despre teama prezenta in vietile noastre
Psihologie practica / Autocontrol

Despre teama prezenta in vietile noastre

despre teama prezenta in vietile noastre

despre teama prezenta in vietile noastre

Primul lucru pe care il putem afirma despre teama este ca oricine o simte.

Orice om are propriile frici. Acestea pot fi mai mari sau mai mici. Si ne pot otravi vietile daca nu stim sa cooperam cu ele. In acest caz, cand vorbim despre teama, ne referim la o stare patologica ce intervine in viata de zi cu zi a unei persoane, obligandu-o sa se elibereze de aceasta emotie din cand in cand.

De fapt, teama joaca rolul de mecanism de aparare care previne o persoana sa fie intr-un loc in care poate fi ranita. Si mai putem spune ceva despre teama: aceasta este precum un sentiment de autoconservare.

De exemplu, tuturor ne era teama de intuneric atunci cand eram mici.

Nimic nu ne convingea sa intram intr-o camera intunecata. Am evitat locurile in care credeam ca ne asteapta pericolul. In trecut, frica era o conditie pentru a supravietui, dar chiar si in prezent, atunci cand o persoana rationala traieste o stare de teama, nu ve merge niciodata singura in padure noaptea deoarece este un loc plin de pericol (cu exceptia cazului in care este cu adevarat nevoie).

Astfel, teama are o functie utila atunci cand este cauzata de un element care ne pune in pericol.

Totusi, oamenii moderniexperimenteaza adesea o serie de temeri care sunt greu de explicat, dar care au o influenta mare asupra calitatii vietii. Cateodata, este dificil sa scapam de ele fara ajutorul unui psiholog. De exemplu,claustrofobia cauzeaza nu numai teama, ci si atacuri de panica pe care o persoana le intalneste de fiecare data cand se afla intr-un spatiu inchis.

Un alt lucru pe care poate nu il stiati despre teama este faptul ca aceasta emotie cauzeaza o serie de reactii chimicale in corpul nostru. Bataile mai rapide ale inimii duc la cresterea tensiunii. Daca aceste schimbari se petrec des, sanatatea unei persoane poate fi afectata.

Tocmai de aceea temerile care nu au nicio baza par sa fie cele mai periculoase.

Sa luam exemplul unei persoane care experimenteaza teama de a vorbi in public. Nu se simte amenintata de niciun simptom, insa in momentul in care se regaseste in fata unei audiente, incepe sa experimenteze teama. Rezultatul? Nu se poate concentra si nu isi poate etala calitatile de orator. Din cauza acestei emotii puternice, persoana renunta la viitorul sau ca orator.

  • Temerile mai mici sau mai mari nu ne permit adesea sa facem ceea ce ne dorim.

Din contra, ele ne sunt obstacole in atingerea potentialului nostru creativ. Daca ne temem de sange, nu vom urma o cariera in medicina, chiar daca meseria de doctor ne atrage. Daca ne temem de apa, nu ne vom urma dorinta de a participa la diferite competitii. Daca ne vom ingropa in temeri, ne vom petrece viata incuiati in casa. Majoritatea temerilor sunt inventate. Ne putem lupta cu ele. Sau putem risca sa fim controlati de ele. Ceea ce inseamna ca nu vom trai niciodata cu adevarat.

  • Sa privim inauntrul nostru.

Poate ca avem anumite frici care ne impiedica sa ne urmam dorinta sufletului. Iar sufletul nostru alearga dupa aceasta dorinta. Multi oameni viseaza sa aiba propria afacere. Dar teama de esec ii impiedica sa faca primul pas. Iar acest prim pas ii poate conduce catre succes.

  • O regula despre teama este ca aceasta este condusa de necunoscut.

Nu stim in ce directii ne poarta acesta. Tocmai de aceea, alegem sa nu actionam deloc. Dar daca ne asumam faptul ca aceste asteptari exista numai in imaginatia noastra si nu au un corespondent in realitate, atunci putem merge mai departe. Fara frica.

Dar exista si o veste buna despre frica.

Exista o serie de metode care ne ajuta sa o indepartam. Totul depinde de frica pe care o experimentam. Baza metodelor consta in a diminua importanta momentului pentru cel care experimenteaza frica. De exemplu, daca avem teama de a vorbi in public, atunci ar trebui sa ne imaginam ca vorbim cu un bun prieten. Acest lucru ne va ajuta sa ne temem mai putin. Cui nu-i place sa vorbeasca cu prietenul sau? Si inca ceva: nimic nu ne ajuta sa depasim fricile mai mult decat umorul si glumele.

Intr-adevar, cu totii putem afirma despre teama ca nu este cea mai placuta dintre emotii. Acest lucru ar trebui sa ne determine sa cautam solutii pentru a o depasi.

Tu cum te intelegi cu temerile tale?

Resurse: http://your-happy-life.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *