exista ceva mai important decat independenta
Psihologie practica

Exista ceva mai important decat independenta?

exista ceva mai important decat independenta
exista ceva mai important decat independenta

Atunci cand vine vorba despre felul cum reusim sa relationam cu lumea din jurul nostru – fie ca este vorba despre colegii de scoala sau de serviciu, de partenerul de cuplu, de prieteni, membri ai familiei sau persoane necunoscute – putem identifica patru tipuri de comportament.

Dependenta

Cuvantul-simbol care defineste acest nivel este TU.

Atunci cand suntem mici nu ne-am putea descurca fara ajutor din partea altora.

Pe masura ce inaintam in varsta, cursul natural al dezvoltarii este de a renunta sa punem responsabilitatea propriei vieti pe umerii altora, de a renunta la situatiile de tipul TU ai grija de mine, TU stii ce e mai bine pentru mine, TU hotarasti pentru mine, TU esti responsabil pentru ceea ce mi se intampla.

Independenta

Cuvantul-simbol care defineste acest nivel este EU.

Pe masura inaintarii in varsta incepem sa ne dorim sa putem spune EU sunt responsabil, EU pot, EU hotarasc, EU aleg, EU am increrere in fortele mele.

Din pacate independenta este supraestimata, se pune prea mare pret in ziua de astazi pe a fi liber, a fi emancipat – si aceasta din doua motive.

In primul rand, idependenta este o reactie la situatiile in care altii ne-au impus vointa lor, ne-au folosit, ne-au manipulat, ne-au controlat, netinand seama de propriile noastre valori, de dorintele noastre. Se poate ajunge in acest caz la situatii-limita in care oamenii se  degreveaza de toate responsabilitatile din familie, societate sau profesionale.

In al doilea rand, este nevoie de multa incredere in sine pentru a trece la un nivel superior.

Contradependenta

Cuvintele-simbol care definesc acest nivel sunt DOAR EU.

Probabil ca ati intalnit si voi persoane cu care este imposibil de comuicat deoarece nu accepta sub nici o forma parerile, sfaturile, propunerile altora. Care este modul in care gandesc aceste persoane? Fac asa cum vreau DOAR EU pentru ca DOAR EU stiu cum este bine, DOAR EU sunt in masura sa hotarasc, DOAR EU pot sa emit o judecata de valoare.

Este evident o cale sigura spre… insucces. Daca asta va doriti sa obtineti, contradependenta este cel mai indicat tip de comportament.

Astfel de persoane pot obtine unele rezultate bune pe termen scurt, dar consecintele blocarii la nivelul contradependentei sunt dezastruoase pe termen lung.

Interdependenta

Cuvantul-simbol care defineste acest nivel este NOI.

Spuneam mai sus ca unul dintre motivele pentru care oamenii nu ajung la acest nivel este faptul ca nu au un caracter suficient de puternic.

In momentul in care apar probleme este nevoie de un caracter puternic pentru a NU ne manifesta fie dominant, fie defensiv. Altfel ne-ar fi imposibila alegerea de a face un efort sincer de intelegere a situatiei si a persoanelor implicate, de a ne manifesta increderea in abilitatea noastra de a rezolva problemele si increderea in ceilalti oameni.

Este imposibil sa devenim lideri sau sa facem parte cu succes dintr-o echipa, dintr-o familie, dintr-un grup social daca nu intelegem principiul interdependentei. El inseamna ca NOI putem face impreuna un lucru mult mai valoros decat daca am actiona separat.

Avantajele evidente ale acestui nivel pot fi explicate prin efectul de sinergie. In matematica, 1+1=2. Atunci cand vine vorba despre componente care relationeaza intre ele formand un sistem care functioneaza, 1+1 pot face 345, 86.675 sau 5.562.998.675. Valoarea este marita chiar de relatia dintre ele: intregul este mai mare decat suma partilor care il alcatuiesc. Un exemplu foarte plastic ar fi relatia de cuplu, in care 1+1 pot face 3, 4, 5 sau mai mult.

Intalnim sinergia in natura, unde toate elementele sistemului functioneaza in armonie. De asemenea este binecunoscut ca oamenii au tendinta de a fraterniza spontan in situatii-limita. Si daca ne vom gandi la oamenii de succes, nu vom gasi nici unul care nu aplice principiul interdependentei.

In momentul cand scriu acest articol pe site se desfasoara un concurs despre care am sa va povestesc pe scurt.

Am primit un email de la o editura in care am fost intrebata daca as dori sa ofer cititorilor cateva carti. Raspunsul meu a fost “Bineinteles, sunt o adepta a efectului de sinergie!”. Prin faptul ca eu am acceptat aceasta colaborare toti cei implicati au de castigat: cititorii, pentru ca au sansa de a castiga aceste carti, editura pentru ca isi promoveaza cartile si evident DaMaiDeparte. ro pentru ca ofera o motivatie in plus pentru cei care doresc sa se aboneze la Newsletter.

Bineinteles ca aplicarea acestui principiu nu este singurul lucru care asigura obtinerea succesului, dar contribuie fara indoiala la atingerea lui. Poate ca ai dori sa ne povesesti daca l-ai pus in practica vreodata, si cu ce rezultate? Asteptam comentariul tau!

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *