top 5 calitati ale unui om fericit si implinit
NLP (Programare Neuro-Lingvistica)

Top 5 calitati ale unui om fericit si implinit

Am cautat in lung si-n lat informatii care sa ma invete ce inseamna sa fii un om fericit si implinit.

De la Tony Robbins, Dale Carnegie, Eben Pagan, Stephen Covey, Richard Bandler si alti autori care au cautat sa ofere lumii lucruri valoroase, am reusit sa invat si sa aplic diferite informatii care pot fi rezumate in acest top 5 calitati ale unui om fericit si implinit.

Aceasta calatorie a inceput in 2006 si pot spune ca aceasta stare de implinire/fericire, este o chestiune de alegere.

 1.      Relatii

Dale Carnegie pune accent pe acest subiect intr-una din cartile sale deja renumite: “Secretele succesului: Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent”.

Acest subiect este unul sensibil pentru mine pentru ca o buna perioada de timp, nu-mi prea pasa de relatiile cu cei din jurul meu. “Iti place de mine, bine! Daca nu, PA!”. Stiu, asta-i usor de facut si unii oameni recomanda o astfel de atitudine.

De asemenea, sunt oameni cu care nu merita sa-ti petreci timpul. Problema este ca, avand o astfel de gandire mai mereu, risti sa nu mai citesti corect feedback-ul care-l primesti din exterior si poti incepe sa arati mereu cu degetul catre “ceilalti” si aproape deloc catre tine.

Pentru a pune bazele unei afaceri si pentru a avea parte de relatii autentice cu oamenii din jur, mi-am dat seama ca este foarte important sa am urmatoarele calitati si cunostinte: care sunt bazele unei comunicari eficiente, cum sa am un mindset flexibil, inainte de a comunica,  cum sa invat sa ascult, cum sa ma transform intr-o prezenta placuta, cum sa directionez o conversatie/interactiune, cum sa-l inteleg mai bine pe cel de langa mine. Nu in ultimul rand, modul in care ma raportez la lumea din jurul meu.

Pe parcurs ce am invatat si am aplicat, relatiile cu oamenii din jurul meu s-au schimbat fundamental: “persoana cea mai flexibila influenteaza intregul sistem”.

 2.      Comunicare

Acest domeniu se leaga foarte bine cu partea de relatii. Daca stau si ma gandesc bine, este coloana vertebrala atunci cand vrei sa ai parte de relatii de calitate in viata ta, fie in plan personal, fie in plan profesional.

In ceea ce ma priveste, uitandu-ma in perspectiva la modul in care comunicam, imi este rusine. Eram eu cu lumea mea si atat. Pana cand m-am trezit la realitate a trebuit sa intru cu capul direct in zid de cateva ori.

Am luat-o de jos si am construit pas cu pas, caramida cu caramida, invatand, testand si apoi recalibrand modul in care ma comportam. Mi-am dat seama ca eu sunt cel responsabil de ceea ce comunic si daca persoana de langa mine nu intelege, eu trebuie sa fac o schimbare, nu el.

Mi-am rafinat modalitatea de a culege informatii de la cei din jur si modul in care comunic pe limba celui de langa mine. Doar am ascultat si am observat ceea ce spune teoria: unele persoane folosesc predominant verbe vizuale, altele verbe auditive, altele verbe kinestezice si altele verbe nespecifice. Formuleaza mesajul folosind verbele pe care el le foloseste predominant si te va intelege foarte usor.

Inca ceva: “rezistenta semnifica lipsa raportului”

3.      Strategii

Acest cuvant ma duce cu gandul la comandantii de armata din era medievala, care isi coordonau cu atentie trupele pentru a iesi victoriosi. Foarte interesant este faptul ca fiecare dintre noi are strategii, pasi specifici, atunci cand facem ceva foarte bine sau atunci cand facem ceva…mai putin bine.

De exemplu, daca am o strategie prin care fac ceva foarte bine, pot sa o culeg si sa o adaptez intr-un domeniu in care nu ma descurc atat de bine. Haide sa luam un exemplu.

Sa presupunem ca sunt bun la gradinarit. De asemenea, vreau sa ma apuc sa scriu o carte insa nu stiu care sunt pasii prin care ar trebui sa trec. Iau o foaie de hartie si ma gandesc care ar fi pasii prin care as trece daca vreau sa fac o gradina sa arate frumos, din momentul in care aceasta este doar un petec de pamant pana cand este acoperita complet de legume.

Scot o foaie de hartie si notez fiecare pas in parte. Ce materiale imi trebuie, de unde le iau, cat ma costa, ce fac in prima zi, a doua zi, etc. pana cand ajung in ziua in care gradina este frumoasa.

Stiu, sa scrii strategia de mai sus poate dura ceva timp, insa merita. Acum, dupa ce-i gata (nu mai multe de o foaie A4), intr-o coloana paralela scriu in partea de sus a paginii “Start carte” si jos pe pagina, “Cartea-i gata!”.

Acum, uitandu-ma la coloana din stanga care contine strategia de gradinarit, ma gandesc care ar fi echivalentul primului pas. Apoi cum s-ar traduce al doilea pas, care ar fi echivalentul acestuia pentru strategia mea de a scrie o carte. Tot asa, pana cand ajung la sfarsit si astfel mi-am construit o noua strategie de succes.

4.      Acces deplin in lumea ta interioara

Aici poti spune ca isi duc traiul cuvinte si expresii precum “Inteligenta emotionala” si “Inteligenta sociala”.

Mi-a trebuit curaj si determinare sa pot sa ma arunc in namol, sa sap adanc prin mizerii pentru a ajunge la nestemate. Tiparele din trecut si traumele, pot sa devina precum o ghiulea prinsa de picior care nu te lasa sa alergi sau chiar sa zbori.

Unul din tiparele cele mai puternice si mai complexe pe care a trebuit sa-l rezolv suna asa: “Nu-mi dau voie sa am succes”. Asta se traducea printr-o puternica tendinta de autosabotaj, dialog intern cu personaje parentale si emotii dezadaptative.

M-am tavalit, am cazut, am ras, m-am bucurat si am plans. Am parcurs aceasta calatorie in interior pentru ca la sfarsitul acesteia sa ies un om complet schimbat. Este acea calatorie care te elibereaza si iti da putere sa mergi in directia in care simti cu adevarat ca ar trebui sa mergi in viata.

5.      Modelare

“Modelare” este unul din cuvintele speciale care a aparut la inceput cand s-a nascut NLP-ul (Programarea Neuro-Lingivistica). Practic, inseamna capacitatea unui individ sa invete de la altcineva o anumita abilitate. Sa o “modeleze”. Asta nu inseamna ca trebuie sa devii altcineva. Nu, chiar deloc! Ci doar, prin intrebari specifice, poti culege modelul de succes al unei persoane, astfel incat si tu sa poti obtine rezultate similare.

Crezi ca ar avea o aplicatie interesanta in vanzari, echipe de management sau  in care cineva isi exerseaza un hobby foarte bine?

In facultate, am modelat un tip care reusea sa ia doar 10 la examene. Ne-am intalnit, am vorbit, mi-am luat notite, am aplicat si ce sa vezi…pot si eu sa iau 10 la examen. Te asigur ca nu era vorba de vreo tehnica de copiat sau de “fraierit” profesorul. Facultatea in cauza este Automatica si Calculatoare.

Aici se incheie top 5 calitati ale unui om fericit si implinit.

Intre timp, am devenit Trainer NLP. Atunci cand am ajuns sa conturez aceste 5 calitati ale unui om fericit mi-am spus ca este de datoria mea sa dau mai departe acest pachet complet de autocunoastere si schimbare comportamentala pe care ti l-am adus acum si tie la usa.

Usa este deschisa. Trebuie doar sa pasesti mai departe.

 

Vlad Negrilă
NLP Trainer, NLP Master

http://nlppractitioner.calatoriiprinsunet.ro/

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Luiza Bratu spune:

    Interesant articolul si bine structurat. Corespunde unui profil care imbina tehnicile pedagogice cu o oarecare aplicabilitate practica. Majoritatea se supun modelelor de gandire americane care s-au dorit copy -paste de se translata sau aplica direct aici in Romania. Unele au avut succes sau mai bine zis un timp de succes, altele ….dar un profesor este un profesor si el cauta sa iti dea repere. Modul cum aplici practic in viata ta este altceva. Tine cum se spune de materialul clientului si de disponibilitatea acestuia de a se lasa resetat, manipulat si manipulabil sau manipulator fata de propriile interese cat si modul sau de a isi castiga existenta si a se automotiva.
    Reprezinta si un mare avantaj aceste cursuri deoarece iti dau o diploma care te invata sa gandesti si altfel ….dar …daca nu ramai in domeniu nu te ajuta nicaieri… sau chiar poate fi impotriva ta, deorece doar daca esti consultant independent, poti fi luat in calcul pentru o anumita activitate… altfel deranjezi sau te sufoci singur intelegand limitele la care esti constrans sa gandesti sau sa activezi. Limitele iti sunt date nu doar de obiectul activitatii in sine cat de schimbarile si fluctuatiile cadrului legal care de multe ori este hotarat si modificat arbitrar fara de putea aplica sau determina o imbunatarire reala a activitatii. Din contra, denota de multe ori incapacitatea legiuitorului de a intelege fenomenul economic sau social ca aplicatii si implicatii. La toate acestea se adauga valoarea personala data de educatia din mediul familial, studiile, capacitatea de adaptare la realitate , la a iti castiga existenta, la o viata sociala. Sistemele de valori au suportat si suporta modifcari continue ca repere multe fiind false real deoarece sunt date doar de valoarea exterioara a unor manifestari colective. Telefon Smart, tableta, firma de la blugi, poseta, clubul unde s-a consumat, cum am castigat … manipuland pe x, sau cum concurential mai mult sau mai putin loial am ajuns pe postul … cu ajutorul… Exista real chiar daca nu se recunoaste o criza a valorilor umane care este data de valoarea individului si care consta in valori morale, de caracter care determina activitati reciproc avantajoase fata fata de sine cat si fata de familie si societate. Acestea implica mai multa atentie, timp, implicare, rabdare, creativitate, pasiune si munca. Efectele acestora sunt categorice si real functionale dar….este mai usor ca valoarea sa nu fie data de la interior spre exterior ci invers prin elemente exterioare de imagine. Marketingul a devenit mai important ca produsul – asa incat ne pacalim singuri. Este o chestiune de timp pentru a ne trezi la realitate fie ca vrem fie ca nu. Este mai usor sa dam vina pe altii pentru ceea ce nu intelegem sau nu facem noi sau ne dorim lucruri care ne sunt oferite ca modele de catre media. De ceva ani uitam sa ne privim in oglinda in realitatea nostra a ceea ce cu adevarat suntem , vrem, ne asumam. Si noi am devenit un produs de consum purtand masti pe fata si in comportamente care mai de care mai absurde in ideea de inedit si original ….dar am depasit limitele firescului, realului, utilului si satisfactiilor reale umane si profesionale intr-o viata echilibrata ce contine si munca si viata impreuna cu membrii familiei si odihna – acceptand ca suntem fiinte biologice supuse trecerii implacabile a timpului – si viata trebuie traita echilibrat – o parte munca, o parte pentru sine,familie,societate, o parte odihna. Toate au rolul de a ne face o fiinta functionala in toti paramentrii de sanatate fizica, mentala, emotionala. Suntem fiinte sociale si asta ne ajuta sau ne afecteaza. Prezenta in realitatea fizica obiectiva asumandu-ne consecintele gandurilor si deciziilor este o cheie a succesului zilnic oriunde am fi, la orice varsta si in orice activitate. In fiecare zi avem ceva de invatat si de experimentat asa incat viata este frumoasa cu toate incercarile ei de care nimeni nu este scutit indiferent de varsta sau de starea materiala. In actuala societate trebuie sa invatam ca pastrarea sanatatii fizice si mentale este cea mai importanta stare care trebuie sa ne o pastram fata de toate potentialele schimbari. Cu respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *