intelepciunea potolirii flacarilor furia de thich nhat hanh editura elena francisc
Psihologie practica / Autocontrol

Intelepciunea potolirii flacarilor: “Furia” de Thich Nhat Hanh, editura Elena Francisc

intelepciunea potolirii flacarilor furia de thich nhat hanh editura elena francisc

intelepciunea potolirii flacarilor furia de thich nhat hanh editura elena francisc

Cartea “Furia scrisa de Thich Nhat Nanh si aparuta la Editura Elena Francisc aduce in prim plan o abordare neobisnuita a chintesentei acestei trairi care nu este deloc pe placul nostru, surprinzand intelepciunea pe care o putem dobandi in urma interactiunii cu aceasta.

De cate ori ne confruntam cu emotia amintita intr-o singura zi?

Cumva, uitam ca exprimarea furiei devine o alegere ale carei radacini, pe masura ce intra tot mai adanc in interiorul nostru, au rolul de a scoate la suprafata o cu totul alta fata a acesteia.

Cu alte cuvinte, in momentul in care ne exprimam dorinta de a ne rezolva problemele legate de furie, asertivitatea devine carja ajutatoare, acel element pe care il putem folosi in favoarea noastra pentru a schimba nuanta realitatii noastre. Pentru a exemplifica cele exprimate, iata citatul de mai jos:

“Dacă te-ai angajat să schimbi lucrurile, poţi merge şi mai departe. Poţi adăuga încă o afirmaţie pentru a-l atenţiona pe celălalt de suferinţa ta. Poţi adăuga: „Fac tot ceea ce-mi stă în putinţă”. Înseamnă că te abţii să acţionezi din furie. Înseamnă că practici mersul conştient şi respiraţia conştientă pentru a-ţi conştientiza şi asuma furia. Practici în spiritul învăţăturii. Dacă nu practici, nu spune: „Fac tot ceea ce îmi stă în putinţă”. Când eşti furios, dar ştii cum să practici, ai tot dreptul să spui că te străduieşti. Acest lucru îi va inspira încredere şi respect celeilalte persoane. „Fac tot ceea ce îmi stă în putinţă” înseamnă că trăieşti conform angajamentului de a te întoarce mereu spre tine însuţi şi de a avea grijă de suferinţa ta.

De asemenea, un alt aspect pe care intentionez sa-l subliniez este acela ca atunci cand ne aflam fata in fata cu furia noastra, multi dintre noi ne dorim sa o ascundem, sa o ingropam cat mai adanc privind in dreapta si in stanga de teama ca cineva ne poate vedea manifestandu-ne astfel. Dar ce uitam este tocmai faptul ca o ingropam tot mai adanc in noi insine. Iata o atitudinea blanda pe care o putem avea fata de aceasta emotie:

“Când eşti furios, furia îţi este copil şi trebuie să te îngrijeşti de ea. Ca atunci când stomacul îţi este deranjat şi trebuie să-l îngrijeşti. În acel moment, stomacul este asemenea copilului tău. Stomacul este un element fizic, fiziologic, iar furia este un fenomen mental. Trebuie să ne îngrijim furia aşa cum ne îngrijim stomacul sau rinichii. Nu poţi spune: „Furie, dispari, nu-mi aparţii”. Când afirmi că faci tot ceea ce îţi stă în putinţă, o faci datorită faptului că ţi-ai îmbrăţişat şi îngrijit deja furia. Practici respiraţia conştientă şi mersul conştient pentru a elibera energia furiei şi a o transforma în energie pozitivă. “

Dar ce se intampla in momentul in care constientizam ca “iadul dinauntrul nostru” nu reprezinta decat conturarea propriilor flacari, pe care le-am aprins noi insine, iar ceilalti nu au fost decat martorii durerii noastre? Ce se intampla in momentul in care ne infuriem pe cei din jurul nostru din cauza neiubirii de sine proiectata asupra exteriorului?

“Când îţi îmbrăţişezi furia, practici privirea în profunzime pentru a descoperi adevărata ei natură deoarece ştii că poţi fi victima unei percepţii greşite. E posibil să nu fi înţeles ceea ce ai auzit sau văzut. E posibil să-ţi fi creat o idee eronată despre ceea ce s-a spus sau s-a întâmplat. Furia ta a fost din cauza ignoranţei sau a percepţiei greşite. Eşti conştient când spui: „Fac tot ceea ce îmi stă în putinţă” că în trecut te-ai înfuriat de nenumărate ori pentru că aveai o impresie greşită despre lucruri. Acum eşti foarte atent. Îţi aminteşti că nu e necesar să fii victima greşelilor sau a cuvintelor unei alte persoane. E posibil să-ţi fi creat singur iadul dinăuntrul tău.”

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *