Dezvoltare personala / Managementul timpului si stresului

Stabilirea scopurilor personale – de la intentie la realizare

stabilirea scopurilorExista o multime de oameni care, desi muncesc din greu, simt ca nu ajung nicaieri. Un motiv pentru care se simt asa este ca pur si simplu nu au petrecut suficient timp cu ei insisi pentru a se intreba ce vor cu adevarat de la viata si care sunt scopurile pe care doresc sa le atinga. La urma urmei, cati dintre noi am fi dispusi sa plecam intr-o calatorie fara sa ii stim o destinatie precisa? Setarea scopurilor este un element al procesului de dezvoltare personala si un factor important in managementul timpului si al stresului menit sa ne ofere motivare in materializarea dorintelor noastre.

 

De ce sa stabilim un scop?

Setarea obiectivelor este o metoda folosita de atletii de performanata si de oamenii de afaceri de succes. Aceasta ofera o viziune pe termen lung si o motivatie pe temen scurt. Prin setarea unor obiective clare si concise, putem masura gradul de realizare a scopului si putem anticipa aspectele care sunt neglijate. De asemenea, tehnica de fata ne ofera mai multa incredere in fortele proprii deoarece ne ajuta sa ne recunoastem propria capacitate de a ne indeplini dorintele.

Sa incepem cu scopurile personale

Orice scop se defineste prin mai multe niveluri:

  • In primul rand, este importanta imaginea globala a ceea ce ne dorim, de exemplu in urmatorii 10 ani, dupa care poti o putem imparti in obiective principale.
  • Urmatorul pas este sa divizam aceste obiective in sarcini de o importanta mai mica, iar acestea din urma in sarcini si mai mici.
  • O data ce planul este realizat, ultimul pas este sa il punem in practica.

 Setarea scopurilor principale

Pentru inceput, este important sa constientizam ce anume ne dorim de la viata (este de preferat ca viziunea noastra sa corespunda unei perioade mai lungi de timp), pentru ca apoi sa ne organizam scopurile in functie de domeniile de activitate dupa cum urmeaza:

  • Cariera – ce cariera dorim sa urmam si care este nivelul la care dorim sa ajungem?
  • Finante – cat de mult dorim sa castigam? Cum se raporteaza aceasta suma la obiectivele legate de cariera?
  • Educatie – care este nivelul de cultura generala pe care dorim sa-l obtinem? Ce fel de informatii si aptitudini ne sunt necesare pentru a tine cont de celelalte scopuri?
  • Familie – dorim o viata de familie? Daca da, atunci ce putem face pentru a deveni niste parinti buni? Cum vrem sa fim vazuti de partenerul nostru si de familia acestuia?
  • Arta – ne dorim sa interactionam cu domeniul artistic?
  • Atitudine –  exista anumite convingeri din cauza carora batem pasul pe loc? Exista anumite caracteristici care ne deranjeaza in comportamentul nostru? (daca da, este nevoie sa stabilim anumite obiective care sa ne ajute sa gasim o solutie)
  • Fizic – ne dorim o sanatate buna a organismului nostru sau mergem mai departe catre un sport de  performanta?
  • Timp liber – ce facem pentru a ne bucura de propria persoana? Care sunt hobby-urile pe care vrem sa le dezvoltam si cat de departe vrem sa mergem cu acest lucru?
  • Relatii – ce fel de persoane ne dorim in jurul nostru? Cum putem renunta la legaturile care nu ne sunt benefice?
  • Mediul inconjurator – suntem pasionati de natura sau ne dorim sa ne implicam in diferite actiuni ale organizatiilor de acest gen?

Important este sa petrecem putin timp in care sa ne analizam dorintele, pentru ca apoi sa stabilim unul sau doua scopuri care sa reflecte cel mai bine ceea ce ne dorim. Dupa ce am bifat acest lucru, este necesar sa reevaluam lista pentru a vedea daca intr-adevar acestea sunt scopurile pe care vrem sa le obtinem, nu ceea ce parintii, familia, partenerul sau colegii de la serviciu isi doresc de la noi.

Setarea scopurilor secundare

Dupa ce am stabilit ceea ce ne dorim pe termen lung, ne putem face planul pentru o perioada mai scurta, de exemplu pentru 5 ani, tinand totusi cont de obiectivele principale.  Pasul urmator este sa cream un plan pentru un an, pentru jumatate de an, pentru 3 luni, o luna si o saptamana, avand in vedere ca fiecare plan trebuie sa tina cont de precendetul. Toate aceste scopuri sunt urmate de lista fiecarei zile care ajuta la indeplinirea scopurilor principale. De asemenea, aceste liste pot fi insotite de documentarea pe diferite teme care sunt in rezonanta cu obiectivele noastre. O data ce am stabilit in totalitate planurile noastre, este important sa revizuim periodic listele noastre deoarece poate dorim sa facem anumite modificari legate de acestea.

Obiectivele SMART

O metoda utila de a ne stabili obiectivele este tehnica SMART:

  • S- Specific (are in vedere obiectivele cele mai importante)
  • M- Masurabile (se refera la obiectivele care pot fi masurate)
  • A- De obtinut (prezinta obiectivele usor de obtinut)
  • R- Relevante (sunt obiectivele care ne pot ajuta sa obtinem rezultate)
  • T- In timp (sunt obiectivele care depind de factorul Timp pentru a fi obtinute)

Iata o alta lista care ne poate ajuta sa ne stabilim scopurile:

  • Sa formulam fiecare tel ca o propozitie afirmativa in favoarea uneia negative. De exemplu, mai bine scriem: ,,Executa sarcina cu mai multa atentie” decat ,,Nu mai fa greseala aia stupida inca o data!”
  • Sa fim precisi: precizia consta in scoaterea la suprafata a celor mai minutioase detalii si a punerii lor intr-un context clar. Asadar, sa tinem cont de timpul, data si alte lucruri care ne pot ajuta in mod concret.
  • Stabilirea prioritatilor. Este important sa reusim sa constientizam care sunt obiectivele cele mai importante si sa le tratam ca atare pe acestea, pentru ca cele mai usor de rezolvat sa ramana intr-un plan secund.
  • Scrisul – din nou un ajutor. Faptul ca notam orice informatie de la ceea ce vrem sa facem pana la ceea ce am realizat ne ajuta sa avem o viziune mai limpede a intregii situatii.
  • Sa punem accentul pe obiectivele simple. Daca un obiectiv are o amolare prea mare si nu avem rezultate dupa o anumita perioada, e clar ca ceva este in neregula si trebuie sa cautam problema. Asadar, este important sa vedem cum ne pot fi de ajutor obiectivele mici.
  • Stabilirea unor scopuri realiste. Ceilalti isi pot da cu parerea cu privire la ceea ce avem noi de facut, insa trebuie sa ne ascultam intuitia si sa ne lasam ghidati de glasul acesteia. Parintii ne preseaza sa dam la Facultatea de Drept, insa noi suntem pasionati de literatura? Acestea sunt momentele in care noi suntem singurii care pot lua decizia pentru noi.

Indeplinirea sarcinilor

De fiecare data dupa ce am reusit sa ducem un plan la bun sfarsit, este de dorit sa ne recompensam. De asemenea, putem observa intreaga evoutie referitor la acea sarcina pentru a vedea ceea ce trebuie schimbat pe viitor. Mai mult decat atat, daca indeplinirea sarcinii a fost usoara, data viitoare putem stabili o alta cu un grad de dificultate mai ridicat. Daca a fost nevoie de prea mult timp pentru a incheia o sarcina, atunci putem stabili pentru urmatoarea o durata mai scurta sau un nivel de dificultate mai scazut. Daca in indeplinirea sarcinii am descoperit anumite solutii pentru cele care vor urma, atunci  nu ramane decat sa facem schimbarile necesare.

Sa luam urmatorul exemplu:

In Ajunul Noului An, Susan si-a stabilit obiectivele pe care doreste sa le indeplineasca pe termen lung:

  • Cariera – sa fie managerul revistei pentru care scrie.
  • Arta – sa lucreze in continuare la ilustratiile sale pentru ca mai apoi sa le expuna intr-o galerie.
  • Fizic – sa alerge la un maraton.

Dupa ce a stabilit scopurile sale pe termen lung, Susan a notat si o serie de obiective pe termen scurt:

  • Un scop pe 5 ani: sa ajunga editor.
  • Un scop pe un an: sa faca voluntariat pentru proiecte legate de managementul editorial.
  • Un scop pe jumatate de an: sa se reintoarca la facultate pentru a-si lua diploma in jurnalism
  • Un scop pe o luna: sa ia legatura cu actualul manager al revistei pentru a vedea ce aptitudini trebuie sa aiba pentru acest job.
  • Un scop pe o saptamana: sa bifeze o intalnire cu managerul revistei.

Asadar, cel mai important lucru legat de obiectivele mari este dividerea lor in scopuri cat mai mici pentru ca acestea sa fie realizate cu mai multa usurinta.

Stabilirea scopurilor este importanta deoarece:

  • ne ajuta sa decidem ceea ce este cu adevarat important pentru noi in acesta viata
  • ne ajuta sa separam ceea ce este relevant de ceea ce este nesemnificativ
  • ne motiveaza
  • ne intareste increderea in fortele proprii o data ce am indeplinit un scop

Daca simtiti nevoia sa va impartasiti scopurile cu noi, asteptam mesajele voastre.

articol tradus de pe www.mindtools.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *