul si mierea
Sanatate

Binecuvantari ale naturii: grepfrutul si mierea

binecuvantari ale naturii grepfrutul si mierea

binecuvantari ale naturii grepfrutul si mierea


Grepfrutul
este de provenienta din Asia si a fost adus in Europa pe vremea Imperiului Roman, fiind mai degraba utilizat in scopuri terapeutice decat ca desert…

Despre grepfrut se spune ca este fructul dedicat afectiunilor ficatului si ale rinichiului, avand in mod special o actiune puternic antilitiazica la nivelul acestor doua organe, iar la nivelul organismului per ansamblu determinand eliminarea toxinelor si a grasimilor.

Ceea ce face ca acest fruct sa aibe o asemenea beneficitate asupra organismului uman se datoreaza combinatiei de fibre, enzime, carbohidrati, pectine, acid citric, provitamina A, cu vitaminele B1, B2, B3(PP), B5, B9, C, E si cu mineralele Ca, Cu, Cl, Fe, Mg, Mn, Na, P, S si nu in cele din urma cu glucidele, proteinele si aminoacizii continuti de catre grapefruit.

Glucidele din acest fruct se regasesc sub forma de glucoza, fructoza si maltoza,ceea ce face ca acestea sa fie usor si in totalitate asimilabile, in cazul unei afectinui precum diabetul neaducand niciun prejudiciu la nivel pancreatic, ci, dimpotriva, ajutand la scaderea glicemiei.

Actiunile pe care grapefrutul le are asupra organismului sunt atat de multe incat nu ar putea fi enumerate doar intr-un articol, dar le voi enumera pe cele mai importante spunand ca ocupa un prim loc in categoria fructelor ce ard grasimile, determinand intr-un timp foarte rapid slabirea; este diuretic, fluidifica sangele si este un puternic protector vascular, combate hipertensiunea, infectiile, afectiunile sistemului respirator, anemiile, afectiunile oculare, reumatismul, guta, constipatia, intareste sistemul imunitar, combate afectiunile pielii, este vermifug, febrifug si este un excelent medicament natural pentru afectiunile intestinale.

Pentru ca provoaca reducerea greutatii corporale intr-un timp foarte rapid, cura cu grapefruit se va face timp de 15 zile,
timp in care se va consuma cate un fruct pe zi, pe stomacul gol, neadaugandu-i-se zahar, la capatul celor 15 zile facandu-se o pauza de 10 zile, dupa care putandu-se relua cura. Daca suferiti de obezitate, puteti sa nu faceti aceasta intrerupere de cura, ci urmati-o timp de 30-40 de zile, perioada in care sa evitati consumul de prajeli, paine alba, dulciuri si luarea meselor mai tarziu de orele 19.00.

Daca vi se face totusi foarte foame dupa aceasta si nu puteti rezista tentatiei de a manca, asigurati-va ca aveti in casa in fiecare zi cate o varza medie, proaspata, din care seara sa va puteti face o salata la care sa puneti ulei de masline si pe care sa o consumati fara paine. Este foarte hranitoare, satioasa, si inlatura senzatia de foame ca si cand ati fi luat o cina copioasa…inca ceva, beti zilnic cei doi litri si jumatate de apa recomandati de orice specialist in domeniu, fiindca au o importanta majora pentru mentinerea sanatatii si pentru reducerea substantiala a kilogramelor in exces!

Mierea de albine

Cind spunem miere de albine nu putem sa nu ne gindim la gustul atit de placut al acesteia precum si la mirosul sau atit de parfumat, considerind intotdeauna ca aceasta poate fi un excelent desert, dar mai ales un minunat produs natural revitalizant…Termenul in care, insa, ne gindim cel mai putin la ea, este acela de aliment, nestiind ca bogatul continut al mierii in elemente esentiale functionalitatii organismului, aduce acestuia din urma aproape intreg necesarul de elemente vitale de care are nevoie … Desigur, nu am putea manca numai miere, dar ar trebui sa stim ca un consum constant de miere- doua lingurite pe zi- ne-ar revigora imediat, hranindu-ne efectiv, prin acest aport de hrana dulce, dar vie…

Clasificarile si subclasificarile mierii sunt facute in functie de o serie de factori ce fac trimitere la provenienta si la modul de obtinere al acesteia-obtinuta prin presarea fagurilor, scursa fara interventie din faguri, prin topirea acestora, astfel incit vom remarca ca avem o categorie de miere numita florala si una extraflorala sau de mana, aceasta din urma fiind fie de origine vegetala – dar obtinindu-se din alte parti ale plantei si nu din flori – fie de origine animala.

In functie de florile si speciile de la care nectarul a fost cules de catre albine, mierea este clasificata ca fiind monoflora si poliflora, cea poliflora fiind desigur rezultatul unor amestecuri de nectar facute de catre albina, iar din punctul de vedere al consistentei, mierea este categorisita ca fiind fie fluida, fie zaharisita sau cristalizata. Indiferent de stadiile in care aceasta se afla, un lucru este cert si anume ca isi pastreaza nealterate proprietatile curative datorita bogatului sau continut in elemente nutritive, vitale organismului.

Vorbind despre aceste elemente constituente ale mierii le vom si enumera incepind cu apa, glucidele, zaharurile simple- fructoza, glucoza-acizii organici, mineralele care sunt Al, Cu, Clor, Fe, S, Si, Mg, Mn, Na, K, P, continuind cu vitaminele B1, B2, B3(PP), B5, B7(vitaminaH), B8, B9(acidul folic), B12, vitamina K, provitamina A si apoi cu o serie de enzime, uleiuri volatile, dar si cu oligoelementele argint, beriliu, galiu, plumb, staniu, nichel, titan, vanadium, zircon si nu numai, prin prezentarea tuturor acestor constituenti ai mierii evidentiind in fond ca acest minunat aliment natural reprezinta un adevarat elixir al vietii pentru orice organism, fie debilitat, fie nedebilitat.

Afectiunile in care mierea exercita un important rol curativ, combatind efectiv cauzele fizice ale acestora, sunt:

  • anemiile, si in general toate afectiunile sanguine,
  • spasmofiliile cauzate de lipsa de magneziu,
  • insuficienta hepato-biliara,
  • constipatia si in general afectiunile intestinale,
  • bronsitele infectioase si infectiile indiferent de localizarea acestora: aparat uro-genital, sistem osos, respirator,
  • afectiunile epidermei, cele ale sistemului nervos-spre exemplu depresiile cu substrat somatic cauzate de lipsa unor minerale si vitamine, ori de dezechilibre hormonale, cele digestive si toate acele afectiuni al caror istoric si factori generatori trimit la un aport alimentar eronat ce a durat o perioada de timp indelungata, dezechilibrindu-se astfel o serie de functii organice prin diminuarea elementelor vitale din organism.
Ceea ce trebuie sa fie retinut totusi este ca mierea are si anumite contranidicatii, acestea vizind acele dezechilibre somatice in care zaharurile si acizii organici continuti de catre miere pot cauza agravarea respectivelor afectiuni, cum ar fi cele de natura pancreatica, a se citi in diabetul zaharat, in insuficienta pancreatica exocrina – intestinala, in colitele de fermentatie, in anumite boli de etiologie gastric si nu numai. Pentru a evita orice fel de riscuri privitoare la starea dumneavoastra de sanatate, cel mai indicat este ca inainte de a incepe o cura cu miere de albine monoflora sau poliflora, sa va adresati unui medic cu competenta in apifitoterapie, in urma anamnezei facuta de catre acesta, putind obtine sau nu recomandarea de a face aceasta cura.Va doresc sanatate!Articol scris de Ingrid Baciu
bioterapeut si maseur

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *