oamenii puternici plang nu-i asa
Inteligenta emotionala EQ

Oamenii puternici plang, nu-i asa?

De-a lungul timpului, oamenii s-au obisnut sa-si ascunda emotiile.

Prima julitura la genunchi nu trebuie sa fie acompaniata de plansete. “Doar esti barbat!”, i se raspunde baietelului de 4 ani. Rezultatul este unul firesc: copilul incepe sa creasca neglijand baietelul din interior. Isi spune ca trebuie sa fie puternic si isi ingroapa tot mai adanc sensibilitatea si emotiile.

Astfel, oamenii s-au obisnuit sa raspunda afirmativ in fata unor presiuni sociale. Fara a pune in balanta si alte variante, noi acceptam incetul cu incetul o serie de prejudecati care nici macar nu ne apartin.

In acest articol, va vom prezenta conceptul de acceptare emotionala si beneficiile imprietenirii cu emotiile noastre.

Ce este acceptarea emotionala?

Atunci cand oamenii se confrunta cu o emotie deloc confortabila precum tristetea, teama sau rusinea, prima lor reactie este sa respinga acea emotie. Poate ca in gandul nostru ne spunem ca acea emotie este “una rea” pe care nu am vrea sa o simtim. Urmatorul pas va fi sa incercam sa scapam de acea emotie, fie prin a o indeparta, fie prin a folosi ceva din exterior pentru a ne simti mai bine (precum droguri sau alcool).

Cu siguranta ca nimeni nu isi doreste sa traiasca sub un nor al durerii. Insa, in momentul in care ne negam emotiile, lucrurile se inrautatesc. Este important sa stim ca emotiile noastre apar deoarece ne ofera informatii despre noi insine sau despre lumea din jurul nostru.

Asadar, o alternativa la negare este acceptarea emotiilor. Acest lucru inseamna permiterea emotiilor noastre sa se dezlantuie asa cum sunt, fara a le judeca si fara a incerca sa le schimbam. Acceptarea mai inseamna sa ne eliberam de incercarea noastra de a ne controla emotiile si sa intelegem ca emotiile nu ne pot rani.

Acceptarea emotiilor nu inseamna ingenuncherea in fata durerii

Oamenii au tendinta de a nu face nicio distinctie intre acceptare si resemnare. Faptul ca accepti o emotie negativa nu inseamna ca semnezi un pact pe viata cu emotiile negative. Si nici nu inseamna ca trebuie sa te impingi in alte experiente dureroase.

Ca o metafora pentru acceptare, iti poti imagina ca esti un soldat care a dus o lupta cu emotiile sale. Acceptarea este actul de a lasa jos armele si de a te indeparta de lupta. Acest lucru nu inseamna ca accepti sa fii invins; ci, pur si simplu, te eliberezi de lupta.

De ce acceptarea emotiilor ajuta oamenii

Poate ca multi dintre noi ne intrebam cum sa scapam efectiv de emotiile noastre. Insa aceasta nu este intrebarea care sa ne aduca mai aproape de noi insine.

Cu totii simtim aceste emotii pentru un motiv, asa ca incercarea de a le face sa dispara in totalitate nu va fi una reusita. Emotiile sunt parte a unui sistem mai complex care ne ajuta sa decidem de ce ar trebui sa ne indepartam si de ce ar trebui sa ne apropiem. De asemenea, tot ele ne ajuta sa pastram relatii durabile cu cei din jurul nostru. Fara emotii, oamenii nu ar lua cele mai bune decizii. Astfel, atunci cand ne acceptam emotiile invatam informatii importante atat despre noi, cat si despre lume.

Practicarea acceptarii emotiilor

Cu siguranta nu este cel mai usor lucru sa invatam sa ne acceptam emotiile. Instinctul nostru ne va spune adesea sa le evitam. Totusi, practica a fost intotdeauna un ajutor pentru noi. Astfel, putem invata cum sa gasim o posibilitate de a fi mai aproape de emotiile noastre.

Asadar, atunci cand durerea ne goleste fiinta, poate ca ar trebui sa ii permitem sa faca asta. Atunci cand lacrimile se desprind din sufletul nostru, poate ar trebui sa le dam voie sa se imprastie si sa umezeasca pamantul. Lupta nu se da intre oamenii puternici si intre cei slabi. Ci intre partea din noi insine care se respinge si cea care se accepta. Aceasta este cu adevarat lupta.

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *