comunicare-nonverbala-de-ce-zambim
Psihologie practica / Comunicare

Comunicare nonverbala: De ce zambim?

comunicare-nonverbala-de-ce-zambim

comunicare-nonverbala-de-ce-zambim

Atunci cand cineva ne zambeste, reactia noastra este de a zambi inapoi. Fie ca zambetul ne ajuta sa relationam cu mai multa usurinta cu cei din jurul nostru, fie ca este doar o alta modalitate de a le castiga simpatia, el ramane un element de referinta in procesul de comunicare nonverbala.

Insa, iesind din contextul unor situatii pe care le putem controla, ne intrebam adesea de ce zambim atat de larg unii celorlalti, fara a putea controla acest gest. Pe cat de este de bizar, pe atat este de interesant raspunsul acestei dileme.

Poate ca putini dintre noi cunoastem faptul ca si ,,verisoarele noaste” (maimutele) se foloseau de comunicare nonverbala, zambindu-si una celeilalte. In societatea lor, zambetul reprezenta un instrument al armoniei sociale, cat si al dominantei si al supravietuirii. Atunci cand doua primate treceau una pe langa cealalta, buzele lor se deplasau astfel incat dintii li se vedeau destul de evident. Prin intermediul acestui comportament, ele isi transmiteau mesajul ca sunt in siguranta.

In situatiile sociale, contactul vizual direct, avand ochii mariti reprezinta un semn de amenintare. Daca o persoana se confrunta cu o astfel de privire, reactia sa este de respingere sau evitare. Gorilele de sex masculin care dominau grupurile din care faceau parte aveau obisnuinta de a folosi aceasta expresie in grupul lor. De asemenea, reprezenta o invazie teritoriala si o invitatie la lupta.

Tocmai de aceea zambetul este mai putin asociat cu buzele si dintii decat ochii. Muschii orbiculari (cei situati in jurul ochilor) se contracta in mod inconstient atunci cand zambim pentru a accentua ca un individ se teme de un altul. Astfel, muschii orbiculari contractati ne ajuta sa ne protejam ochii de un posibil atac.

Zambetul sau privirea unor zambete, chiar daca acestea sunt false sau fortate, sunt asociate cu secretia de endorfina, care induce un sentiment de fericire mintii noastre. Avem tipuri diferite de zambete pentru a exprima emotii distincte de la acceptare, aprobare, inocenta, fericire, pana la prietenie, afectiune, acord.

Oamenii pot afisa 43 de tipuri diferite de zambete.

Importanta zambetului nu ar trebui neglijata in procesul nostru de dezvoltare personala. Daca ne gandim la varsta cea mai frageda a unui om, observam ca bebelusii zambesc inainte de a folosi comunicarea verbala.

Un element interesant pe care il neglijam adesea in ceea ce priveste ideea de comunicare nonverbala este legata de dintii nostri. Dintii sunt conectati cu intelepciunea. Potrivit unor surse mistice, exista 32 de cai ale intelepciunii, regasite in zona capului fiecarei persoane, mai exact in cei 32 de dinti ai unui adult. Numarul 32 este simbolul inimii in Cabala, ceea ce inseamna ca cei 32 de dinti sunt corelati cu emotiile regasite in sufletul nostru. In momentul in care afisam un zambet, aratam deschiderea noastra catre ceilalti, in timp ce atunci cand gura noastra este inchisa blocam la un anumit nivel legatura dintre noi si restul lumii.

Oamenii de stiinta inca nu au elucidat misterul daca zambetul este invatat sau innascut, dar este de la sine inteles ca toti oamenii folosesc aceleasi expresii faciale pentru a comunica emotii de baza. De asemenea, exista momente in care ne manipulam expresiile pentru a putea controla mesajul pe care il transmitem. Nu este nevoie sa fim fericiti pentru a zambi la fel de bine cum putem zambi fara a fi fericiti.

Resurse:
http://www.nonverbal-world.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *