Principii esentiale de educatie financiara

Publicat: 26 septembrie 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

De cand cu criza economica, ce pare sa fi devenit incet – incet un stil de viata, educatia financiara si temele legate de bani si gestionarea acestora au inceput sa capteze tot mai mult atentia publicului larg.

Daca doresti sa te initiezi in ceea ce inseamna educatie financiara, poti incepe prin a aplica patru principii esentiale legate de bani in viata ta de zi cu zi:

1.Bugetul.

Oricine cauta sa fie disciplinat si intelept din punct de vedere financiar, va incepe prin alcatuirea bugetului sau de venituri si cheltuieli.

Cu siguranta folositi de multe ori lista de cumparaturi atunci cand mergeti la supermarket, dec e nu ati incepe sa faceti si un buget al cheltuielilor? Beneficiul principal al unui buget este ca iti arata pe ce dai banii si te ajuta sa identifici clar care iti sunt prioritatile financiare, cum poti economisi cheltuieli si cum poti strange bani pentru lucruri care sunt cu adevarat importante pentru tine.

2.Banii costa.

Un alt principiu elementar de  educatie financiara este sa intelegi ca banii in sine costa.

Asta inseamna ca niciun credit si nicio oferta de la o banca nu reprezinta o solutie de inteligenta financiara. Evident, exista lucruri pe care nu le poti cumpara fara sa apelezi la un credit, insa indatorarea la banci si institutii de credit reprezinta un cost si nu un ajutor financiar pe care il primesti de undeva din cer.

3. Cumpatare, nu zgarcenie.

Daca ti-ai facut un buget si esti determinat sa economisesti bani, odata ce intelegi cat de dificil e uneori sa pui o suma deoparte si cat de usor se pot cheltui sume mari de bani, vei tinde sa fi zgarcit cu finantele personale.

Atentie insa, zgarcenia trebuie sa fie inlocuita de cumpatare. Sa cheltuiesti cumpatat inseamna sa fii prudent si sa analizezi cu atentie optiunile pe care le ai atunci cand scoti portofelul din buzunar. Sa fii zgarcit inseamna sa-ti refuzi din start orice cheltuiala, iar acest lucru va determina frustrari ce se vor incheia printr-o “orgie” de cumparaturi si prin cheltuirea tuturor economiilor intr-un moment de slabiciune.

4. Lista de dorinte.

Specialistii in educatie financiara ne recomanda ca atunci cand dorim safacem cumparaturi de valori mai mari, sau investitii pe termen lung, sa facem o lista de dorinte, o lista de asteptare. Daca de exemplu, vrei sa-ti cumperi o pereche de blugi, desi mai ai inca trei in sifonier, dar i-ai descoperit pe cei pe care ii cautati de mult timp, trece-i pe lista, si daca peste o saptamana – doua ti se pare in continuarea o idee buna sa-i cumperi, inseamna ca merita sa cheltui banii pentru a-ti satisface aceasta dorinta.

Cu cat cheltuiala este mai mare si “termenul” de gandire trebuie sa fie mai mare. In acest fel evitam cumparaturile inutile, consumismul si regretul de a fi dat banii pe lucruri care nu ni se mai par importante.

Incearca sa pui in aplicare aceste patru principii de baza si urmareste-ne pentru alte articole despre beneficiile unei educatii financiare sanatoase.

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *