cele patru temperamente cum sa ne cunoastem pe noi insine si pe ceilalti
Psihologie practica / Comunicare

Cele patru temperamente. Cum sa ne cunoastem pe noi insine si pe ceilalti

cele patru temperamente cum sa ne cunoastem pe noi insine si pe ceilalti

cele patru temperamente cum sa ne cunoastem pe noi insine si pe ceilalti


Vi s-a intamplat vreodata sa simtiti ca nu va puteti impaca cu cineva sub nici o forma, indiferent de cat de mult v-ati stradui?

Sau dimpotriva, sa va intelegeti atat de bine cu o persoana pe care de-abia ati cunoscut-o incat sa va intrebati daca nu cumva va cunoasteti de-o viata?

Sau poate sotul s-a infuriat dintr-un motiv caruia dumneavoastra nu-i acordati de obicei nici cea mai mica importanta. Sau poate glumele dumneavoastra nu sunt apreciate la fel de toti colegii de la serviciu.

Cauza acestor diferente dintre oameni (diferente care uneori duc la conflicte, alteori pur si simplu ne coloreaza viata) sunt cele patru tipuri de temperamente. Fiecare om se incadreaza in una din aceste patru categorii de temperamente sau in combinatii dintre acestea. Astfel, fiecare om de pe aceasta planeta este sangvinic, melancolic, coleric sau flegmatic. Pentru a ne intelege mai bine reactiile in anumite situatii, modul de a actiona, felul in care privim viata, problemele si provocarile, e necesar sa cunoastem carei categorii apartinem.

De asemeni, este extrem de important sa cunoastem bine si tipurile de temperamente care nu ne caracterizeaza in mod direct, pentru a sti cum sa relationam cu fiecare om care apare in viata noastra. Sa luam pe rand aceste tipuri de temperamente si sa vedem punctele forte si cele slabe ale fiecaruia, asa cum sunt prezentate in cartea de dezvoltare personala ” Personalitate Plus”, Florence Littauer:

Sangvinicul este intotdeauna o persoana cu o personalitate atragatoare, care se distreaza extrem de mult in orice situatie, este vorbaret, bun povestitor, sufletul petrecerilor, centrul atentiei in orice grup, extrem de entuziast si expresiv, cu ochii inocenti, parand sa pastreze simplitatea unui copil si la varste inaintate. Sangvinicul este intotdeauna curios, concepe intotdeauna idei noi si interesante, insufleteste oamenii din jur, in orice grup s-ar afla, isi face prieteni cu usurinta in orice circumstante.

Printre punctele negative se numara urmatoarele: nu respecta planul stabilit, vorbeste prea mult, devenind plictisitor, este egocentric, este putin sensibil la problemele altora deoarece este cufundat in a-si admira propria personalitate, nu-si foloseste eficient memoria, este nestatornic si uituc, intrerupe si raspunde in numele altora, este dezorganizat si imatur.

Ca recomandari,
sangvinicii trebuie sa fie sensibili la interesele altor oameni, sa acorde atentie numelor oamenilor pe care ii intalnesc, sa inteleaga ce inseamna cu adevarat prietenie, sa puna in prim-plan nevoile celorlalti, sa-si organizeze viata si sa incerce sa se maturizeze.

Melancolicul este o fire introvertita, profund, ganditor si analitic, este serios, orientat spre scopuri cu raza lunga de actiune, cu o fire de geniu, talentat si creator. Este persoana care adora listele, schemele, graficele si simbolurile, cel care gandeste ordonat si vede simboluri acolo unde celelalte temperamente vad oameni. Constiinta detaliului este extrem de importanta, de aceea observa intotdeauna ceea ce celelalte temperamente nici nu iau in considerare. Este ordonat si organizat, ingrijit si curat, perfectionist, cu standarde inalte, econom, profund preocupat de activitati si de oameni, plin de compasiune.
Ca puncte negative, melancolicul este deprimat, este cel care se asteapta tot timpul numai la necazuri, se supara usor, are o proasta imagine de sine, tergiverseaza lucrurile din perfectionism, are pretentii nerealiste de la ceilalti din dorinta ca toate lucrurile sa iasa perfect.

Recomandari:
melancolicii trebuie sa fie constienti ca nimanui nu-i plac oamenii posomorati, sa caute aspectele pozitive ale vietii, si sa invete sa alunge norii negri care apar in viata fiecarui om. Din punct de vedere al tergiversarii lucrurilor, melancolicul trebuie sa nu mai piarda mult timp cu planificarea, sa-si coboare standardele si sa fie constient ca nu totul este perfect in viata si ca e necesara putina relaxare din cand in cand.

Colericul este cel nascut sa conduca, de aceea isi manifesta o atitudine de asumare a responsabilitatii foarte devreme in viata. Are o nevoie impulsiva de schimbare, este intotdeauna interesat si increzator. Are o vointa puternica si este decis, poate sa coordoneze orice, este orientat spre scop, bun organizator, deleaga sarcini, exceleaza in imprejurari critice.

Ca puncte negative se poate inregistra dependenta de munca a colericului, nevoia de a controla situatii si oameni, faptul ca nu stie cum sa se poarte cu oamenii, este nerabdator, se erijeaza in sfatuitor chiar si atunci cand nu este cazul. Nu este agreat pentru ca nu da niciodata dreptate nimanui, nu-si cere scuze si nu-si cunoaste defectele.

Ca recomandari:
colericul trebuie sa invete sa se relaxeze, sa nu ii mai preseze pe ceilalti, sa nu-i mai trateze pe ceilalti ca pe niste marionete, sa nu mai manipuleze oamenii, sa-si exerseze rabdarea, sa inceteze cu controversele, sa-si examineze slabiciunile si sa admita ca este si el o fiinta umana supusa greselii. Numai atunci poate deveni fiinta puternica care crede ca este.

Flegmaticul
este cel care ofera stabilitate si echilibru celorlaltor trei tipologii. Este tipul de temperament cu care te intelegi cel mai usor. Are un echilibru natural interior, actioneaza incet si in etape, este calm, stapan pe sine si temperat, rabdator, impacat cu sine, mediaza problemele si evita intotdeauna conflictele, are multi prieteni pentru ca este agreabil, pasnic, relaxant, calm, echilibrat, rabdator, consecvent, inofensiv si placut. Este un foarte bun ascultator in acelasi timp.

Punctele negative: lipsa de entuziasm, opozitie fata de schimbare, pare sa fie lenes pentru ca amana si nu-si asuma responsabilitati, are o incapatanare muta deoarece nu-si exprima sentimentele, pare nehotarat in luarea deciziilor.

Recomandari:
flegmaticul trebuie sa invete sa se entuziasmeze, sa incerce ceva nou in fiecare saptamana, sa-si asume responsabilitati, sa se motiveze, sa exerseze luarea deciziilor, sa invete sa-si comunice sentimentele si sa invete sa spuna “Nu”.

Dupa aceasta analiza, va fi mai usor sa ne intelegem pe noi insine, sa nu-i mai judecam pe ceilalti pentru reactiile lor si sa gasim metoda perfecta de dezvoltare personala si de comunicare eficienta cu fiecare tip de temperament in parte. S-ar putea sa se intample minuni in relatiile noastre!

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *