secventa video calvin banyan adevarul despre hipnoza
Psihologie practica

Secventa video: Calvin Banyan – Adevarul despre hipnoza

secventa video calvin banyan adevarul despre hipnoza
secventa video calvin banyan adevarul despre hipnoza

Majoritatea oamenilor manifesta retinere fata de hipnoza.

Motivele sunt diverse: de la faptul ca mecanismul ei nu a fost inca inteles in totalitate pana la teama ca altcineva sa nu ne incalce un lucru fundamental, important pentru fiecare dintre noi: liberul arbitru.

Haideti sa ne indreptam atentia spre rezultatele ei: de sute de ani, hipnoza este folosita pentru a consolida increderea in sine, pentru a schimba obiceiurile nedorite (fumat, mancat in exces, dependenta de alcool sau droguri), pentru a imbunatati memoria, pentru a elimina fobiile, pentru a stimula performantele, inteligenta si creativitatea, pentru a scapa de diferite disfunctii (de exemplu cele sexuale), de ticuri, complexe, manii sau stari neplacute (dureri de cap, probleme de circulatie, astm, alergii, insomnie, stres).

Probabil in acest moment v-am trezit curiozitatea suficient incat sa va intrebati “Bine, bine, dar CE ESTE totusi hipnoza?”

O putem defini cel mai bine drept o stare a mintii caracterizata prin relaxare si hipersugestibilitate. Conform Organizatiei mondiale a Sanatatii, 90% din populatie poate fi hipnotizata.

Starea hipnotica este una perfect naturala, am experimentat-o fiecare dintre noi la un moment dat, de exmplu atunci cand am condus pana la punctul de destinatie… dar nu mai tinem minte exact cum am ajuns acolo. Sau cand privim la un film si ne dau lacrimile atunci cand eroul principal salveaza intreaga planeta.

Starea hipnotica in sine ne ajuta doar sa ne relaxam: in procesele de vindecare sau de schimbare de comportamente este folosit faptul ca in aceasta stare mintea este deschisa si receptiva la sugestii pozitive.

Am spus “sugestii pozitive” deoarece cercetarile au demonstrat ca in stare de hipnoza oamenii nu pot fi obligati sa faca nimic care le-ar incalca valorile morale.

Pentru cei care cunosc limba engleza gasesc foarte interesant de urmarit explicatia cunoscutului hipnoterapeut american Calvin Banyan referitoare la motivul pentru care hipnoza are succes rapid, cu efort minim, acolo unde alte metode esueaza sau necesita eforturi uriase pentru a ajunge la o solutie.

Inconstientul include tendintele, pulsiunile si instinctele legate de asigurarea supravietuirii si echilibrului fiziologic al organismului.

Dorintele pe care ne retinem din diverse motive sa le exprimam direct si sa le indeplinim sunt exprimate la nivel inconstient in alt mod, simbloc – prin visele din timpul somnului, sau prin lapsusuri, ticuri, substiutii si inversiuni in vorbire, acte ratate (exemplu: daca suntem intr-un loc de unde abia asteptam sa scapam, se intampla sa spunem din greseala “ar trebui sa plec” in loc de “ar trebui sa raman”).

Cu toate ca nu este nevoie sa ne supraveghem inima, ea bate. Stomacul functioneaza, si la fel celelalte organe. Apropo… cum se face ca nu cadem din pat atunci cand dormim?

La nivelul inconstientului se situeaza si starea in care ne simtim la un moment dat: cand sutem tristi umerii sunt lasati in jos, respiratia are un anumit ritm etc.

Nu pare firesc ca daca avem probleme cu alergiile sau cu durerile de cap, cu ticurile sau cu disfunctiile sexuale, de exemplu, sa intervenim la nivelul inconstientului, unde acestea se gasesc, si nu la nivel constient?

Subconstientul poate fi definit prin continutul memoriei de lunga durata, care nu se afla angrenat in momentul dat in fluxul operativ al constiintei.

Cuprinde asadar amintiri, informatii, credinte, obiceiuri, automatisme, ticuri, motive, tonusul emotional.

Am sa reiau intrebarea: nu pare firesc ca daca avem probleme cu obiceiul nedorit al fumatului, sau cu timiditatea, de exemplu, sa intervenim la nivelul subconstientului, unde acestea se gasesc, si nu la nivel constient?

Constientul este nivelul calitativ superior de organizare si manifestare a vietii psihice.

El ne permite sa luam decizii, sa reflectam, sa evaluam, sa formulam scopuri, sa intreprindem actiuni deliberate, sa ne alegem activitatile cotidiane, sa facem comparatii sau supozitii. El contribuie la efectuarea rationamentelor de analiza si sinteza.

Scopul acestui articol este de a explica motivul pentru care hipnoza poate fi o alegere inteleapta in unele cazuri.

Totusi nu-l pot incheia fara a aduce urmatoarele precizari:

-de obicei sunt indicate mai multe sedinte pentru a ajunge la un rezultat de durata: nu este suficienta inducerea sugestiei hipnotice, efectul ei trebuie consolidat de-a lungul unei anumite perioade de timp;

hipnoza nu functioneaza daca subiectul nu isi doreste cu adevarat schimbarea (de exemplu, daca el incearca sa se lase de fumat doar pentru ca asa i-a cerut sotia);

-sugestiile induse trebuie sa fie credibile pentru subiect (cineva care iubeste dulciurile nu va accepta ca ele au un gust groaznic, pentru ca diferenta fata de ceea ce stie este prea mare. De aceea i se induce sugestia ca de fiecare daca cand mananca dulciuri, gustul nu mai este la fel de bun ca data trecuta… pana se ajunge la faptul ca dulciurile au un gust neplacut);

hipnoza nu este riscanta, nimeni nu poate fi obligat sa faca ceva importiva valorilor sale morale. In caz ca i se cere un astfel de lucru, s-a demonstrat ca subiectul se trezeste.

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *