indicatori ai anxietatii in comunicarea nonverbala
Psihologie practica

Indicatori ai anxietatii in comunicarea nonverbala

 

indicatori ai anxietatii in comunicarea nonverbala

indicatori ai anxietatii in comunicarea nonverbala

Vom continua seria articolelor despre comunicarea nonverbala prin a va prezenta, de aceasta data, indicatorii anxietatii pe care ii observam in interaciunea cu ceilalti:

1. Uscarea gurii.

Unul din primele semne ale unei stari de anxietate este uscarea gurii. Ea este determinata de o incetare temporara a activitatii glandelor salivare. Exista si indici vizuali si auditivi care subliniaza ca o persoana are gura uscata – nu numai ca arata de parca ar mesteca rumegus, dar vocea ei suna uscat si mecanic.

2. Tusea.

Cand oamenii devin anxiosi, simt deseori un fel de mancarime in gat, ceea ce ii face sa tuseasca, uneori intr-o maniera incontrolabila. Senzatia unui exces de saliva in gat duce si ea la un acces de tuse.

3. Reflexul de inghitire.

Dupa ce presedintele Clinton a rostit acea propozitie faimoasa “Nu am avut relatii sexuale cu femeia aceea, domnisoara Lewinsky”, a privit in pamant si apoi a inghitit cu greutate. Cand suntem cuprinsi de anxietate, cei mai multi dintre noi avem o dorinta coplesitoare de a ne elibera gatul inghitind. Femeile pot de obicei face acest lucru fara sa se observe, dar pentru ca barbatii au marul lui Adam mai mare, tind sa aiba mai mult dificultati in ascunderea acestui tip de impuls nervos de a inghiti.

4. Muscarea buzelor.

Dupa afirmatiile lui Charles Bell, faimosul anatomist din epoca victoriana, dintre toate trasaturile fetei buzele sunt “cele mai inclinate spre actiune si indicatorul cel mai clar al sentimentelor.” Acset lucru poate fi vazut atat in miscarea buzelor, cat si in felul in care acestea intra in contact cu dintii. Exista mai multe moduri de muscare a buzelor asociate cu anxietatea. In primul rand, este muscarea buzei in care fie buza superioara, fie cea inferioara este prinsa in intre cele doua siruri de dinti.

5. Muscarea unghiilor.

Persoanele care isi musca de obicei tind sa obtina scoruri mici la testele psihologice de autoapreciere si dezvoltare personala si scoruri mari la cele de anxietate. De asemenea, s-a sugerat ca muscatul unghiilor este un semn de ostilitate inhibata, ca persoana care isi musca unghiile intoarce agresiunea asupra ei in loc sa o indrepte in afara asupra altor persoane.

6. Introducerea unui obiect in gura.

Cand oamenii se simt speriati, deseori simt nevoia de a avea ceva in gura. Este un mod de a reveni la experienta de supt la san si, dupa aceea, la suptul degetului mare. Cele mai frecvente forme de linistire pe cale orala in societatea noastra sunt fumatul si mestecatul gumei. Fumatul este deseori reprezentat ca un semn de calm interior, fumatorii saunt de obicei persoane care detin controlul. De fapt, fumatorii folosesc adesea tigarile pentru a se calma si pentru a-si controla anxietatea. Confortul oral oferit de guma de mestecat este evident din cantitatea de guma pe care o mesteca antrenorii si managerii unei echipe in timp ce urmaresc un meci.

Adeseori, comunicarea verbala si nonverbala nu se sustin reciproc, transmitand mesaje contradictorii. De exemplu, daca plecam privirea in timp ce afirmam ca ne simtim minunat langa o anumita persoana, lasam de inteles ca simtim altceva decat ceea ce exprimam.

In continuare, va oferim un filmulet despre relatia dintre comunicarea nonverbala si anxietate:

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *