Dezvoltare personala / Leadership

Sase daruri de oferit in jurul nostru

sase daruri de oferit in jurul nostru - aimee.ro resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala
Uneori, oamenii cu care trebuie sa lucram in anumite imprejurari in viata ne creeaza mai mult neplaceri si nu-si manifesta in nici un fel dorinta de cooperare. Sarcinile noastre devin mai dificile atunci când oamenii pe care ne bazam ne dau durere de cap în loc de o mână de ajutor. Nu ar fi frumos, totuşi, dacă toţi  oamenii cu care avem de-a face ne-ar darui nu doar un zâmbet, ci un cadou?

Desigur, nu putem controla gândurile, sentimentele şi acţiunile altora, aşa că singurele cadouri de care pot fi sigur sunt cele pe care eu le ofer altora. Acesta este de fapt, miezul activitatii de leadership si dezvoltare personala, pe care ar trebui fiecare din noi sa o aplicam acolo unde suntem. Haideti sa ne gandim la niste cadouri pe care le putem oferi celorlati,  cadouri care nu ne costa nimic dar care sunt foarte valoroase prin semnificatie si importanta lor in cadrul relatiilor.


Primul cadou este compasiunea.
Compasiunea este mult mai mult decat ingrijorare. Este dragostea în acţiune. De exemplu, cineva la locul de muncă are o problemă iar noi sarim  imediat si oferim o mână de ajutor. Alte exemple: oferirea locului în tren sau in autobuz, sa tinem o uşa deschisă pentru o tanara mama cu un copil care încearcă să intre într-o clădire. Par lucruri banale, la care am si uitat sa ne mai gandim in ziua de astazi.

Un moment de reflectie va dezvalui multe alte moduri prin care putem exprima compasiunea. De exemplu, când cineva incearca sa vorbeasca, ii puteti oferi tacerea si atentia dumneavoastra.

Sau atunci când alţii incearca sa exprime o opinie in discordanta cu a noastra, putem fi de acord cu dreptul lor de a avea un astfel punct de vedere, şi să utilizam acest punct de vedere pentru a extinde propria noastră înţelegere, mai degrabă decât să încercaţi să-l convertiti la modul nostru de gândire.

Un al doilea cadou este onestitatea.
Dacă ar fi o marfă de schimb pe piaţa de valori, preţul său ar fi în creştere, din cauza rarităţii sale în lumea afacerilor. Putem face o mare diferenta ajutand la ridicarea onestitatii la rang de valoare.

În relaţiile noastre personale, onestitatea înseamnă a ne tine de cuvant, evitând bârfa, a nu exagera realizările noastre si a recunoaşte realizările altora. Aceasta înseamnă, de asemenea, sa fim integri cu noi insine. Cu alte cuvinte, sa aliniam acţiunile noastre cu valorile noastre.

Un al treilea dar este recunoaşterea. Oamenii sunt criticati mult mai des decat sunt apreciati. Ca rezultat, toti simtim foamea pentru recunoastere.

Când oferim lauda, felicitari şi admiraţia noastra oferim in jur darul recunostintei.  Cand spunem: “Lumea mea e mai buna pentru ca tu esti aici. Esti un om valoros. Ma bucur sa te cunosc. Imi faci viata mai placuta. “ Cât de des exprimam aceste sentimente fata de familie, prieteni, şi colegi? Nu este adevărat că daca nu ne exprimam sentimentele suntem nepasatori si neiubitori?

Al patrulea dar este interesul. Va imaginati care este cel mai rau lucru pe care il poti face cuiva? Nu este sa-l urasti, pentru ca, prin gelozie si ura, il recunosc pe celalat ca persoana. Cel mai rau lucru pe care il poti face altuia este sa il ignori. Sa-i negi existenta. Sa nu ai nici un interes pentru persoana respectiva.

Al cincilea cadou este sinceritatea. Cand suntem onesti, suntem impacati cu noi insine. Când oferim recunoastere celorlalti, ei ne ofera recunoastere pentru bunatatea noastra. Când actionam din sinceritate, actionam fara sa ne dorim o recompensa. Oferim fiecare din darurile de mai sus fara nici un alt motiv decat ca este cel mai potrivit lucru de facut. Oamenii sinceri nu incearca sa-i imbunatateasca pe ceilalti, ci incearca doar sa devina ei mai buni. Astfel, intreaga lume devine mai buna.

Al saselea cadou este timpul.
Este un cadou nepretuit, pentru el este singurul care este o resursă ireversibila. În fiecare din vieţile noastre, există o alocare de timp limitată. Odată utilizat, timpul nu se mai intoarce niciodata. Deoarece timpul este insasi viaţa noastră, atunci cand petrecem timp cu cineva ii oferim cel mai mare cadou posibil in aceasta viata.  Cand ii incurajam pe altii si ii sprijinim in momente grele sau cand ne bucuram alaturi de cineva, ii ajutam sa-si gaseasca bucuria si sensul in viata. Ce cadou mai frumos putem darui?

Acestea sunt darurile si calitatile noastre pe care le putem oferi zilnic, ca leaderi, ca subalterni, ca manageri sau ca oameni obisnuiti. Pentru asta, nu trebuie sa ne uitam prea departe, sa mergem in tarile subdezvoltate sau acolo unde ni se pare noua ca e nevoie de mai multa compasiune. Putem sa incepem cu noi insine, cu familiile noastre, cu prietenii nostri, cu colegii de trafic din drum spre birou, sau cu strainii cu care nu intamplator venim in contact zilnic.

 

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *