ne putem elibera de vina
Inteligenta emotionala EQ

Ne putem elibera de vina?

Nu o sa va intreb daca ati simtit vreodata vina, stiu deja raspunsul.

Fie ca ati experimentat aceasta stare intr-o situatie minora, fie ca v-a macinat sufletul o lunga perioada de timp, cu totii am simtit amprenta vinovatiei in cele mai ascunse, dar si vizibile colturi ale fiintei noastre.

De ce ne simtim vinovati?

Printre cauzele vinovatiei, se regasesc urmatoarele:

  • Nu ne simtim acceptati de ceilalti.
  • Avem ganduri si emotii negative despre care credem ca sunt gresite.
  • Ne invinovatim pe noi insine pentru ceva care ni s-a intamplat noua sau altcuiva din viata noastra
  • Simtim nevoia sau obligatia de a face ceva pentru cineva din motive gresite
  • Nu am spus niciodata sau nu am facut ceva fata de cineva anume si acum nu mai avem aceasta oportunitate.

Desi eliberarea de vina nu se realizeaza de pe o zi pe alta si este nevoie sa lucram constient cu noi insine, speram ca sfaturile de mai jos sa ne fie de folos macar intr-o anumita masura:

  • Sa lasam trecutul sa apartina trecutului. Daca ne privim din perspectiva acestui moment pe care il traim acum, nu avem decat sa recunoastem ca in cazul in care am facut ceva gresit, oricare ar fi acel lucru, nu putem schimba trecutul. In cel mai bun caz putem invata din acea lectie si apoi ar fi ideal sa mergem mai departe decat sa ne blocam in acel moment.
  • Remedierea situatie. Daca ne confruntam cu o problema care mai poate fi totusi rezolvata, atunci nu avem decat sa actionam. Si mai presus de aceste lucruri, a ne simti vinovat nu va aduce nicio solutie situatiei in sine. Faceti ceea ce puteti pentru a rezolva aceasta situatie dupa care eliberati-o. Nu o lasati sa va inunde mintea si dati drumul vinovatiei.
  • Sa nu uitam sa fim blanzi cu noi insine. Deseori, din incercarea de a le face pe plec celorlalti, uitam sa avem compasiune fata de noi insine, judecandu-ne aspru pentru faptele sau gandurile noastre ce ne contureaza procesul de dezvoltare personala. Chiar daca intotdeauna este mai usor de spus decat de facut, din cand in cand este necesar sa ne reevaluam asteptarile si sa fim mai realisti. In cazul in care am facut tot ce se putea pentru a rezolva o situatie care ne da o stare de vinovatie, atunci ar trebui sa ne privim cu mai multa compasiune.
  • Avem dreptul sa cerem ajutor. Este dificil uneori sa traim astfel de momente in singuratate, asadar nu ar trebui sa ne fie rusine sau teama sa vorbim cu ceilalti despre noi si despre emotiile care ne acapareaza fiinta. Ne putem intreba prietenii cum ar reactiona ei in astfel de situatii si ce am putea face noi mai concret pentru a imbunatati lucrurile. Cel mai important lucru este sa facem primul pas in vindecarea noastra prin a cere ajutorul atunci cand simtim nevoia sa facem asta.

Sa ne eliberam de vina nu inseamna sa refuzam sa ne asumam responsabilitatea pentru propriile actiuni. Din contra, inseamna sa recunoastem ca suntem responsabili si o data asumata, aceasta se poate transforma in timp in eliberare.

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *