10 filme care merita vazute
Psihologie practica / Motivatie si succes

10 filme motivationale care merita vazute

10 filme care merita vazute

10 filme care merita vazute

Nu de putine ori mi-am imaginat fragmente din viata mea ca pe secventele unui film.

Mi-am dorit astfel sa derulez evenimentele si sa reusesc sa le analizez din perspectiva celui care priveste detasat din varful patului. Poate ca acesta este rolul filmelor motivationale  in viata noastra: sa ne ajute sa privim realitatea dintr-un unghi din prisma caruia nu stiam ca putem face asta.

Totodata, povestile celorlalti pot fi adevarate surse de inspiratie si motivare in procesul de dezvoltare personala pe care il parcurgem.

Iata 10 filme motivationale care mi-au inspirat viata:

Forrest Gump. Prezentat ca o drama in care ludicul isi face cu usurinta aparitia, filmul contureaza povestea omului, care desi nu are cel mai potrivit background (are un handicap fizic inca din copilarie si provine dintr-o familie destramata) reuseste sa lupte pentru a face fata vietii de zi ci zi, ba chiar ajunge sa joace un rol important in diferite momente cheie ale istoriei Americii (de la razboiul din Vietnam pana la caderea regelui rock-and-roll, Elvis Presley).

Povestea lui Forrest Gump este povestea celui care reuseste sa-si sfideze destinul, demonstrand ca suntem capabili sa luptam pentru telurile noastre. Unul din cele mai bune filme motivationale din toate timpurile.

The Truman Show.V-ati intrebat vreodata cum v-ati simti daca ati fi pus sub supraveghere 24 de ore din 24/ 7 zile din 7? Trum an este personajul principal al propriului film, viata sa fiind un reality show inca de la nastere.

Prietenii sunt niste actori, iar intreaga casa nu este altceva decat un platou de filmare. Povestea prezinta drama omului care vrea sa iasa din propria iluzie, cat si influenta mass-media asupra vietii cotidiene.

Fight Club. ,,Prima regula in Fight Club este ca nu se vorbeste despre Fight Club”. Iata ca multi au vorbit despre acest film si nu se vor opri aici. Presarat cu tendintele autodistructive ale personajelor principale, Fight Club pare in prima instanta un film violent si atat.

Insa in spatele actelor violente, se regaseste o atitudine de revolta la adresa comunicarii, corporatiilor, a trairii inconstiente, a falselor identificari, o revolta care are ca scop principal sa ne puna in fata noastra pentru a ne autoanaliza. Filmul poate fi privit ca facand parte din categoria filmelor de dezvoltare personala.

Filantropica. ,,Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana”- acesta este filmul lui Nae Caranfil, care aduce in prim plan mafia cersetorilor din Bucuresti.

Personajul principal este Ovidiu, un profesor cu o situatie modesta, care se indragosteste de o tanara de20 de ani. Prins in jocul iubirii, Ovidiu intra intr-un labirint care are drept rezultat viata dubla pe care acesta incepe sa o traiasca.

Fimul ne invita sa ne intrebam cat de departe suntem dispusi sa mergem pentru realizarea dorintelor noastre si care ar fi comporomisurile pe care le-am face.

Zorba Grecul. ,,Pe bunul Dumnezeu, nici cele 7 caturi ale cerului, nici cele 7 caturi ale pamantului nu-l pot cuprinde. Dar inima omului il cuprinde. Asa incat, sa nu ranesti niciodata inima omului.”

Daca aveti nevoie sa vi se reaminteasca faptul ca exista o parte plina a paharului, atunci acesta este filmul de care aveti nevoie. Zorba Grecul este cel care priveste viata cu optimism si seninatate, iar exuberanta lui este transmisa si celor din jurul sau. Finalul reprezinta una din cele mai aproape de sufletul meu secventa din toate filmele motivationale pe care le-am vazut.

Trainspotting. Termenul este denumirea unui hobby oarecum ciudat: privirea si notarea mersului trenurilor si compararea lor cu rezultatele din zilele precedente. In argoul celor care se drogheaza, titlul fimului se refera la urmele intepaturilor de pe bratele lor.

Asadar, fimul aduce omul in fata dependentei, punand accentul pe schimbarile fizice si emotionale care se petrec in el.
Desi atunci cand ne gandim la dependente avem tendinta de a analiza cazuile extreme de genul drogului, alcoolului sau violentei, filmul m-a determinat sa concluzionez ca orice fel de dependenta produce schimbari care ne pot crea un alt contur psihologic si ne pot schimba perspectiva din care vedem viata.

The Notebook. Fimul prezinta povestea de dragostea pe care doi tineri apartinand unor clase sociale diferite o traiesc. Trecand dincolo de prejudecatile impuse de societate, Noah ii ofera lui Allie libertatea de care aceasta are nevoie.

Accentul filmului cade pe faptul ca indiferent de cate ori pot fi despartite drumurile unor persoane care se iubesc cu adevarat, acestea se reunesc pentru a-si continua calatoria pe care o au de parcurs impreuna.

Into the wild. Poate fi numit un film de dezvoltare personala, personajul principal este intr-o continua cautare, asa ca se decide sa abandoneze tot ce are, doneaza toate economiile sale catre actiuni de caritate si pleaca in Alaska pentru a trai in salbaticie.

Calatoria pe care acesta o parcurge, oamenii pe care ii intalneste si intamplarile pe care le traieste reprezinta drumul initiatic al omului care crede intr-un ideal, dar o data ce calatoria este incheiata, idealul ramane la stadiul de utopie, concluzia filmului aducand de fapt in prim plan lucrurile simple care sunt cu adevarat importante in viata:

,,Fericirea este reala doar atunci cand este impartita”.

Finding Neverland. Imbinand realitatea si fantezia, filmul reprezinta o noua abordare a romanului ,,Peter Pan”. Povestea il are in prim plan pe dramaturgul Barrie, care isi cauta inspiratia pentru o noua piesa.

Si de unde se poate inspira mai bine daca nu din realitate, mai exact din viata unei mame si a celor patru copii ai sai. In spatele imaginatiei debordante, filmul arata o frumoasa impletire a lumii copiilor si a adultilor, facand apel la inspiratie, incredere si chiar credinta.

 Love me if you dare. Mai presus de un film, este un joc. Un joc in care personajele uita ca pana si jocurile au reguli si in momentul in care acestea sunt incalcate, lucrurile nu mai sunt deloc simple. Avand o incarcatura dramatica, filmul vorbeste despre posesivitatea si atasamentul a doi indragostiti, despre incercarile la care acestia se supun reciproc, despre o iubire care in final nu poate fi definita decat drept patologica.

Asteptam sa ne impartasiti acele filme motivationale si filme de dezvoltare personala care v-au influentat, inspirat sau chiar schimbat viata.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *