schimbarea-nivelului-de-perceptie
Munay-ki

Schimbarea nivelului de perceptie

Uneori, este tot ce avem nevoie sa facem. Oricat de grea ar fi situatia in care ne aflam, oricat de tulburati am fi, oricare ar fi drama sau povestea in care suntem prinsi.

Schimbarea nivelului de la care percepem o anumita situatie poate sa ne lumineze sufletul, exact asa cum un intrerupator ne lumineaza camera.

A fi capabili sa privim lucrurile de pe un taram mai inalt al perceptiei ne poate ajuta sa gasim solutii la problemele noastre, sa rezolvam conflicte, sa vindecam boli si sa experimentam starea de unitate cu intreaga creatie.

Privim in jurul nostru si vedem diferite probleme. Conform vechii paradigme, credem ca legile si regulile religioase ne vor ajuta sa facem o schimbare.

Laika, samanii din America de Sud nu isi traiesc viata conform regulilor si ideilor. Daca vor sa schimbe lumea in care traiesc, nu inventeaza legi noi sau teorii noi, ci aleg sa schimbe perspectiva prin care percep problema.

Schimbandu-si perceptia, transforma provocarea intr-o oportunitate. Ei invata sa experimenteze evenimentele intr-un asemenea mod incat nu mai iau nimic la modul personal.

Lucrurile nu ti se intampla tie, ele se intampla pur si simplu. Nu ploua ca sa te ude pe tine; pur si simplu ploua.

Cand iti schimbi perceptia asupra evenimentelor pe care le experimentezi, schimbi modul in care aceste situatii traiesc in tine. Nu mai esti cauza si efectul a nimic, ci doar simti o usurare enorma pentru ca lumea este exact asa cum ar trebui sa fie si nu are nevoie de tine pentru a o repara.

In Vest, tindem sa asociem perceptia noastra cu multiplele stari de constientizare cu care suntem familiari.

De exemplu, suntem intr-un anumit modul de constientizare cand ne trezim, in altul cand suntem in reverie, in altul cand suntem furiosi, etc.

In fiecare din ele, o anumita parte a creierului este activa, asa ca ne referim la ele ca la stari de constientizare care sunt produse ale mintii.

Nivelele de perceptie, pe de alta parte, exista independent de minte. Exista patru nivele de perceptie prin care samanii Laika percep lumea:

  • lumea fizica (corpul nostru)
  • taramul gandurilor si al ideilor (mintea)
  • taramul mitului (sufletul)
  • lumea spiritului (energia)

Aceste niveluri de perceptie sunt asociate cu cele patru corpuri energetice, care constituie campul energetic uman.

Ele sunt asezate unul in altul, asemenea papusilor rusesti-corpul fizic la interior, corpul mental invaluie si informeaza stratul fizic, sufletul invaluie mentalul si fizicul, iar corpul spiritual, cel de la exterior, le informeaza si le organizeaza pe toate, ca un tipar.

Problemele cu care ne confruntam in viata nu pot fi rezolvate la nivelul la care au fost create. Vom putea rezolva aceste probleme doar la un nivel superior celui la care au fost create.

Laika asociaza fiecare nivel de perceptie cu un animal care reprezinta puterile si abilitatile pe care cineva trebuie sa le dobandeasca, pentru a influenta realitatea din acel taram.

1. Corpul si perceptia fizica: nivelul sarpelui

Acesta e un nivel foarte material al perceptiei, unde totul este palpabil, solid, greu de schimbat, unde realitatea este unu la suta spirit si 99 la suta, materie.

Sarpele este o fiinta care nu are ganduri sau emotii si care functioneaza din instinct pur.

In acest taram fizic, totul este exact asa cum pare sa fie : piatra e o piatra, o amenintare e o amenintare, o masa e o masa. Cand vedem problemele numai prin ochii sarpelui, incercam sa gasim solutii fizice.

Acesta este nivelul la care, daca simtim ca ne apuca o durere de cap, o numim migrena si luam medicamente.

La acest nivel, ne bazam intotdeauna pe simturile instinctuale si nu reflectam mai profund asupra problemelor noastre.

Operam din acea parte a creierului pe care o avem in comun cu soparlele si dinozaurii: creierul reptilian – suntem constienti de corpurile noastre fizice, dar nu avem cunostinta de sinele nostru mental, creator si spiritual.

2. Mintea si perceptia emotionala: nivelul jaguarului

In acest stadiu, mintea interpreteaza realitatea noastra. La acest nivel, suntem constienti ca experientele ne sunt influentate de gandurile noastre si ca, in lumea fizica, nu totul este neaparat ceea ce pare sa fie.

Acest taram al credintelor, al ideilor si ale emotiilor este asociat cu jaguarul. Acest tip poate transforma rapid situatiile, facand ca ele sa fie vazute intr-o lumina noua, iar acest animal este arhetipul schimbarii bruste.

Jaguarul isi localizeaza prada si se napusteste asupra ei. Instinctele jaguarului sunt diferite de cele ale sarpelui, care nu e interesat decat de supravietuire si de autoconservare.

Jaguarii sunt curiosi si iscoditori. Perceptia de tip jaguar este asociata cu creierul de mamifer, acela al emotiei si sentimentelor adanci de dragoste, de intimitate, de familie, de grija si compasiune.

Dar este si creierul agresiunii. La acest nivel, daca ne doare capul, suntem constienti de durerea noastra si ne gandim daca am consumat ceva care ar fi putut-o cauza – cum ar fi ciocolata sau vinul rosu.

Analizam daca migrena este simptomul vreunui alt tip de suferinta: poate ne asumam prea multe responsabilitati decat putem duce iar corpul nostru ne raspunde, creand o durere de cap.

Suntem capabili sa percepem mult mai multe despre situatie, decat am face-o la stadiul sarpelui; prin urmare, putem sa ne gandim la mult mai multe solutii.

3. Sufletul si perceptia sacra: nivelul pasarii colibri

Acesta este taramul mitului, unde sufletul se poate exprimenta pe sine.

Desi minuscula, pasarea colibri reuseste sa zboare mii de kilometri in migratia ei anuala din Canada pana in Brazilia. Nu isi pierde niciodata dorinta de a merge mai departe si nu se intreaba niciodata daca are destula mancare sau putere pentru aceasta calatorie.

De la nivelul pasarii colibri, noi ne percepem toate experientele, ca fiind parte dintr-o calatorie legendara.

Starea de perceptie a pasarii colibri este asociata cu neocortexul, cea mai recenta adaugire la creierul uman, responsabil de capacitatea noastra de a vizualiza si de a crea.

La acest nivel, lucrurile sunt ceea ce sunt ele cu adevarat: expresia sacrului.

La acest nivel, daca avem o migrena, ne intrebam: “Ce semn imi transmite acest lucru?”,“Spre ce fel de vindecare ma cheama acest lucru?”

Intelegem ca boala e un semnal de avertizare care ne spune ca se petrece ceva care are nevoie de atentia noastra. Aici, vindecam durerea de cap vindecand sufletul.

Vedem cai care ne vor duce inapoi la sanatate si pornim intr-o calatorie de vindecare.

4. Perceptia spirituala: nivelul vulturului.

La nivelul vulturului, realitatea este nouazeci si noua la suta constiinta si unu la suta materie. Exista putina forma sau substanta iar limbajul este energia.

Creierul asociat cu acest nivel este cortexul prefrontal, pe care unii neurologi il numesc “creierul lui Dumnezeu.”

La acest nivel nu mai exista o persoana saraca care primeste o paine si o persoana bogata, care i-o intinde – nu mai exista decat Dumnezeu hranind alt Dumnezeu.

Nu ne mai percepem ca deconectati de planeta sau de alti oameni, incetam sa mai percepem o separare intre noi si mediul nostru.

La acest nivel, nu exista timp, astfel incat putem sa schimbam lucrurile inainte ca ele sa inceapa sa existe.

La nivelul sarpelui, incercam sa schimbam lucrurile prin forta; la nivelul jaguarului, le schimbam prin vointa; la nivelul pasarii colibri, le schimbam prin vizualizare; iar la nivelul vulturului, le schimbam prin visare.

E bine sa ne aducem aminte intotdeauna ca nu putem schimba o problema de la nivelul la care am creat-o, si sa incercam sa ne ridicam permanent cu un nivel mai sus!

Aici gasiti detalii despre ritualurile Munay Ki, unde putem avea un prim contact cu aceste nivele de perceptie.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *