structura realitatii
NLP (Programare Neuro-Lingvistica)

Structura realitatii

Ce este, asadar, realitatea?

De ce unii oameni vad ca fiind posibil un anumit lucru, iar altii nu?  Pentru ca, dincolo de toate, perceptia ta despre lume este realitatea ta. In articolul precedent am scris despre cum filtram informatia pe baza filtrelor noastre: credinte, valori, amintiri, metaprograme. Ca rezultat al filtrarii, avem o anumita perceptie despre lume pe care o numim realitate.

Exista si o zicala in acest sens: “Daca vrei sa-ti schimbi viata, mai intai trebuie sa-ti schimbi modul in care iti percepi viata.”

Pentru a intelege mai bine realitatea si cum ne afecteaza ea viata, sa comentam figura de mai jos: cercul reprezinta intreaga cunoastere posibila – tot ceea ce s-a descoperit pana acum si va fi descoperit de-acum inainte. O parte din cerc reprezinta ce stii tu ca stii – iti stii numele, unde locuiesti, etc. Cealalta parte reprezinta ce stii ca nu stii – stii ca exista scuba diving, dar nu stii cum se face. Aceste doua bucatele puse impreuna reprezinta ceea ce este real pentru tine, sau mai bine zis, perceptia ta despre realitate.

Restul cercului: ce nu stii ca nu stii – se afla in afara perceptiei tale. Doar pentru ca aceasta parte nu face parte din realitatea ta, asta nu inseamna ca nu exista si ca nu are efect asupra vietii tale.

structura realitatii

Cu cat realitatea ta e mai cuprinzatoare, cu atat ai mai multe optiuni in viata.

Daca ai reusi sa sari spre punctul verde, ( de ex. sa faci ceva ce n-ai mai facut niciodata si despre care n-ai nici o idée cum va iesi), cum te-ai simti? De ex, n-ai fost niciodata in Japonia, nu stii japoneza si te-ai trezi instantaneu pe o strada din Tokyo; cum te-ai simti? In nesiguranta, confuz? Care este reactia ta cand te simti in nesiguranta? Foarte multi oameni dau inapoi in fata necunoscutului si se agata de lucruri care ii fac sa se simta in siguranta. Astfel, inchid orice posibilitate de a explora idei noi si de a avea noi optiuni.

Daca vrei sa-ti largesti realitatea si potentialul in viata, e nesesar sa explorezi zona “ce nu stiu ca nu stiu”.

Cand oamenii descopera lucruri noi despre ei insisi, isi exploreaza credintele, valorile, uneori se simt confuzi, plini de teama. Acesta este intotdeauna un lucru bun, pentru ca acest moment de teama este echivalent cu  descoperirea a ceva nou – nu ar putea sa se teama si sa fie confuzi in legatura cu un lucru sau o actiune pe care au mai facut-o.

Cu urmatoarea ocazie cand simti teama si confuzie, mai intai asigura-te ca esti in siguranta, apoi respira adanc si gandeste-te la ce se intampla de fapt. Poate vei descoperi noi aspecte ale fiintei tale, ale credintelor si valorilor tale, strategii pentru a descoperi ce-ti doresti in viata si cum poti sa faci fata situatiilor zilnice intr-un mod mult mai util pentru toti cei implicati.

Respecta realitatea celorlalti

Respecta faptul ca fiecare a trait intr-un mediu anume, cu diverse convingeri religioase, culturale, cu valori si credinte diferite si astfel doi oameni pot avea perceptii complet diferite despre viata. Acest lucru este ilustrat in figura urmatoare: Care este probabilitatea ca noi sa lucram impreuna si sa putem cadea de acord? Avem amandoi aceleasi credinte, valori si vrem sa exploram idei noi? Sau ce se intampla daca decid sa-mi explorez realitatea astfel: nu trebuie sa fii de acord cu mine, ci trebuie doar sa-mi respecti parerea si sa nu ma judeci. La inceput realitatea mea ti se va parea ciudata, insa daca continui sa o explorezi, vom putea gasi o cale comuna.  Fiind flexibil, poti fi mai creativ si ii poti ajuta pe ceilalti in acelasi timp.

realitate 2

Cum ar fi viata ta daca ai accepta faptul ca membrii familiei, vecinii, colegii vad lumea diferit ?

Ce nu stii ca stii
Privind la figura 1, putem sa ne dam seama ca mai exista o parte a cercului : ce nu stii ca stii. Acest lucru poate insemna: amintiri pe care ai ales sa ti le reprimi, copii conditionati cultural sa urmeze o anumita meserie, etc. Ce impact are acest lucru asupra alegerilor din viata ta?

Inovatie si explorare: ce nu stii ca nu stii

Daca privim figura 1, de unde putem spune ca vin ideile noi? Din ceea ce déjà stim ca stim? In nici un caz. Din ceea ce stim ca nu stim? Oarecum. Sau prin a ajunge pe taramul a ceea ce nu stim ca nu stim ? Da, aici este raspunsul.

Sursa: www.renewal.ca

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *