cat de des iti reprimi sentimentele
Psihologie practica / Autocontrol

Cat de des iti reprimi sentimentele?

cat de des iti reprimi sentimentele
cat de des iti reprimi sentimentele


Iata un subiect la care ar trebui sa ne gandim zilnic: “Ce sentimente am reprimat astazi? Ce mi-ar fi facut bine sa spun si nu am spus? “

De foarte multe ori, nu observam ca ne aflam intr-o stare de toropeala emotionala, in care am intrat pentru ca am obosit sa rezistam, sa detestam si sa respingem. Uneori, ne reprimam sentimentele fara sa ne dam seama. Daca ne spunem lucruri precum:

  • “Oricum, nu merita cu adevarat”,
  • “Sunt prea obosit ca sa ma mai confrunt cu asta”,
  • “Toata lumea are problemele astea, asa incat sa o lasam balta”,

inseamna ca am apelat la reprimare ca forma de protectie falsa in fata provocarilor emotionale.

Suntem intr-o stare de reprimare atunci cand ne pierdem pasiunea si vioiciunea fata de o anumita relatie sau fata de viata, in general. In incercarea de a reprima durerea, vom ajunge sa reprimam si bucuria si dorinta de viata.

Reprimarea este foarte periculoasa, mai ales in viata de cuplu, deoarece in acest stadiu ne putem induce singuri in eroare crezand ca relatia noastra este in regula, cand de fapt se afla in pericol. Un cuplu aflat in acest stadiu poate sa para ca este multumit. Am putea chiar sa le invidiem relatia, pana intr-o zi cand o sa aflam ca s-au despartit. Ei si-au reprimat toate sentimentele neplacute si au sfarsit prin a-si ucide relatia.

A ne trai viata in reprimare este o strategie nesanatoasa si din punct de vedere fizic.
Cand ne ingropam cele mai adanci sperante, visuri si dorinte, dam nastere unor incordari mari care isi vor lua tributul din starea noastra de sanatate. Corpul nostru stie intotdeauna ce gandim si ce simtim si mai devreme sau mai tarziu va oglindi prin starea lui de sanatate calitatea vietii emotionale pe care am avut-o.

Una din cele mai mari probleme ale societatii actuale este faptul ca foarte multi oameni traiesc intr-o stare de permanenta reprimare emotionala. Iar acest lucru se aplica tuturor relatiilor noastre – de cuplu, cu copiii, cu parintii, cu seful, cu prietenii, etc.

Ce putem face pentru a evita sa ajungem intr-un stadiu de reprimare emotionala? Iata o procedura pe care o putem aplica ori de cate ori constatam ca suntem suparati, tensionati sau ca opunem rezistenta:

1.    Marturiseste-ti ca te simti inconfortabil emotional si ca vrei sa faci ceva in aceasta privinta.

2.    Pune-ti intrebarea: ‘Daca as fi suparat, despre ce ar putea fi vorba” ? Analizeaza toate posibilitatile pana cand iti una dintre ele ti se pare plauzibila si creeaza mai multa tensiune cand te gandesti la ea. Aceasta este ceea ce te supara cu adevarat.

3.    Exploreaza toate sentimentele tale referitoare la chestiunea in cauza. Ce simti referitor la problema respectiva? Conform studiilor psihologice, se pare ca ne putem situa pe unul din cele cinci nivele emotionale in raport cu o problema: furie, durere, teama, remuscare si dragoste. Cand cineva te supara, simti o emotie dominanta, care face parte din primele patru enumerate. Aceste emotii se construiesc una peste alta, in straturi. In miezul tuturor acestor straturi se afla esenta emotiilor umane: dragostea si nevoia de conectare si intimitate.

4.    Apoi, pune-ti intrebarea: Ce vreau cu adevarat in aceasta situatie?

5.    Exprima concluziile tale si ceea ce iti doresti persoanei pe care esti suparat si asigura-te ca accentuezi dragostea si grija care sunt la radacina supararii tale.

Sentimentele noastre sunt un dar. Ele nu sunt niste copii neastamparati care au nevoie de disciplina sau trebuie tinuti in frau. Sunt o binecuvantare pentru noi, pentru ca ne pun la curent cu ceea ce avem nevoie pentru sanatatea noastra emotionala.

Ce incearca sentimentele tale sa iti spuna?

Iata o decodificare a sentimentelor pe care ai putea sa le simti pe parcursul unei zile:

Mania: Nu iti place ceva ce ti se intampla. Trebuie sa parcurgi cativa pasi pentru a schimba asta.
Durere sau tristete: Nu primesti ceva ce ai nevoie sau iti doresti.Trebuie sa ceri sau sa mergi sa iti iei tu insuti.
Frica: Te temi de esec, pierdere sau durere.Trebuie sa iti faci socoteala daca aceste lucruri sunt cu adevarat de speriat.
Remuscare sau regret: Te simti raspunzator pentru cauzarea unui rezultat nedorit sau o circumstanta, pentru tine sau altcineva.

Solutie: in loc sa incerci sa iti controlezi un astfel de sentiment negativ, invata sa le asculti si sa vezi ce poti face pentru a-l transforma in echivalentul sau pozitiv, ca parte a procesului de evolutie spirituala.

Efectele secundare ale reprimarii sentimentelor:

•    Poti deveni amortit, incapabil sa experimentezi emotii pozitive ca dragostea sau pasiunea
•    Poti reactiona exagerat fata de persoane sau evenimente actuale, datorita sentimentelor reprimate din trecut
•    Prin simptome fizice si boli,corpul tau poate exprima tensiuni datorate sentimentelor reprimate.

1. Te simti apatic fata de majoritatea lucrurilor?
2. Te simti adesea plictisit de viata si modul de a trai?
3. Esti dezinteresat sa inveti lucruri noi sau sa ai experiente noi?
4. Te simti uneori mort sau golit pe dinauntru?
5. Iti este dificil sa simti pasiune cu si pentru partenerul tau?

Daca ai raspuns afirmativ la unele din aceste intrebari, probabil ca ai devenit amortit emotional datorita reprimarii sentimentelor. Nu esti singur. Multi oameni isi traiesc intreaga existenta ca niste martori lipsiti de pasiune ai procesului vietii, lipsiti de multe bucurii pe care viata le poate oferi.

1. Reactionezi exagerat?
2. Ai tendinta sa iti pierzi cumpatul pentru lucruri marunte?
3. Plangi frecvent pentru tensiunile si evenimentele zilnice?
4. Devii foarte irizat la cozile lungi, asteptand in restaurant sau la greselile altora?
5. Simti ca ceilalti te inteapa sau te ataca?

Daca ai raspuns afirmativ la cateva din aceste intrebari, probabil ca reactionezi exagerat fata de oamenii sau circumstantele din viata ta, din cauza sentimentelor acumulate.

Daca simti o furie acumulata fata de tatal tau, ai putea sa devii furios pe toate figurile autoritate: seful tau, politistii, guvernul etc. daca simti dureri si tristeti nerezolvate ca urmare a unui divort, te-ai putea trezi ca devii melancolic atunci cand mici lucruri merg prost. Daca ti-ai suprimat sentimente de vina intr-o vreme cand ai facut ceva ce a ranit pe cineva, ai putea simti mereu ca oamenii te urmaresc, sau ai putea simti ca esti criticat si atacat cand partenerul face cel mai mic comentariu la adresa ta.

Asadar, sa lasam in urma noastra ranile adanci ale reprimarii, sa alegem sa ne exprimam durerile si tristetea la momentul potrivit, fata de persoanele potrivite. Ne vom face un bine noua insine si lumii intregi.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *