Dezvoltare personala / Leadership

Cum facem o diferenta?

cum facem o diferenta - aimee.ro resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala
Citind zilele trecute cartea “ Lider la 360 grade “ a lui John Maxell, mi-am pus intrebarea cat de diferit ar arata lucrurile pentru fiecare din noi si pentru aceasta tara daca am incerca sa aplicam cateva principii simple de leadership si dezvoltare personala, cu consecventa, in ariile noastre de actiune. Nu lucruri mari, care sa schimbe lumea intr-o zi, ci lucruri mici, aparent nesemnificative, care sa ne ajute sa ne schimbam cate putin in fiecare zi.

Ce ar fi daca am incerca sa fim fiecare leader acolo unde ne aflam? Sa facem tot ceea ce putem, acolo unde suntem, cu ceea ce avem la indemana? Sa aplicam principiile de leadership si dezvoltare personala, chiar si atunci cand nu ne aflam intr-o functie de conducere? Sa distrugem miturile care ne opresc sa influentam lumea din jur pentru ca nu avem pozitia necesara, nu detinem o functie de conducere sau nu ne lasa cineva sa actionam asa cum ne dicteaza principiile.

John Maxwell reuseste sa surprinda admirabil miturile pe care le lasam adesea sa ne distruga initiativa, sa ne fure intentiile de a actiona pentru a influenta o situatie si a depune toate eforturile pentru ca un lucru sa-si gaseasca rezolvarea optima. Sunt lucruri care ne-au trecut prin cap tuturor cel putin o data in viata:
 

 Mitul pozitiei: “Nu pot conduce daca nu sunt in varful ierarhiei.”

Nimic mai fals. Poti conduce din orice pozitie, daca ai putina influenta asupra celor din jur. Trebuie doar sa-ti constuiesti relatii si sa-i respecti pe ceilalti. Nu veti rezolva nimic de pe o pozitie inalta daca nu esti respectat de cei din jur.

Mitul destinatiei: “Cand voi ajunge in varf, voi invata cum sa conduc.”

Este greseala care ne opreste adesea sa facem ceea ce putem acolo unde suntem, la gandul inselator ca vom face mai mult cand vom avea resurse mai multe, autoritate mai multa, functii mai mari, bani mai multi. Greseala pe care o perpetuam atat profesional, cat si personal.

Mitul influentei: “Daca as fi in varf, atunci oamenii m-ar urma automat.”

Cei care gandesc asa, cel mai probabil nu vor reusi sa aiba nici o influenta in viata. Liderii buni isi castiga puterea de influenta dincolo de pozitia lor oficiala. Ei stiu ca nu pozitia il face pe lider, ci liderul face pozitia.

Mitul lipsei de experienta: “Atunci cand voi ajunge in varf, voi avea totul sub control.”

Niciodata nu vei avea totul in control. Un lider bun actioneaza chiar daca stie ca nu poate controla absolut toti factorii. Sa crezi ca vei fi mai fericit avand control total in momentul in care vei avansa intr-o organizatie este o dovada de naivitate.

Mitul potentialului: “Nu imi pot atinge potentialul daca nu sunt liderul principal.”

Fiecare dintre noi trebuie sa depuna effort pentru a-si atinge propriul potential, nu neaparat sa obtina o mare functie intr-o mare companie. Uneori, e posibil sa ai un impact major fara sa fii in prim-plan. Si, la urma urmei, experienta a demonstrat ca fiecare are locul sau. Trebuie doar sa si-l gaseasca.

Mitul totul sau nimic: “Daca nu pot ajunge in varf, atunci nici nu voi incerca sa conduc.”

Leadershipul nu este facut sa implice ideea de totul sau nimic. Puteti avea un impact mare indiferent de pozitia ocupata. Fiecare dintre noi poate realiza ceva important in viata lui fara sa ocupe un birou de sef. Nu biroul este important, ci implicarea si puterea de influenta.

Nu avem nevoie de nimic mai mult ca sa facem o diferenta in viata noastra si a celor din jur: sa stim ca avem autoritatea sa actionam de acolo de unde ne aflam. Sa stim ca putem influenta oameni prin exemplul nostru umil si ca putem avea o viata plina de semnificatie fara a face lucruri eroice.

 

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *