cum recunoastem un comportament pasiv agresiv
Psihologie practica

Cum recunoastem un comportament pasiv-agresiv?

cum recunoastem un comportament pasiv agresiv

cum recunoastem un comportament pasiv agresivO data ce un anumit diagnostic psihologic devine parte a limbajului de zi cu zi, acesta isi pierde adesea intelesul sau natural.

Comportamentul pasiv-agresiv, ca si narcisismul, reprezinta una dintre aceste etichete. Una dintre utilizarile gresite ale acestui concept este asocierea lui cu toate tipurile de ganduri si emotii pasiv-agresive.

Sa luam un exemplu.

Daca cineva ne spune “Arati mult mai bine decat ieri”, ne putem simti atat de “insultati” de faptul ca ieri nu aratam prea bine incat sa nu mai simtim valoarea acestui compliment. Totusi, aceasta reactie nu este deloc una pasiv-agresiva. Din contra, uneori putem intelege gresit complimentele. Este de inteles de ce am facut aceasta greseala, insa agresivitatea ascunsa nu este intotdeauna un semn al unui comportament pasiv-agresiv.

Un comportament pasiv-agresiv – intre frica si ostilitate

Un comportament pasiv-agresiv este mai degraba condus de frica decat de ostilitate. Oamenii care se regasesc in aceasta categorie se tem ca sunt controlati de ceilalti si ca isi expun vulnerabilitatea.

De asemenea, tiparul unui comportament pasiv-agresiv este invatat inca din copilarie. Parintii unui astfel de adult l-au crescut astfel incat sa fie agreabil, politicos si gata sa satisfaca nevoile, gandurile si sentimentele celorlalti de dragul cooperarii. De-a lungul timpului, ei au vazut dezacordul, conflictul sau exprimarea deschisa a nevoilor ca pe ceva extrem, suparator si chiar nebunesc.

Este interesant ca multi parinti ai oamenilor cu un comportament pasiv-agresiv s-au considerat incapabili sa le indeplineasca nevoile. Astfel, este posibil ca membrii familiei acestor persoane sa le considere “nebune” sau “distrugatoare”, ceea ce le-a limitat exprimarea libera a emotiilor.

Pe de alta parte, este posibil ca eforturile parintilor de a ascunde anumite secrete de familie, precum alcoolismul, abuzul sexual, problemele mentale sa-i fi determinat sa nu le dea voie copiilor sa-si exprime propriul adevar. Oricare ar fi circumstantele, copiii invata sa-ti ascunda adevaratele emotii si nevoi pentru a primi aprobarea celorlalti.

Un comportament pasiv-agresiv nu este complet decat in momentul in care il indeplinim

Ceea ce ar trebui sa stim cu totii este ca de multe ori nu putem constientiza ca avem de-a face cu o persoana care are un comportament pasiv-agresiv. Inainte de a ne da seama, putem fi prinsi intr-o drama careia nu-i vom gasi o cale de iesire.

Iata cateva comportamente care ne vor ajuta sa recunoastem o astfel de persoana:

1. Amanarea.

Desi le vei spune oamenilor cu un comportament pasiv-agresiv ca ai nevoie de ei intr-un anumit moment, ei vor gasi calea prin care sa amane intalnirea voastra. Pentru a rezolva aceasta problema, multi dintre noi le oferim deadline-uri celor din jur. Insa acest lucru nu va functiona deloc in ceea ce-i priveste.

De asemenea, un alt semn distinctiv al acestora este ca ne determina sa le exageram nevoile, dorintele si emotiile deoarece ei nu fac acest lucru.

Recomandare: Am putea incerca sa nu le dam deadline-uri.Ii putem lasa pe ei sa decida cand ar trebui sa termine lucrurile. De asemenea, este indicat sa nu le oferim ocazia de a ne controla reactiile. Desigur ca acest lucru nu va fi deloc usor deoarece va trebui sa le spunem lucrurile care ne deranjeaza intr-o modalitate care sa nu-i raneasca. Este posibil ca acestia sa se simta pedepsiti, insa aceasta este modalitatea in care le oferim sansa de a-si asuma responsabilitatea pentru comportamentul lor.

2. Uitarea.

Uitarea este o alta modalitate prin care acestia ne pot controla. Ei isi repeta ca uitarea nu este o slabiciune personala.

Este adevarat, fiecare dintre noi uita din cand in cand, insa pentru persoanele cu un comportament pasiv-agresiv, acest lucru este la ordinea zilei. Faptul ca uita sa plateasca facturile, ca uita ca este ziua de nastere a celor din jurul lor este rezultatul faptului ca sunt stresati sau bolnavi. Daca vom petrece mult timp in preajma acestor oameni, ne putem simti coplesiti de faptul ca avem prea multe lucruri de facut deoarece luam prea mult asupra noastra.

Recomandare: Poate ca va parea destul de “dura” aceasta modalitate de a actiona, insa cel mai bine este sa le spunem acestor persoane care sunt responsabilitatile pe care trebuie sa le indeplineasca.

3. Invinovatirea noastra si asumarea rolului de victima.

Oamenii cu un comportament pasiv-agresiv nu vor sa-si recunoasca vina atunci cand gresesc. Astfel, ei ajung sa-i invinovateasca pe cei din jurul lor. In cazul in care ii vom confrunta cu privire la faptul ca au esuat intr-o sarcina pe care o aveau de indeplinit, ne vor considera furiosi, dificili sau nebuni, iar ei vor continua sa se poarte ca niste victime. Faptul ca ii determina pe ceilalti sa se simta vinovati este exprimarea pasiva a agresivitatii lor.

Recomandare: In momentul in care ii invinovatim, ei se vor simti nepoliticosi sau recalcitranti, exact ca in momentele in care parintii lor ii blamau pentru anumite activitati. Oricat de greu ar parea, este indicat sa nu incercam sa ne asumam vina atunci cand suntem nevinovati.

Este deja cunoscut faptul ca in mod inconstient, alegem mai degraba lucrurile de care avem nevoie decat lucrurile pe care ni le dorim. Asadar, in cazul in care o persoana foarte apropiata noua are un comportament pasiv-agresiv, exista un motiv solid pentru care o acceptam in viata noastra.

Oamenii care sunt atrasi de persoanele pasiv-agresive au fost foarte ranite in trecut si sunt obisnuite sa-si asume responsabilitatea pentru durerea celor din jurul lor. Pentru unii dintre noi, partenerul pasiv-agresiv poate fi tatal care nu ne-a oferit destula atentie si care ne-a “determinat” sa avem grija de noi pe cont propriu. Furia pe care o simti fata de partenerul tau este furia pe care o simti fata de tatal tau deoarece nu ti-a oferit sprijinul emotional de care ai nevoie.

Asadar, inainte de a judeca aceste persoane, este indicat sa privim in noi insine pentru a vedea care sunt partile ascunse pe care acestea le scot la iveala.

Resurse: http://www.psychologyineverydaylife.net

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *