inteligenta emotionala la locul de munca
Inteligenta emotionala EQ

Inteligenta emotionala la locul de munca

inteligenta emotionala la locul de munca

inteligenta emotionala la locul de munca

Pentru ca v-am obisnuit ca din cand in cand sa redactam articole despre inteligenta emotionala, astazi vom continua acest “obicei” prin a va prezenta felul in care aceasta interactioneaza cu locul nostru de munca.

Sa ne imaginam urmatorul scenariu: O noua zi de munca este pe cale sa inceapa. Astazi vom tine o prezentare in fata unor parteneri importanti. Insa, la micul dejun, avem o disputa cu sotul nostru. Conflictul nu are la baza o problema importanta. Din contra, are loc pentru ca am uitat sa spalam vasele sau sa calcam hainele. Astfel, plecam spre locul de munca agitate si nervoase, lasand in urma o discutie neincheiata. Atunci cand vorbim despre inteligenta emotionala , avem in vedere felul in care putem reactiona in situatii precum cea de mai sus astfel incat nimeni sa nu fie ranit, iar relatia sa nu fie compromisa.

A lucra cu oamenii inseamna a lucra cu emotiile

In mod sigur, atunci cand mai multi oameni au de indeplinit o sarcina, emotiile joaca un rol important. Recunoasteti cu totii zicala “Nu-ti aduce problemele personale la serviciu”.

Aceasta ne transmite ca locul de munca nu este un loc in care emotiile ar trebui sa-si faca simtite prezenta. Deciziile in afaceri ar trebui sa se bazeze pe informatii, logica si ratiune, iar emotiile sa fie tinute sub control. Dar stim cu totii ca este nerealistic sa presupunem ca emotiile pot fi lasate pe presul din fata usii biroului nostru.

Unii oameni presupun ca a ramane neutri din punct de vedere emotional este cea mai buna atitudine pe care o putem adopta. Acesti oameni sunt perceputi de ceilalti drept rigizi, detasati si neinfricati. Scenariul prezentat nu este neaparat un exemplu”Asa Nu”, insa nu este ideal intr-un loc in care oamenii ar trebui sa conteze.

Pe de alta parte, nici cazul celor care isi prezinta emotiile in mod excesiv nu este cel mai fericit. A ne folosi inteligenta emotionala la locul de munca inseamna constientizarea faptului ca emotiile sunt intotdeauna prezente, ceea ce ne permite sa alegem sa le folosim intr-un mod inteligent.

Felul in care oamenii reactioneaza la emotiile celorlalti poate varia in cele mai nebanuite maniere – iar acest lucru face diferenta intre un lider bun si unul mai putin bun. In ciuda unor exceptii, conducatorii unor companii sunt in general inteligenti, insa multora le poate lipsi inteligenta emotionala .

In continuare, va vom prezenta inteligenta emotionala si cele 4 etape ale acesteia la locul de munca:

1. Recunoasterea emotiilor.

Aceasta include doua aspecteimportante: 1)constientizarea emotiilor resimtite de noi si 2)capacitatea de a intelege emotiile celorlalti. Cea din urma etapa poate fi o provocare imensa deoarece putem avea de-a face cu probleme care nu au legatura cu munca.

Dar daca aceste probleme emotionale ale angajatilor au impact asupra muncii lor, atunci ar trebui sa invatam sa ne citim colegii, chiar daca ne sunt subalterni sau sefi.

Oamenii care nu reusesc sa recunoasca emotiile sunt surprinsi de evenimentele pe care le considera imprevizivile. Mai mult decat atat, ei tind sa-i blameze pe ceilalti pentru greselile lor.

2. Exprimarea emotiilor.

Un alt lucru asociat cu inteligenta emotionala este capacitatea de a lua decizii avand mintea limpede.

De exemplu, un brainstorming de succes are loc atunci cand oamenii sunt deschisi si relaxati. Emotiile negative pot fi eficiente in cazul muncii analitice, atentiei la detalii, capacitatii de a gasi greselile. Asadar, inteligenta emotionala este regasita si in momentul in care avem capacitatea de a ne exprima deschis emotiile.

Empatia are un rol important in cazul de fata. Pentru a-i orienta pe ceilalti in directia de dezvoltare personala potrivita, este indicat sastim unde se afla ei acum.

3. Intelegerea emotiilor.

Inteligenta emotionala la locul de munca nu ar fi posibila fara incercarea de a-I intele pe ceilalti.

Un sef care recunoaste emotiile celuilalt fara a le intelege poate afirma:

“Vad ca esti suparat si ca nu te simti prea bine, insa nu-mi pasa. Esti aici pentru a munci, iar treaba mea nu este sa te fac pe tine fericit.”

Dar inteligenta emotionala inseamna sa recunosti ce l-ar face pe celalt fericit. Abordarea de tipul “Treci tu si peste asta” scade motivatia angajatilor de a munci.

4. Controlul emotiilor.

Aceasta etapa are in vedere faptul ca ne putem gasi capacitatea de a ne controla emotiile avand in vedere contextul dat. Astfel, avem de-a face cu acceptarea faptului ca ne putem implica sau nu intr-o sarcina.

Avem in vedere faptul ca putem influenta oamenii sau ii putea inspira. Liderii carismatici sunt cei in randul carora gasim aptitudinile mai sus prezentate.

In loc de concluzie…

… ne intrebam daca inteligenta emotionala se poate invata. Ii putem convinge pe cei carora nu le pasa de felul in care interactioneaza cu ceilalti cum sa relationeze in mod eficient?

Vestea buna este ca inteligenta emotionala este o abilitate. Astfel, se poate masura si diagnostica la fel de bine cum se poate imbunatati.

Vestea proasta este ca inteligenta emotionala nu se invata intr-un seminar de doua zile. Ea se invata la locul de munca – acolo unde viata adevarata isi urmeaza cursul. Ramane ca noi sa decidem cum o putem folosi in relatiile noastre, fie ele personale sau colegiale.

Reurse: http://fiveoclockclub.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *