importanta increderii
Dezvoltare personala / Leadership

Importanta increderii

Imagineaza-ti ca ai putea sa supravietuiesti fara incredere. Cum ai putea sa te sui la volan fara sa ai incredere ca ceilalti soferi vor urma regulile traficului? Te-ai mai duce la serviciu daca nu ai avea incredere ca seful te va plati la sfarsitul lunii? Daca ai propria afacere, ai angaja pe cineva fara sa ai incredere ca-si va indeplini responsabilitatile?

Increderea este prezenta in fiecare zi in viata noastra si este o componenta de baza in leadership.Orice leader adevarat trebuie sa aiba incredere in cei carora le deleaga sarcinile.

Fara sa ne dam seama, este liantul care da sens lucrurilor atat in viata personala, cat si in modul in care functioneaza societatea. Ceea ce este incredibil, este ca ne nastem cu increderea in suflet. Daca ii zambesti unui copil, si el iti va zambi. Asta pentru ca are incredere, chiar si intr-un strain. Nu este inca contaminat cu frica. Increderea este naturala. Numai dupa cateva experiente de viata in care increderea ne-a fost inselata, suntem nevoiti sa facem eforturi pentru a avea din nou incredere in cineva.
Adultilor li se pare greu sa fie complet increzatori, deoarece asta ii face vulnerabili. Povestea urmatoarea ilustreaza excelent acest aspect: “Un om a cazut incercand sa urce pe un munte si, in cadere, s-a agatat de o creanga a unui copac. Cum statea atarnat, s-a uitat in sus si a strigat: “Ajutor !”. O voce ii raspunde: – Ce pot face pentru tine, fiule? -Salveaza-ma!- Te voi salva. Da drumul crengii si vei fi in siguranta.Trebuie doar sa ai incredere in mine. Omul s-a gandit o clipa si a intrebat: “Mai e cineva acolo sus care ma poate ajuta?”

Nu este usor sa ne eliberam de frici si temeri. Si e usor sa devenim cinici, dar e mult mai bine sa gasim un echilibru si sa oferim incredere cu prudenta.

Acesta este marele test de dezvoltare personala: increderea in tine, in oameni si in Univers. Iata cateva aspect legate de incredere:

1) Prima persoana in care trebuie sa inveti sa ai incredere esti tu. Cand ai incredere in tine, esti liber, deschis catre univers si pregatit sa-i primesti binecuvantarile. Incepe prin a-ti tine promisiunile pe care ti le faci tie insuti. Cand faci asa, ai mai multa incredere in tine. Ca urmare, ceilalti vor avea mai multa incredere in tine. Cunoaste-te, apreciaza-te si respecta-te la adevarata ta valoare si arata-le celorlalti ca pot avea incredere in tine. Este o dovada de dezvoltare personala.
2) Ai posibilitatea sa studiezi situatia in care te afli, sa iei decizii si actionezi conform deciziilor tale. Vei invata astfel sa ai incredere in deciziile tale. Ai incredere in tine si creeaza-te ca pe o persoana cu care iti va placea sa-ti traiesti intreaga viata. Da tot ce ai mai bun din tine si transforma cea mai mica urma de oportunitate intr-o mare realizare.

3) Aminteste-ti ca increderea este o alegere. Intotdeauna va fi insotita de risc. Este alegerea de a ne indeparta de frica si de a ne apropia de dragoste. E drept ca nu toata lumea este demna de incredere. Dar ii putem trata la inceput pe toti ca fiind demni de incredere, pentru ca numai asa ne putem deschide catre ceea ce ne pot oferi ceilalti. Nu incerca sa te protejezi de ceilalti construind ziduri care te tin departe de ceea ce poti primi de la oameni.

4) Nimeni nu are incredere intr-un mincinos. Asa ca nu minti. Nu numai ca vei pierde increderea altora, dar nici nu vei mai fi capabil sa crezi in tine insuti. Uneori, oamenii mint ca sa creeze aparente false. Mint in legatura cu abilitatile si talentele lor, vor sa para mai buni decat sunt cu adevarat. Veste buna este ca, atunci cand recunoastem in adancul sufletului ca am mintit si marturisim slabiciunile noastre celor din viata noastra, putem crea legaturi mult mai profunde si mai stabile decat cele create prin minciuna. Dezvoltarea personala presupune, in egala masura, sa nu te minti pe tine insuti.

Sa tinem minte asadar cuvintele lui Baltasar Gracian : “Cand un om este profund si intelept, el vorbeste pozitiv despre dusmanii sai. Transforma insulta in umor si in loc sa caute razbunare, isi manifesta generozitatea. Isi uimeste adversarul, care nu mai poate gasi nici un motiv sa nu aiba incredere in el.”

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *