Dezvoltare personala / Managementul timpului si stresului

Rolul lui “Trebuie”` in viata noastra

trebuie
Realizezi cat de multa presiune pui asupra ta atunci cand spui “trebuie”? Esti constient de cate ori te gandesti, pe parcursul zilei, la aceste cuvinte si de cate ori le rostesti? Sau cat de des sunt influentate actiunile tale de “trebuie”, nu doar legat de ceea ce ai, ci si de ceea ce faci si de ceea ce esti?

Iti auzi propria voce cand citesti propozitiile de mai jos:

• Trebuie sa fiu mai rabdator cu copiii mei.
• Trebuie sa gasesc mai mult timp sa ma relaxez.
• Trebuie sa fiu mai bun cu ceilalti.
• Trebuie sa slabesc.
• Trebuie sa ma duc la munca.
• Trebuie sa fac curat.
• Trebuie sa fac mai multi bani ca sa-mi schimb mobila.
• Trebuie sa-mi iau viata in maini.
• Trebuie sa fiu mai toleranta cu sotul meu.
• Trebuie sa fac mai multe exercitii fizice?

Si sunt sigura ca poti adauga multe. Este important sa intelegi ca de fiecare data cand spui “trebuie”, spui ca trebuie sa ai, sa faci sau sa fii ceva care nu constituie preferinta ta in acest moment.

Acorda-ti timp pentru un moment pentru a vedea ce aduce in viata ta atitudinea “trebuie”. Un lucru e sigur: iti asigura perpetuarea sentimentului de vinovatie. Cand actionezi din perspectiva asta, nu iti asculti adevaratele nevoi iar atunci cand le asculti exista o voce care iti spune ca comportamentul tau este gresit si ca esti o persoana iresponsabila.

“Trebuie” te face sa iti risipesti timpul pentru ca ceri prea mult de la tine. Cu cat esti mai rigid, mai pretenios si mai perfectionist, cu atat ai mai multi “trebuie” care iti conduc viata si cu atat te simti mai stresat de lipsa timpului. Mai intai ia-ti timp sa asculti la acele “trebuie” din viata ta, apoi ia-ti timp sa incerci sa indeplinesti ceea ce-ti spune capul sa faci. Asta este unul din motivele  pentru care nu ai suficient timp.

Sa luam exemplul unei femei care lucreaza toata saptamana si care sambata dimineata se trezeste si isi spune: trebuie sa fac curat si sa spal rufe. In timp ce face asta, admira vremea frumoasa de afara si se gandeste la cat de mult i-ar placea sa-si petreaca ziua afara, plimbandu-se, citind in sezlong si mirosind florile. Asa ca incearca sa faca treaba cat de repede, ca sa poata face ambele actiuni. Isi creeaza stres si se pune singura sub presiune.

Multi oameni pur si simplu nu se pot opri si odihni pana cand nu si-au terminat treburile. Se culca seara gandindu-se la ce au de facut a doua zi iar atunci cand se scoala sunt intr-o graba continua de a termina totul. Nu isi acorda timpul de a se intreba daca acele lucruri chiar trebuie facute atat de repede.

Nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca suferim de hipertensiune. Pentru ca punem pe noi insine mult prea multa presiune nenecesara. Corpul ne avertizeaza ca ar trebui sa incetam sa ne simtim vinovati si sa acorde mai multa atentie propriilor nevoi.

Cand observi ca gandesti sau iti spui “trebuie”, acorda-ti cateva secunde pentru a-ti pune aceste intrebari:

  • Chiar am nevoie sa fac asta sau sa fiu aici acum?
  • Ce prefer sa fac sau sa fiu?
  • Ce pret am de platit daca ascult de preferintele mele?
  • Sunt pregatit sa-mi asum aceste consecinte?
  • Aceste consecinte rezultate din a-mi asculta preferintele ma vor face sa sufar mai mult decat daca nu ascult de nevoile mele prezente?

Daca raspunsul la ultima intrebare este afirmativ, atunci va fi usor pentru tine sa decizi sa amani ceea ce preferi safaci pana mai tarziu, dar vei face asta intr-un mod constient. Iti garantez ca vei experimenta o transformare imediata! In fapt, ajungand la aceasta constientizare, “trebuie” va deveni o alegere si nu o obligatie. Nu va mai exista vina si vei deveni responsabil pentru ca vei face o alegere inteligenta pentru tine.

articol din Newsletterul Listen to your body, Lise Bourbeau

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *