listei de obiective ce inseamna un obiectiv profesional.jpg
Psihologie practica / Motivatie si succes

Blocajele din spatele listei de obiective: ce inseamna un obiectiv profesional?

Din ianuarie, de luni si de pe 1 ne apucam de treaba. Eu am asteptat sa se faca februarie, si sa vina o banala zi de marti, 17. Ca sa elimin toata presiunea asta stupida.

Nu-i asa usor sa te apuci de o activitate noua urmand tiparele clasice. Sau sa incerci sa-ti atingi un obiectiv profesional.

Pentru ca tiparele tale mentale vechi rareori duc la rezultate noi, asa cum bine stii deja. Si e al naibii de frustrant sa realizezi ca a trecut termenul pe care ti l-ai fixat initial pentru un obiectiv profesional si ca deja esti in urma.

Sunt Silviu Dumitriu si o sa-ti spun cateva cuvinte despre mine. Iar apoi o sa vorbim despre anumite blocaje, obstacole si temeri care apar inainte de a-ti face o lista de obiective profesionale sau personale. Blocaje ce le impiedica sa fie definite corect ca sa se materializeze.

Obiective profesionale puse la arhiva

Tata a fost ofiter, iar eu m-am nascut de ziua armatei, pe 25 octombrie. Cu siguranta am fost o surpriza placuta atunci. Anul trecut mi-a facut cadou ITP-ul masinii de ziua mea. Iar eu i-am facut ITP-ul surorii mele de ziua ei. Daca ne relaxam, peste 2 ani, de zilele noastre, o sa avem parte de o surpriza tare neplacuta. 🙂

Pe 25 ianuarie, am implinit 5 ani de permis auto. Tot atunci a fost ziua tatalui meu, care m-a invitat la el. Am povestit vrute si nevrute… pana la un moment dat, cand mi-a aratat un morman de foi:

“Ia vezi ce-i cu teancul ala. Iti mai trebuie, nu-ti mai trebuie, le arunc?”

Cand colo, ce sa vezi… pe langa hartoagele de la diverse seminarii la care am participat, se aflau si listele mele de obiective profesionale din 2011-2012. Lucruri pe care mi le doream la vremea respectiva si pe care n-am binevoit sa le duc la bun sfarsit. Decat intr-o mica masura.

O parte dintre ele se bazau pe voci ale altor persoane. Iar o alta parte erau setate de mine pentru a ma asigura ca nu voi pierde anumite relatii sau beneficii de care ma “bucuram”.

Unul dintre obiective era sa ating un anumit nivel dintr-un MLM, in care astazi nici nu mai sunt inscris. Am constatat ca nu este locul in care imi doresc sa fiu si am accesat alte oportunitati.

Altul se rezuma la a urma un master la ASE, ca sa impresionez o tipa cu care aveam o relatie. Desi stiam ca n-o sa-mi aduca nimic bun. Si asa a fost. M-am ales cu 200 Ron cheltuiti aiurea si o despartire inevitabila. A fost nasol atunci, dar acum ma bufneste rasul cand imi aduc aminte.

Am mai luat pauze, am mai lenevit…dar nu am fost genul de om care sa renunte la obiectivul lui profesional.

Gandeste-te ca am stat inscris in acel MLM mai bine de 2 ani, tocmai pentru ca nu am vrut sa renunt. Daca nu mi-a mers o activitate, am cautat sa ma autodepasesc. Daca tot n-am reusit, am cautat alte cai, dar niciodata nu am renuntat la dezvoltarea mea profesionala.

Am avut si perioade in care m-am relaxat si am pierdut timpul cu alte prostii. Dar intotdeauna am revenit pe campul de lupta, cu un nou flux de energie. Cu o doza de ambitie mai puternica si mai matura.

Astazi nu ma mai entuziasmez asa usor. Sunt mai precaut, mai cu picioarele pe pamant, dar sunt tot pe baricade. Efectiv nu mai pot sa traiesc altfel. Daca m-as multumi cu putin si m-as resemna, m-as simti ca si cum as trai intr-o mare minciuna.

Avem atatea exemple in jurul nostru care ne arata ca se poate: oameni care isi iau din timpul lor ca ne ofere noua informatii de calitate. Ca sa ne educe si sa ne antreneze mintea in directia potrivita.

Am ajuns intr-un punct in care nu mai pot trai fara sa simt ca ma indrept spre o destinatie bine definita. Daca nu am o lista de obiective bine definite, am impresia ca ma sinucid spiritual. Si stiu ca nu am fost conceput ca sa traiesc asa in deriva. Cred ca nimeni nu a fost conceput pentru asta.

obiective vise

Ce am invatat despre ce inseamna un obiectiv profesional

  • Orice obiectiv profesional pe care ti-l propui trebuie sa-ti apartina in totalitate.

Cand alegi sa faci un lucru ca sa demonstrezi cuiva ceva sau de gura partenerului de viata… deja ai pornit pe picior gresit. Pur si simplu nu vei gasi motivatia aia puternica, care te sustine neconditionat. Te vei simti constrans si iti va fi incredibil de greu sa te apuci de treaba.

  • Obiectivul tau profesional si personal trebuie sa te hraneasca din toate punctele de vedere.

Asta inseamna ca activitatile de care urmeaza sa te apuci sa fie pentru tine. Sa-ti aduca satisfactii interioare. Sa stii ca ceea ce faci va produce valoare si va contribui la un tel sau o cauza importanta. Mai presus de tine. Ceva care poate aduce valoare altor persoane. Care iti poate aduce recunostinta. Si care te va ajuta sa te simti ca o persoana cu adevarat importanta.

Daca esti un om al cuvintelor si iti propui sa te apuci de contabilitate pentru ca se castiga bine, vei avea de pierdut. Va fi incredibil de greu sa te apuci si sa te tii de treaba.

  • Ceea ce faci si ceea ce-ti propui ca obiectiv profesional trebuie sa te pasioneze in adevaratul sens al cuvantului.

Probabil esti plictisit de termenul asta. Dar ideea e foarte simpla. Daca faci ce iti place, vei fi motivat sa mergi mai departe. Daca te apuci de o activitate pe care o detesti si incerci sa cauti doar o motivatie financiara, sunt sanse mari sa renunti. Mai ales atunci cand banii intarzie sa apara.

Daca ceea ce faci iti place, la sfarsitul fiecarei zile de munca te vei simti special. Vei avea parte de o satisfactie care te va motiva si pentru ziua urmatoare. Munca ta te va hrani in interior.

Relaxeaza-te atunci cand iti stabilesti un obiectiv profesional

…uita de toti cei din jurul tau, asculta-ti vocea interioara si seteaza-ti obiective care sa-ti apartina in totalitate.

Poate te-ai resemnat si ai decis sa-ti pastrezi jobul, pentru ca cei din jurul tau sunt impotriva ta. Prietenii tai stiu prin ce treci cand te duci la munca? Daca jobul tau e bine platit si potrivit pentru ceilalti care vad doar bani, nu inseamna ca e locul potrivit pentru tine.

Renunta la parerile celorlalti. Renunta la prieteni, familie, iubit/a sau cunostinte cand iti propui obiective profesionale sau personale. Elibereaza-ti mintea si focalizeaza-te pe toate aspectele vietii tale. Da-ti voie sa te gandesti la tine si lasa altruismul deoparte. Macar pentru o scurta vreme.

Atunci cand vei reusi sa depasesti aceste obstacole, vei fi pregatit sa-ti creezi o lista de obiective profesionale tangibile, asa cum se cuvine. Iata si un film care te poate ajuta:

Pe curand,

Silviu Dumitriu

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Scurt, concis, la obiect și plin de umor ! Bună ziua, Silviu, sunt Silvia… M-au impresionat cuvintele și inlănțuirea lor. Experiența personală și cea profesională mă determină să fac acest comentariu încurajator.
    Mă bucură să văd rezultate pozitive ca urmare a unei educații parentale reușite. Felicitări familiei, dar și ție! Ai reușit să înveți din provocările vieții, cu umor și perseverență.
    Într-adevăr, „nu este niciodată prea târziu să afli ceea ce ai fi putu să fii! ”
    Spor la scris !

  2. Silviu spune:

    Multumesc de aprecieri, Silvia. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *