10 mecanisme de aparare in viata de zi cu zi
Psihologie practica

10 mecanisme de aparare in viata de zi cu zi

10 mecanisme de aparare in viata de zi cu zi
10 mecanisme de aparare in viata de zi cu zi

In anumite sfere ce tin de termenul de psihologie practica, regasim adesea ideea de mecanisme de aparare.

Acestea sunt adevarate metode de a gandi sau de a ne comporta intr-un anumit fel cu scopul de a ne proteja. Mai mult decat atat, procesul de dezvoltare personala inclus in acest context ne permite sa observam felul in care oamenii se pot distanta de anumite ganduri, sentimente, comportamente.

Psihologii au caracterizat mecanismele de aparare in functie de cat de primitive sunt. Cu cat acestea sunt mai primitive, cu atat sunt mai putin eficiente pe termen lung. Fie ca sunt primitive, fie ca sunt mai putin primitive, toate aceste mecansime apar in mod inconstient in interactiunea cu ceilalti.

Mecanisme de aparare primitive:

1. Negarea

Reprezinta refuzul de a accepta realitatea. Atunci cand alegem sa adoptam acest mecanism, ne purtam de parca un eveniment, un gand sau o emotie dureroasa nu ar fi existat. Este considera unul dintre cele mai primitive mecanisme de aparare deoarece este corelat cu dezvoltarea personala din copilarie.

In viata de zi cu zi, folosim negarea pentru a evita sa fim fata in fata cu propriile sentimente care ne tradeaza, cu aspecte de care nu suntem mandri si pe care nu vrem sa le recunoastem. Un astfel de exemplu este cazul unui dependent de alcool, care neaga faptul ca are probleme de dependenta din simplul motiv ca lucrurile stau bine din alte puncte de vedere: gen o relatie stabila sau un serviciu bine platit.

2. Regresia

Este intoarcerea catre un stadiu de inceput al evolutiei fiecarui individ atunci cand se confrunta cu ganduri si impulsuri pe care nu le accepta. De exemplu, un adolescent dominat de teama, furie si impulsuri sexuale poate dezvolta anumite comportamente din copilaria timpurie, dar care nu ii mai sunt specifice varstei actuale.

Un adult poate apela la regresie atunci cand stie ca are o zi stresanta si alege sa ramana in pat, fara a-si asuma responsabilitatea pentru ceea ce urmeaza.

3. Nefolosirea cuvintelor in favoarea gesturilor

Atunci cand o persoana utilizeaza aceasta tehnica se simte incapabila sa-si expime sentimentele prin intermediul cuvintelor, asa ca recurge la gesturi. In loc sa spuna ,,Sunt furioasa pe tine”, alege sa arunce cu o carte in persoana respectiva sau sa loveasca peretele cu pumnul.

Acest tip de comportament poate ajuta o persoana sa se simta eliberata. De asemenea, propria ranire fizica este o astfel de modalitate deoarece o persoana nu stie cum sa se exprime, asa ca prefera sa se raneasca pentru a transmite mesajul sau.

4. Disocierea

Apare atunci cand o persoana pierde urma timpului si a persoanei, preferand sa alega o alta modalitate de a-si manifesta eul. Persoanele care au suferit de abuz in copilarie sunt cel mai adesea orientate catre un astfel de comportament. In cazuri extreme, disocierea duce la patologia personalitatilor multiple, determinand individul sa creada ca are mai multe euri.

Oamenii care apeleaza la disociere au o perspectiva distorsionata atat asupra lor, cat si asupra lumii in care traiesc. Nici timpul, nici imaginea lor persoana nu curg la fel ca in cazul altor oameni. Astfel, pesoana care foloseste disocierea risca sa isi creeze o alta lume, fugind de realitate.

5. Clasificarea

Este o alta forma de disociere in care parti ale unei persoane sunt separate de alte parti de parca acea persoana are o serie de valori separate. Un exemplu este un barbat care este cinstit, dar isi tradeaza sotia, neintegrand cele doua sisteme de valori distincte si nefiind constient de disonanata cognitiva care tocmai s-a creat.

6. Proiectia

Se refera la atribuirea gresita a gandurilor, emotiilor si sentimentelor nedorite unei persoane catre o alta persoana care nu detine toate aceste ganduri, emotii si sentimente. Proiectia este folosita in special atunci cand unei persoane i se par inacceptabile anumite sentimente pe cate le detine, asa ca le arunca asupra altcuiva. Un exemplu ar fi ca o sotie este nervoasa pe o alta ca nu isi asculta sotul, dar de fapt ea este o sotie nervoasa care nu isi asculta sotul.

7. Formarea reactiilor

Apare atunci cand o persoana isi modifica gandurile nedorite si periculoase in opusul lor. Astfel, un anagajat care este suparat pe seful sau si vrea sa isi dea demisia poate exprima exact ideea ca se simte in largul ei la locul de munca si ca ar lucra in continuare acolo.

Mecanismele de aparare mai putin primitive

Daca mecanismele de aparare primitive erau folosite in special in conexiune cu perioada copilariei si adolescentei, acestea au legatura cu perioada de adult.

8. Reprimarea

Reprezinta blocarea inconstienta a gandurilor, impulsurilor si sentimentelor de neacceptat. Faptul ca oamenii folosesc in mod inconstient acest mecanism ii determina sa nu aiba control asupa lui.

9. Inlocuirea

Este redirectionarea gandurilor, impulsurilor si sentimentelor catre o persoana, dar preluate de o alta persoana. Oamenii folosesc aceasta tehnica atunci cand nu se simt siguri sa-si exprime sentimentele in fata unei anumite persoane.

Un exemplu clasic in acest caz ar fi al celui care este nervos pe seful sau, dar nu isi exprima sentimentele vis-à-vis de acesta din teama de a fi concediat. In schimb, el vine acasa si isi loveste cainele sau incepe o discutie in contradictoriu cu sotia sa.

10. Intelectualizarea

Folosim intelectualizarea atunci cand punem accentul in mod exagerat asupra gandurilor atunci cand ne confruntam cu o situatie pe care nu o acceptam. In loc sa scoata la suprafata emotiile pe care le simte in legatura cu situatia respectiva, persoana alege sa o treaca prin filtrul gandirii. De exemplu, o persoana care afla ca este grav bolnava, in loc sa-si exprime tristetea si amaraciunea, se ocupa de procedurile medicale necesare internarii sale.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

3 comentarii

  1. In loc de “protectie” este vorba de “proiectie”.

  2. Vasilica spune:

    Se refera la atribuirea gresita a gandurilor, emotiilor si sentimentelor nedorite unei persoane catre o alta persoana care nu detine toate aceste ganduri, emotii si sentimente. Proiectia este folosita in special atunci cand unei persoane i se par inacceptabile anumite sentimente pe cate le detine, asa ca le arunca asupra altcuiva. Un exemplu ar fi ca o sotie este nervoasa pe o alta ca nu isi asculta sotul, dar de fapt ea este o sotie nervoasa care nu isi asculta sotul.

    Si cel care face proiectii in dragoste inseamna ca vrea sa scape de rahatismul asta emotional? Parca era vorba despre un exil din realitate, la fel ca viciile, sau mai bine zis capriciile. Se mai clasifica si altfel proiectiile? In functie de durata? Ex: Personal le fac constient, e o forma de divertisment si cunoastere, imi plac… Daca se intampla sa se concretizeze ceva dau inapoi :D.
    P.S. O sa mai caut detalii, daca nu, o sa-mi raspund singur^^

  3. Vasilica spune:

    II

    E o fractura de logica, posibil sa nu inteleg eu.
    Intreb: Proiectiile asa zis bune/pozitive sunt facute ca sa ne atribuit senzatia de afect,apreciere etc. Proectiile asa zis rele/negative le facem pentru a scapa de angoase?
    Se rezuma totul la optica, la optica senzatiilor, la senzatia confortului -dragoste,satisfactie,implinire sau cum ii spuneti voi in termeni “populari”-? Atat?
    Acum am vazut sumedenia de articole, o sa le citesc pe toate:D… interesant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *