fericirea poate fi risipita de lucruri marunte
Psihologie practica / Autocontrol

Fericirea poate fi risipita de lucruri marunte?

fericirea poate fi risipita de lucruri marunte

fericirea poate fi risipita de lucruri marunte

Afirmam adesea ca fericirea se regaseste in cele mai simple gesturi si obiceiuri.

Insa tot fericirea poate fi indepartata de anumite lucruri marunte care, pe masura ce le lasam sa intervina in vietile noastre, pe atat creaza un scut intre noi si esenta noastra.

Iata cateva exemple de astfel de obiceiuri prin intermediul carora fericirea poate fi indepartata:

1. A ne concentra pe povestea celorlalti, nu pe povestea noastra.

Comparatia cu cei din jur poate fi o continua sursa de nefericire. Chiar daca multi dintre noi suntem constienti ca aceasta este distructiva, ea apare adesea in procesul nostru de dezvoltare personala. Atunci cand isi face simtita prezenta, poate ca ar fi ideal sa o primim cu blandete. Si chiar daca nu vom face acest lucru cu bratele larg deschise, cu siguranta va fi mai bine decat in cazul in care ne-am invinovati.

2. Asteptarea momentului perfect.

Uneori fericirea penduleaza intre asteptarea momentului perfect si a actiona acum si aici. Astfel, trecem din extrema rabdarii in cea a actiunii. Si tot uneori fericirea pare sa fie alta cale decat cea pe care am ales-o. Insa, daca vom alege sa traim intr-o stare de nefericire in conditiile in care putem fi cu usurinta multumiti, atunci poate ca fericirea va fi cea care ne va evita pe noi, nu invers. Iar acest lucru, da, acest lucru este cu adevarat dureros.

3. A ne tese o continua panza a grijilor.

Daca fiecare zi va fi dedicata grijilor, atunci cu siguranta avem nevoie de cineva /ceva care sa distruga aceasta panza. Stim cu totii ca asteptam ca aceasta mana salvatoare sa vina de undeva din exterior. Insa, poate ca cel mai bun lucru pe care il avem de facut atunci cand traim intr-o energie a grijilor, este sa iesim noi insine din aceasta zona.

Vestea buna este ca putem reusi sa facem acest lucru pornind tot de la lucruri marunte. De exemplu, daca rutina se transforma in depresie, atunci putem incerca ceva nou. De multe ori, este mai simplu decat ne imaginam sa ne schimbam starea de spirit…dar, desigur, trebuie sa ne si permitem acest lucru.

4. Incercarea de a ne diferentia de ceilalti.

Daca ne dorim sa facem o diferenta in lume, putem incepe cu propria lume. A face o diferenta uriasa este adesea imposibil, iar procesul de a incerca acest lucru este extrem de stresant. In acest caz, este bine sa ne reamintim ca schimbarea poate avea loc numai in viata noastra. Astfel, poate ca vom reusi sa schimbam dispozitia celorlalti prin felul nostru de a fi.

5. A ramane langa o persoana care ne raneste.

Poate ca unul dintre cele mai grele lucruri pe care le putem intelege este acela de a nu mai ramane in relatii nesanatoase. Si chiar daca acest lucru doare precum cicatricea unei rani pe care o privim, adesea este cel mai bun lucru pe care il putem face. In schimb, a continua sa mentinem legaturi tot mai durereoase, nu numai ca ne va indeparta de fericirea la care visam, ci ne va crea o stare pe care o vom considera normala…

6. Exagerarea aspectului fizic in relatiile noastre.

A ne alege partenerul in special in functie de aspectul fizic este precum a ne alege mancarea in functie de culoare, nu de gust. Chiar daca acest aspect pare sa dicteze in vietile multora dintre noi, fericirea dupa care tanjim cu totii nu consta de cele mai multe ori in forme perfecte sau un ten fara riduri…

7. Agatarea de dificultatile vietii.

Atunci cand viata pare a fi o povara, nu mai credem in oportunitati si schimbare. Insa, pe masura ce vom ramane in aceasta gaura neagra, pe atat curcubeul va intarzia sa apara. Si ca intotdeauna, alegerea ne apatine. Insa multi dintre noi asteptam un moment care sa puna capac experientelor noastre, chiar daca suntem constienti ca putem preveni aparitia acestuia. Asadar, viata ne va oferi intotdeauna posibilitatea de a alege…Intrebarea ramane: Ce alegem?

Pe voi ce obiceiuri va impiedica sa va (re)gasiti fericirea?

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *