decizii decizii ce ne impiedica sa le luam pe cele mai bune
Psihologie practica

Decizii, decizii…ce ne impiedica sa le luam pe cele mai bune?

decizii decizii ce ne impiedica sa le luam pe cele mai bune

decizii decizii ce ne impiedica sa le luam pe cele mai bune

A lua cele mai bune decizii pare a fi adesea o lupta pe care o purtam constant cu noi insine.

Multi dintre noi nu suntem constienti ca atunci cand vine vorba de decizii, exista o serie de factori care influenteaza acest proces. Cateodata, avem tendinta de a hotari ceva doar pentru a face pe plac celor din jurul nostru (familiei, prietenilor, colegilor de la munca sau copiilor). Alteori, suntem “scalvii” unui obicei caruia ii dam voie sa ne dicteze deciziile, insa o alternativa ar fi putut reprezenta o solutie mai buna (de exemplu, refuzam o intalnire cu o veche prietena intr-o zi de vineri deoarece vinerea este ziua in care mergem la film). Altadata, lasam o autoritate sa hotarasca in numele nostru, ajungand sa urmam orbeste anumiti pasi care ne sunt dicatati din exterior (de politica, biserica, invatamant, etc). iar in cel mai nefericit caz, “ne lasam purtati de val”, penduland dintr-o situatie in alta, fara a constientiza consecintele pe care anumite decizii le poarta cu sine.

Inainte de a va prezenta care sunt aspectele concrete care ne impiedica sa luam o decizie, ne vom opri asupra elementelor care constituie procesul deciziei:

1. Alternativele.

Exista anumite decizii care cer un raspuns rapid. De exemplu, prietenul nostru ne anunta ca in 10 minute avem ocazia de a pleca intr-o calatorie. Acceptam si raspundem cu exuberanta sau ii multumim pentru aceasta oportunitate, insa ii propunem sa stabilim impreuna o alta zi deoarece nu suntem pregatiti? O astfel de decizie implica cel putin doua alternative sau alegeri.

In multe situatii, o prima decizie ne poarta catre alte si alte decizii care ne contureaza treptat procesul de dezvoltare personala. Sa luam un exemplu. Sa ne imaginam o persoana care are propria afacere de obiecte handmade. Aceasta se poate gandi sa adauge un nou tip de produs pe care sa-l vanda (de exemplu, cercei lucrati manual). Daca hotaraste sa mearga mai departe, urmatoarea decizie va fi ce tip de patternuri sa foloseasca in ceea ce priveste confectionarea lor (culoare, marime, forma). In final, alegerea pretului pentru produsul respectiv este o ultima decizie. Astfel, simpla hotarare de a vinde un nou produs a atras cu sine o serie de alte decizii.

2. Nehotararea.

Aceasta reprezinta unul dintre elementele care contureaza o decizie. Nehotararea apare in momentul in care desi decizia este luata, nu avem capacitatea de a vedea in viitor care ar fi consecintele acesteia. De asemenea, deciziile pe care le luam cu greu pot depinde de anumite evenimente imprevizibile, ceea ce ne creaza o stare de tensiune. Motivul pentru care indoiala apare in acest sens este acela ca traim cu incertitudinea ca cealalta decizie ar fi fost cea mai buna.

3. Valori si consecinte.

Exista momente in care anumite decizii par sa ne rastoarne intregul sistem de valori cladit intr-o perioada destul de lunga. De exemplu, o promisiune facuta pentru noi insine poate fi aceea de a acorda familiei un rol principal in viata noastra. In prezent, ne bucuram de slujba mult visata, insa sotul nostru primeste o oferta mai buna in afara orasului. Ce alegem? Ramanem devotati valorilor primordiale, chiar daca vom avea de infruntat dificultati in timp ce-l urmam sau cautam o alta solutie astfel incat sa fim amandoi multumiti?

Anumite decizii ne pot determina sa ne reanalizam propriile valori. In diferite cazuri, o reevaluare nu este deloc daunatoare. Insa, pe de alta parte, putem simti ca renuntam usor, usor, la noi insine.

A lua cele mai bune decizii pare a fi adesea o lupta pe care o purtam constant cu noi insine.
cele mai bune decizii

Pentru ca am aflat care sunt elementele unei decizii, putem continua cu scopul acestui articol, mai exact, cu o serie de factori care ne impiedica sa luam cele mai bune decizii in viata noastra:

1. Gandirea exagerata.

Atunci cand avem de ales intre doua variante dintre care una este mai profitabila decat cealalta, nu avem prea mult de gandit. Insa in momentul in care avem de ales intre doua lucruri avantajoase, atunci incepe procesul gandirii care pare sa nu se mai incheie. Solutia? O foaie de hartie, un pix si o minte limpede. Astfel, putem pune in balanta atat avantajele, cat si dezavantajele celor doua situatii. Nu ramane decat sa tragem linie pentru a observa care este aspectul care ni se potriveste cel mai bine in acest moment.

2. Mai putin inseamna mai mult.

Adesea, ne dorim sa cunoastem cat mai multe informatii despre o situatie deoarece consideram ca vom reusi sa luam mai usor o decizie. Psihologul Gerd Gigerenzer este de cu totul alta parere. El considera ca suntem creati astfel incat sa luam decizii inteligente atunci cand ne bazam pe informatii limitate. Voi ce parere aveti?

3. Lipsa increderii in sine.

Este posibil ca in trecut sa nu fi gandit eficient anumite situatii din viata noastra. Acest lucru ne-a oferit o doza deloc prietenoasa de neincredere. Tocmai de aceea, atunci cand suntem pusi in fata unei decizii, avem tendinta de a o amana sau de a o lasa pe umerii altcuiva. Ceea ce trebuie sa retinem este ca avem voie sa gresim. De fapt, greseala este cea care ne invata adesea cum ar trebui sa actionam in viitor.

4. Neincrederea in propriile experiente.

De cate ori nu am hotarat un lucru pe baza opiniilor celorlalti si s-a dovedit a nu fi cel mai fericit scenariu posibil? De cate ori nu ne-am spus “Daca ma ascultam pe mine, nu as fi ajuns in aceasta situatie”? Este in regula sa cerem parerea celor din jurul nostru. Insa, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa-i lasam sa ia decizii in locul propriei persoane. Mai ales ca avem cu totii aceasta capacitate.

5. Nerabdarea.

Uneori, adrenalina este cea care ne dicteaza alegerile. Faptul ca nu ne acordam suficient timp ne poate conduce intr-o alta directie decat in cea dorita. Dintr-un motiv sau altul, multi dintre noi avem tendinta de a accepta o propunere, fara a sti ce implica aceasta. Astfel, sfatul nostru este sa ne acordam suficient timp inainte de a da un raspuns final.

Asadar, poate ca acea parte pe care multi dintre noi o neglijam atunci cand trebuie sa luam decizii este capacitatea de a diferentia acele situatii care merita o analiza mai profunda de cele care ne permit sa actionam rapid. Oricat de calculata ar fi, o decizie va purta cu sine intotdeauna o urma de imprevizibilitate oferita de viata insasi. Totusi, acest fapt nu ar trebui sa ne opreasca din a ne asuma responsabilitatea pentru deciziile din viata voastra.

Pe voi ce va impedica sa decideti ce este mai bine pentru voi?

Resurse: “Creative Decision Making: A handbook for Active Decision Makers” – Robert T. Clemen

www.99u.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *