despre emotii si controlul lor in situatii limita
Psihologie practica / Autocontrol

Despre emotii si controlul lor in situatii limita

Asa cum am aratat in cu alte ocazii, blocarea emotiilor nu este o solutie pentru a putea sa controlam eficient modul in care relationam emotional cu noi insine si cu lumea din jurul nostru.

Reprimarea emotiilor nu face decat sa creeze frustrari si anxietate, pana la momentul in care nu vom mai putea fata acelor emotii reprimate, care vor izbucni cu toata forta cu care le-am reprimat pana in acel moment.

 Tehnicile de autocontrol nu sunt deci menite sa reprime complet emotiile ci sunt destinate sa ne ofere diferite instrumente pentru a trece prin diverse stari emotionale fara a ne pierde echilibrul psihic si capacitatea de a lua decizii rationale.

Situatiile limita pot avea intensitati diferite si, in general, reprezinta momente de maxima intensitate emotionala in viata indivizilor. Sa castigi la loto, sa-ti pierzi serviciul, sa te indragostesti la prima vedere, sa pierzi pe cineva drag, sa suferi un accident ori sa invingi intr-o competitie sportiva – toate aceste situatii si multe altele cu care ne intalnim in viata de zi cu zi aduc dupa ele un conglomerat de stari emotionale si emotii diferite, care ne pot lua pe nepregatite, provocandu-ne suferinta excesiva sau limitandu-ne satisfactiile pe care le-am putea avea.

Exista o serie de tehnici de autocontrol al emotiilor, toate axandu-se pe respiratie, constientizarea momentului, mentinerea fluiditatii in gandire, concentrarea pe a mentine calmul, etc.

Iata un filmulet care prezinta modul in care se formeaza emotiile, ce rol au emotiile in modul i care percepem lumea, cum functioneaza creierul nostru in relatie cu emotiile si ce putem face pentru a ne gestiona emotiile:

Aproape toate tehnicile de autocontrol despre care va puteti documenta, va vor ajuta in conditiile in care aveti in minte trei principii esentiale in ce priveste “managementul” starilor emotionale.

Primul principiu este legat de detasarea de emotii.

Detasarea nu inseamna insensibilitate, ci capacitatea de a obiectiva macar partial ceea ce ti se intampla, ceea ce simti, constientizarea emotiilor de moment, acceptarea lor si puterea de a gandi ca si cum ai iesi pentru o clipa din propria minte, din propriul corp.

Detasarea intareste echilibrul interior si iti permite sa te bucuri de emotiile pozitive, ajutandu-te in acelasi timp sa faci fata cu succes emotiilor negative.

Al doilea principiu este legat de apelul la experientele trecute legate de emotii.

Atunci cand un val de emotie de copleseste, chiar daca e vorba de o situatie complet noua pentru tine, gandeste-te la situatii comparabile, la alte emotii similare pe care le-ai mai experimentat sau la modul in care ti-ai dori sa te comporti intr-o asemenea situatie emotionala.

Apelul la experienta (sau la imaginatie si la exemplele altora, atunci cand experienta lipseste) ne ajuta sa cream un “scenariu” de comportament emotional.

Al treilea principiu se refera la capacitatea de a actiona.

Abilitatea de detasare si apelul la experientele trecute au rolul de mentine mintea activa, gata de reactie si de a supune emotiile filtrului ratiunii.

Scopul tehnicilor de autocontrol legat de emotii este acela de a ne ajuta sa trecem prin situatii limita si de a reactiona adecvat la toata sfera de stari emotionale pe care le putem experimenta.

Moartea unei persoane dragi poate fi, de exemplu, una dintre situatiile limita din existenta noastra si, cu siguranta, reprezinta un moment dificil caruia, prin natura noastra, trebuie sa-i facem fata.

Modul in care oamenii reactioneaza la pierderea cuiva drag variaza de la stari semicatatonice pana la izbucniri de furie si de durere, urmate de depresii indelungate.

Poate parea deplasat si uneori imposibil sa aplici principiul detasarii intr-o asemenea situatie, insa detasarea – chiar si pentru cateva clipe – te ajuta sa constientizezi imanenta mortii (care este un fapt incontestabil al naturii umane), sa accepti sentimentul de pierdere pe care il ai, sa incerci sa imaginezi un comportament dezirabil pentru cei din jurul tau si sa nu ramai inert, ci sa actionezi ca un factor de stabilitate, empatie, sprijin, pentru cei care sufera in jur.

La polul opus, un moment de maxima bucurie poate la randul sau sa creeze o furtuna emotionala care extenueaza psihic si fizic sau provoaca stari si comportamente irationale.

Principiile autocontrolului functioneaza si in asemenea situatii ca un filtru al starilor emotionale si ca un factor de echilibru psihic.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

13 comentarii

  1. Elenita spune:

    Bună ziua
    Trăim in România, Și normal ar fi ca acest flmuleț să fie subtitrat.
    Articolul este foarte interesant.Dacă mai aveți ceva asemănător,
    sau poate imi trimiteși traducerea vă mulțumesc anticipat
    Mai sunt și incepători care la școală au invățat nolens volens limba
    rusă.
    Cu stimă.

    1. Aveti dreptate. Din pacate, majoritatea filmuletelor sunt in limba engleza pe Internet si nu exista suficiente resurse de timp sa le traducem.

  2. diana armie spune:

    …detasarea de emotii…apel la experiente trecute…capacitatea de a actiona…excelent!!! simplu!!! la indemina …oricui…! iertati-ma,dar sint intr-o pasa extrem de proasta in urma unui atac de panica,in urma cu doua zile si acum incerc sa ma …ajut singura.am nevoie da ajutor!!! nu sint capabila sa-mi gestionez starea aceea terifianta de teama…e atit de lung un …minut…..cind curg sudori reci pe tine si ai senzatia ca faci “treaba mare” pe tine,de frica…! am trecut cu chin cu vai…. dar am senzatia ca “sabia lui Damocles” e deasupra capului….ori,mai “rustic”,Drobul de sare…poate cadea oricind,din nou….cum sa ma detasez,cum sa apelez la experiente trecute,de unde capacitate de a actiona? am respirat adinc,in mod repetat,am vorbit eu cu …mine,am facut afirmatii pozitive…am reusit cumva sa nu “fac” pe mine,dar…ma “pindeste” din nou! ajutati-ma,care puteti!!!

    1. Elena spune:

      Iti recomand sedinte de acupunctura la dr Coldea Teodor.

      1. diana armie spune:

        UNDE ESTE ACEST DR.COLDEA,VA ROG?

        1. baleaga elena spune:

          Buna seara Diana ,pe dr Coldea il gasesti la clinica Qi din bd Pache Protopopescu.Daca tastezi pe google numele dansului afli mai multe informatii.Mergi cu incredere ,eu am trecut prin ce treci tu si minunea asta de om a facut minuni,am scapat de acele stari,puterea este in interiorul tau,trebuie sa gasesti o mana care sa te ajute sa te ridici si tu sa mergi singura mai departe.Mi-ar placea sa tinem legatura,te pup.

          1. diana armie spune:

            Elena,eu sint din Arad,va trebui sa gasesc aici in zona un ajutor,numai sa stii ca sint constienta ca numai eu pot rezolva problema asta,doar ca de moment,nu am suficienta putere.Trebuie sa ma ajute cineva,o voi face,actualmente folosesc niste medicamente usoare pe care mi le-a prescris neurologul,care ma asigura ca sint ok,dar ca eu trebuie sa ma conving pe mine sa nu mai imi fie frica in momentele cind ma inteapa sau ma preseaza in cap.Nu e simplu,pt ca vremea ma afecteaza f tare si impotriva ei nu te poti pune…si cind simt ceva ,ma panichez de nu lipseste mult sa fac pe mine.E cumplit!Ce e f interesant ca sint un om fericit si de asta VREAU SA TRAIESC! Poate am avut momente in viata cind am vrut sa mor…toti avem la un moment dat,ori din prostie ori din ….cine stie…dar acum sint fericita si vreau sa traiesc!

        2. elena spune:

          La clinica Qi bd Pache Protopopescu

        3. elena spune:

          Buna seara Diana,cauta in zona ta un medic care este acupunctor,aceasta ramura a medicinei chineze te va ajuta sa-ti gasesti puterea din interior.Iti recomand sa vizualizi pe youtube pe Florinela Balan medic medicina holistica, si pe Loredana Latis-coach.Multa sanatate.

    2. sfaturile uneori nu folosesc la nimic, atunci cand esti prins intr-o realitate pe care o intelegi numai tu, pentru ca este realitatea ta…poate va va ajuta mai mult sa vorbiti cu un prieten, cu un terapeut, cu un psiholog sau orice alta persoana disponibila pentru dumneavoastra.

      1. diana armie spune:

        Incerc tot ce se poate,dar “realitatea e numai a mea”…din pacate.Si cind ma gindesc ca am fost cea mai “nebunatica” si vesela persoana,in ciuda faptului ca viata mea,tineretea mea de fapt,nu a fost un vis frumos…sau poate ca s-au adunat toate acum cind batrinetea se cam apropie….Ma sperie cind simt ca nu mai sint ce-am fost…nimic nu mai este cum a fost…de la o boala care m-a “trintit”urit de tot in urma cu patru ani. A fost o malformatie congenitala pe creier,nu era tumora,dar a necesitat radioterapie,s-a vindecat perfect,in vara am refacut RMN sa mai stiu cum e si e ok,dar am ramas cu sechele,sint meteosensibila si dependenta,iar cu vremea nu te pui,face cum ii place…si atunci ma deranjeaza asa cum deranjeaza pe toti care au avut vreo interventie…numai ca la mine e in cap….si cind ma inteapa si ma preseaza….mie imi zboara gindul unde nu trebuie si ma pierd…nu as fi crezut sa fiu atit de labila…sa nu imi pot controla mintea,dar…asta e si e urit de tot.Trebuie sa gasesc o solutie sa-mi controlez eu mintea,nu ea pe mine.Stiu ca mintea iti poate fi cel mai bun prieten daca o conduci tu pe ea,si cel mai infiorator dusman daca te conduce ea pe tine…nu credeam ca voi simti astea pe propria-mi…piele,cum se spune.Teoria e foarte simpla…

  3. Felicitari pt articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *