Dezvoltare personala / Managementul timpului si stresului

Un ghid practic pentru a avea mai mult timp

un ghid practic pentru a avea mai mult timp

un ghid practic pentru a avea mai mult timp

Multi dintre noi ne salutam pe fuga, ne indeplinim sarcinile rapid, comunicam superficial si adormim cu gandul la ceea ce avem de realizat in ziua urmatoare.

In cele ce urmeaza, regasiti o serie de mici sfaturi prin care putem ,,pacali” timpul pentru a-l dedica mai multor activitati intr-o singura zi.

1. Realizati un singur lucru o singura data (economisiti intre 15 si 20 de minute pe zi).

Cand vine vorba de e-mailuri, telefoane, notite, actionati pe loc astfel incat sa nu reveniti mai tarziu la acea sarcina deoarece intre timp se vor adauga multe altele.

2. Nu ascultati stirile la prima ora a diminetii (economisiti 30 de minute pe zi).

Evenimentele deprimante ne pot distrage atentia de la rutina zilnica pe care o avem de indeplinit inainte de a pleca la serviciu cum ar fi hranirea copiilor, aplicarea machiajului, pregatirea emotionala pentru o noua zi.

3. Folositi in mod constructiv timpul in care asteptati (economisiti 30 de minute sau mai mult).

Fie ca va asteptati randul la doctor, fie ca parcurgeti o distanta considerabila cu metroul, autobuzul sau cu masina personala, puteti folosi tot acest timp al asteptarii in favoarea voastra. Putem vorbi la telefon, citi emailurile primite, rasfoi o revista sau o carte pe care ne dorim sa o citim.

4. Fiti hotarate si mergeti mai departe (ecomisiti 60 de minute pe zi).

Orice minut in care oscilam, fie ca ne referim la a lua o decizie simpla intre a alege intre doua perechi de pantofi, fie ca este o chestiune legata de slujba noastra sau un alt aspect al vietii personale, este important sa avem in vedere faptul ca pe masura ce stagnam intr-o situatie, pe atat ne vom indeparta de la a actiona.

5. Diferenta intre curatenia de zi cu zi si curatenia perfecta si fara pata (economisiti intre 30 si 45 de minute).

O alta modalitate prin intermediul careia ne putem analiza in ceea ce priveste managementul timpului in procesul nostru de dezvoltare personala este felul in care ne raportam la curatenie. Exista foarte multe femei care desi locuiesc intr-o casa impecabila, isi doresc sa curete si petele pe care doar ele le vad. Asadar, o alta modalitate de a gasi mai mult timp pentru noi insine este sa facem ordine atunci cand este necesar, nu cand imaginatia ne joaca feste. Mai concret, ne putem stabili o zi pe saptamana pentru curatenia generala.

6. Sa scriem ce avem de realizat (economisim 60 de minute).

Deseori, atunci cand rascolim prin minte solutiile unei probleme, ne putem diminua productivitatea si creativitatea. Tocmai de accea este bine sa tinem un carnetel in care sa ne notam ideile noastre, fie ca avem in vedere o problema care cere solutii de lunga durata, fie ca este o lista simpla de cumparaturi.

7. Deconectarea de tehnologie in momentele cele mai energice (economisim 90 de minute).

In momentele in care ne simtim plini de energie, este ideal sa ne bucuram de acest aspect, invitandu-ne intreaga fiinta sa participe la activitatea noastra. Tocmai de aceea este indicat sa evitam lucrurile care ne pot distrage, in special tehnologia.

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *