Esti dependent?

Publicat: 1 mai 2007
Comentarii: Fără răspunsuri

esti dependent
esti dependent

Ce inseamna a fi dependent…?

Nu o sa dau definitii stiintifice, ci o sa spun o vorba batrineasca: “Ce-i prea mult, strica!” Inteleapta vorba! Orice poate deveni o dependenta! Pina si cititul, sportul, mersul pe jos… Unele dependente insa sint mai putin nocive (ca mersul in parc si mirositul folorilor).

Orice lucru care inlocuieste o alta serie de lucruri pe care le-ai putea face e o dependenta… Adica “te legi” de acel ceva, sau cineva… si devine “indispensabil” pentru tine…

Dar nu-ti pui intrebarea: “Oare ce vreau eu sa obtin cu asta? Sau care e nevoia mea, de fapt?”

Ci fumezi… si nu-ti dai seama ca vrei “sa fii relaxat” si ca poti sa ajungi la asta si altfel decit fumand… E adevarat ca “a fuma ” e mai usor decit “a face relaxare” sau altceva…

Unele persoane au “invatat” inconstient de mici ca “daca nu muncesti din greu nu poti sa ai succes” (convingere disfunctionala si nesanatoasa). Societatea, parintii spun de obicei ca “daca nu ai carte, nu ai parte”.

Si astfel apare dependenta de munca. Cazul femeii care a murit in urma cu cateva zile la serviciu din cauza epuizarii este un exemplu semnificativ al dependentei de munca.

Cred ca e nevoie sa invatam ca “a fi fericit inseamna sa renunti la ceva, nu sa vrei mai mult! ” (dupa cum spunea un ginditor indian).

Care e valoarea occidentului ? COMPETITIA… Si unde duce asta? La occidentalismele gen “din ce in ce mai sus, mai mult, acela e mai bun, mai performant etc “… din OM, devii robot! La perfectionism nevrotic, la depresie, la devalorizare de sine, la standarde nerealiste, la descurajare… si lista poate continua…

La dependenta de munca! La goana dupa un “standard mai bun de viata”… De parca acest standard ti-ar indeplini nevoia de intelegere, sau nevoia de iubire… Mai multi bani nu inseamna nici liniste, nici implinire mai mare… nici nu ajungi sa-i cheltui… pentru ca nu ai timp…

Cred ca e necesar sa iti revizuiesti asteptarile si standardele fata de tine, altii si viata, omule modern!

Daca sint prea inalte atunci sint irealiste/irealizabile, deci iar ajungem la perfectionism… si de aici la epuizare psihica, depresie etc. Multi cred ca banii, statulul ca mijloc duc la indeplinirea nevoii lor autentice! Gresit!

Nevoia autentica (acela e Scopul final) poate fi indeplinita si cu un alt Mijloc decit munca… sau goana dupa haine de firma, sau compulsia de a merge la solar, in functie de dependenta pe care am dezvoltat-o… Exista si alte mijloace, pozitive, de satisfacere a nevoilor… daca le cautam!

de Cristiana Alexandra Levitchi
Psiholog clinician-psihoterapeut
www.sensart.ro

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *