cum sa faci cele mai bune alegeri pentru tine
Psihologie practica / Motivatie si succes

Cum sa faci cele mai bune alegeri pentru tine?

cum sa faci cele mai bune alegeri pentru tine

cum sa faci cele mai bune alegeri pentru tine

Cu totii ne intrebam adesea cum putem identifica cat de buna este o alegere pentru noi si cum putem sa evaluam care este directia potrivita pentru noi, in anumite momente din viata. Articolul de fata ofera un instrument important de verificare a deciziilor: metoda celor 10 intrebari.

Metoda este descrisa pe larg in cartea “Intrebarile potrivite: Zece intrebari esentiale care va conduc catre o viata extraordinara”, Debbie Ford, Editura For You.

Cum sa facem intotdeauna alegeri care sa ne alimenteze forta vitala si visele din sufletul nostru? De fiecare data cand luam o decizie care nu este in concordanta cu dorintele inimii noastre, nu numai ca ne indepartam de ceea ce spunem ca dorim de la viata, dar ne si blocam forta vitala-acea forta interioara, unica, ce ne tine in viata din punct de vedere spiritual si fizic.

Toti avem o flacara interna, care este pastratoarea fortei noastre vitale. Fiecare alegere pe care o facem, ori aduce mai multa forta, intarind, aprinzand si hranindu-ne flacara, ori diminueaza aceasta forta, micsorand intensitatea flacarii si reducandu-i puterea. Fiecare alegere, ori pune lemne pe focul nostru interior, ori il stropeste cu apa, diminunandu-i astfel fortele.

Sa ne imaginam ca singurul lucru pe care il avem de facut in aceasta viata, este sa ingrijim aceasta flacara interioara, luand zilnic, saptamanal, lunar si anual hotarari care sa protejeze acel foc!

De foarte multe ori actionam in virtutea unor automatisme care reprezinta trecutul nostru si ne trezim in directia opusa celei in care vrem sa ajungem. Sau facem alegeri care ne reflecta angajamentele noastre ascunse, la nivel subconstient, care ne influenteaza gandurile, credintele si alegerile.

Angajamentele ascunse sunt responsabile pentru discrepanta dintre ce spunem ca vrem si ce traim in realitate. Sufletul tanjeste dupa toate acele lucruri care ne vor aduce bucurie si implinire, in timp ce in subconstient, angajamentele noastre ascunse se lupta pentru a fi exprimate si recunoscute.

Poate v-ati hotarat de nenumarate ori sa va imbunatatiti forma fizica, dar cand vine momentul sa faceti exercitii, gasiti mereu o scuza. S-ar putea ca, atunci cand priviti in profunzime, sa descoperiti ca ceea ce va impiedica sa va atingeti obiectivul propus sa fie angajamentul ascuns de a va simti prost in corpul vostru.

Metoda intrebarilor potrivite ne permite sa iesim din aceste cicluri repetitive, strapunge sistemul de negare inradacinat in mintea noastra si ne permite sa luam deciziile in acord cu interesul sufletului nostru.
Intrebarile potrivite ne vor trezi si ne vor oferi forta necesara pentru a schimba directia spre care se indreapta viata noastra.

Iata cele 10 intrebari pe care sa ni le adresam atunci cand ne aflam in fata unei alegeri care ne poate ajuta sau nu in procesul nostru de dezvoltare personala:

1.    Aceasta alegere ma va impinge catre un viitor fericit, sau ma va tine blocat in trecut?

Alegerile care vin in sprijinul viselor noastre ne dau o putere extraordinara si incredere de sine. Pe de alta parte, alegerile nascute din sentimentul de frica ne tin legati de trecut. Inima ne spune sa credem in noi insine, sa credem ca putem face ceea ce ne dorim cu adevarat si ca avem dreptul sa reusim. Sa avem incredere in glasul inimii!

2.    Aceasta alegere va duce la o viata implinita pe termen lung sau va constitui doar o satisfactie de moment?

Pentru a avea o viata implinita pe termen lung, este bine sa avem in vedere perspectiva stabilita pentru viitorul nostru. Alegereile facute pe moment, fara sa ne gandim la consecinte, se bazeaza pe obtinerea de recompense imediate si sunt cunoscute sub denumirea de “hoti de vise.” Remuscarea se instaleaza imediat ce va dati seama ca v-ati indepartat de obiectivele propuse.

3.    Sunt stapan pe propria mea putere, sau incerc sa multumesc pe altcineva?

A fi stapan pe propria noastra putere inseamna sa renuntam la nevoia de a-i face pe ceilalti asemanatori noua si, in schimb, sa ne onoram pe noi insine, chiar daca alegerile noastre nu sunt conforme cu opinia generala. A fi stapani pe puterea noastra inseamna sa descoperim si apoi sa marturisim ce este bine si ce nu pentru noi.

Atunci cand suntem fideli adevarului nostru personal si devenim stapanii vietii noastre, facem saltul plin de curaj al credintei, necesar pentru a ne depasi temerile si a-i infrunta pe cei care vor sa ne intimideze.

Cand suntem blocati in tiparul de a face placere celorlalti, nu avem posibilitatea sa facem alegeri clare. Suntem stapaniti de dorinta de a satisface nevoile celorlalti, ca sa fim iubiti. Pentru a fi stapani pe puterea noastra, trebuie sa avem posibilitatea de a spune “nu”. Trebuie sa renuntam la a mai avea nevoie de aprobarea celorlalti si la dorinta de a-i face pe ceilalti fericiti.

4.    Ma gandesc la ce este bine, sau la ce este rau?

Pentru cei mai multi dintre noi, a cauta binele nu este modul normal de a privi lumea. Insa atunci cand cautam binele, invitam viata sa ne inunde cu toate darurile ei multiple. Cautand binele, ne deschidem inima si putem trai intr-o stare de recunostinta pentru tot ce avem. S-ar putea sa fie cea mai importanta intrebare pe care ne-o putem pune, daca intr-adevar suntem hotarati sa traim o viata plina de liniste si multumire.

5.    Aceasta alegere imi va aduce mai multa energie vitala, sau imi va fura energia?

Forta vitala este descrisa ca energia care aduce viata in corpurile noastre. Fiecare alegere pe care o facem ori ne sporeste forta vitala, ori ne diminueaza vitalitatea. Daca pastram in minte aceasta intrebare in timp ce ne planificam actiunile zilnice, vom vedea ca, de fapt, avem nenumarate ocazii de a ne spori forta vitala.

Sa stam in preajma oamenilor si a locurilor pe care le iubim, sa facem lucruri care ne ofera o satisfactie profunda, sa meditam la ce ni se intampla, sa ne relaxam mai mult, sa spunem adevarul, sa radem mult, sa mancam corespunzator, sa facem exercitii in mod regulat, sa discutam cu cei pe care-i iubim: iata unele din cele mai bune moduri de alimentare a vitalitatii noastre.

6.    Voi folosi aceasta situatie ca un catalizator spre cresterea si evolutia mea, sau o voi folosi spre a ma pedepsi?

Aceasta intrebare ne cere sa privim ceea ce ni se intampla din perspectiva ca fiecare persoana si situatie din viata se comporta exact in maniera in care trebuie sa se comporte, la un moment dat. Daca intr-o situatie in care cineva ne respinge, ne aduce vesti proaste sau nu ne indeplineste dorintele, ne punem intrebarea “Ce as putea invata din aceasta situatie? Cum pot folosi acest lucru pentru a evolua si a-mi schimba viata? “ ni se vor deschide noi posibilitati in viata.

Cealalta optiune ar fi : ”Ce am facut sa merit asta?” sau “Ce nu fac bine?”- optiune care ne va tine prinsi in capcana realitatii dureroase de a fi victime si de a ne autopedepsi. Sa nu uitam insa: putem folosi viata in favoarea noastra, ori impotriva noastra.


7.    Aceasta alegere imi sporeste puterea, sau mi-o slabeste?

Prin comportamentele zilnice, ori va sporiti puterea, ori o slabiti. Inainte de a incepe sa mancati ceva, intrebati-va: “Daca mananc aceasta mancare, imi voi spori puterea, sau o voi diminua?” Inainte de a merge la cumparaturi, puneti intrebarea: “Aceasta achizitie imi va spori puterea, sau o va diminua?” Priviti adanc in interiorul vostru pentru a gasi raspunsul.

8.    Este acesta un act de iubire de sine, sau un act de autosabotaj?

Este o intrebare care trebuie pusa constant, daca sunteti hotarati sa aveti tot ceea ce va doriti si ce meritati. Sa ne iubim pe noi insine inseamna sa iubim tot ceea ce suntem: stralucirea si frumusetea, defectele si prostiile, altruismul si egoismul, curajul si lasitatea. Cand alegem sa ne iubim, ne revendicam maretia.

Daca te iubesti pe tine insuti, vei face alegeri care te avantajeaza in cel mai inalt grad. Te vei gandi serios la ce anume te face sa te simti bine. Cand ne lasam prada comportamentelor de autosabotaj, facem alegeri din sinele nostru inferior si nu din cel superior. Permitem angajamentelor ascunse, nesanatoase, sa ne indeparteze de la destinatia dorita. In consecinta, ne petrecem zilele intr-o stare de suferinta si neliniste.

9.    Este acesta un act de credinta, sau un act nascut din frica?

Cand facem alegeri care se nasc din credinta, stim ca exista o putere, o forta nevazuta, care ne ocroteste. Credinta ne da putere si siguranta si ne face sa simtim ca nu suntem niciodata singuri. In schimb, frica este radacina tuturor tiparelor noastre negative.

Credinta ne cere sa nu mai incercam sa ne controlam vietile. Aceasta capitulare este un act de curaj. A capitula si a trai o viata bazata pe incredere inseamna sa recunoastem natura divina a universului. Actul de a capitula confirma faptul ca avem incredere intr-o forta superioara care se ingrijeste de nevoile noastre si ne ghideaza in directia dorintelor inimilor noastre.

10.    Aceasta alegere reprezinta manifestarea laturii mele divine, sau a laturii mele umane?

90% din noi lasam latura noastra umana sa ne coordoneze vietile si asta doar pentru simplul fapt ca am uitat ca avem puterea de a alege o cale mai inalta.

Atunci cand ne conectam insa la Divin, cand luam hotararea de a cere indrumare si putere dintr-un loc situat dincolo de sinele nostru individual, rezultatul este mult mai maret decat orice am fi putut crea noi, cu limitarile noastre umane.

Acestea sunt cele 10 intrebari pe care ni le putem adresa de fiecare data cand suntem in fata unei alegeri: de la ce sa mancam la micul dejun, pana la a continua o relatie, a ne cumpara ceva, a ne muta in alta parte sau a urma un curs.

Ne putem simti astfel in siguranta pentru ca putem verifica, in orice moment, punand cele 10 intrebari si apoi privind profund in interiorul nostru si linistindu-ne mintea, daca decizia luata este sau nu in folosul nostru.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *