Inteligenta emotionala EQ

Emotiile…sau cum sa ne “simtim Dumnezeu”

emotiisaucumsanesimtimdumnezeu - Aimee.ro resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala
O emotie este o stare mentala si psihologica asociata cu o larga varietate de trairi, ganduri si comportamente. Insa in viziunea lui Aristotel, emotia este o evaluare a unei situatii. De asemenea, Descartes a descris felul in care suntem ghidati de emotiile noastre si cum se pot influenta efectele lor prin gand. El a scris prima lui carte pentru a lega filosofia de ceea ce a devenit psihologia moderna si neurobiologia stimulilor si efectele acestora.

Spinoza a fost fondatorul psihoterapiei moderne. El afirma ca doar prin intelegerea emotiilor noastre si gasirea propriului nostru loc in scena lucrurilor ne eliberam de ceea ce el a numit “legatura umana”, adica putem fi subjugati de emotiile noastre daca le  intelegem gresit.

In ceea ce priveste intelegerea stiintifica, o prima carte remarcabila este cea a lui Charles Darwin din 1872 (The Expression of the Emotions in Man and Animal), in care el a legat emotiile de teoria evolutiei. Opera lasata de Darwin este valoroasa deoarece datorita ei  psihologii si neurobiologii vad emotiile ca fiind o parte din mostenirea evolutionara a omenirii, aflata in fiecare dintre noi, in genele noastre. Cercetatorii din ziua de azi, tind sa vada importanta emotiilor ca inzestrandu-ne cu valorile noastre centrale si cu modalitatile de interrelationare cu ceilalti, in procesul nostru de dezvoltare personala, decat ca fiind dusmanii serenitatii si ai rationalitatii.

Mai mult decat atat, noile cercetari subliniaza beneficiile exprimarii emotiilor asupra sanatatii fizice si psihologice. De exemplu, indivizii care folosesc umorul ca mecanism de aparare (Halley, 1991; Lefcourt, Davidson-Katz, & Kueneman, 1990; Lefcourt & Thomas, 1998; Stuber, 2002) si care au zilnic o stare pozitiva (Stone et al., 1987; Stone, Neale, Cox, & Napoli, 1994; Stone, Shiffman, & DeVries, 1999) au un sistem imunitar mai puternic. In plus, persoanele care sunt capabile sa recastige si sa-si mentina o stare emotionala pozitiva sunt mai putin probabil sa se imbolnaveasca atunci cand se confrunta cu situatii stresante (Catanzaro & Greenwood, 1994; Goldman, Kraemer, & Salovey, 1996). Tendinta de a mentine emotiile pozitive, un sens pozitiv al sinelui, si credinte optimiste asupra viitorului actioneaza ca resurse in lupta cu boala si moartea (Aspinwall & Taylor, 1997; Taylor, 1983; Taylor & Brown, 1988; Taylor, Kemeny, Reed, Bower & Gruenewald, 2000).

Neuro-bio-chimista Candace Pert, a facut o descoperire uimitoare (1995- The Molecules of Emotion) care a schimbat modalitatea in care oamenii de stiinta inteleg conexiunea corp-minte. Ea a gasit un receptor opiat, mecanismul prin care o clasa de molecule chimice (peptide) modifica mintea si corpul. Cercetarile ei sunt importante deoarece ne arata modalitatea in care emotiile functioneaza ca un sistem reglator al corpului. Cercetatoarea a demonstrat faptul ca emotiile sunt semnale electrochimice care afecteaza chimia si electricitatea fiecarei celule a corpului nostru. De asemenea, Pert afirma ca starile noastre emotionale afecteaza lumea inconjuratoare. Ea explica “fizica emotiilor” prin faptul ca noi suntem sisteme vibratorii care transmit propriile vibratii semenilor. Astfel suntem si emitatori si receptori. Neurotransmitatorii numiti peptide transporta mesajele emotionale. Pe masura ce sentimentele noastre se schimba, aceasta mixtura de peptide circula prin corpul si creierul nostru si modifica practic, chimia fiecarei celule a corpului.

In “Everything you need to know to feel Go(o)d” (2007), Candace Pert face o legatura implicita intre faptul de a te simti bine si conectarea cu Dumnezeu. La nivel neurologic, sentimentul de a fi conectat cu Dumnezeu, de a fi binecuvantat, este o parte importanta din creier. “Moleculele binecuvantarii” sunt endorfinele care eliberate in creier si corp ca urmare la raspunsurile emotionale si exercitiile fizice, aduc o stare generala de bine si fericire. Evolutia receptorului opiat, are loc in cortexul prefrontal, cea mai avansata regiune cerebrala. Aceasta arie cerebrala, responsabila de luarea deciziilor este plina de receptori care ne fac sa utilizam placerea, deci este normal sa ne simtim bine, sa “ne simtim Dumnezeu”.

Acum ca stim faptul ca emotiile noastre sunt cheia uniunii cu partea divina din noi, ne este mai usor sa ne controlam emotiile negative, care aduc dizarmonie si boala in corpul si mintea noastra, si totodata ne tin departe de Dumnezeul din noi. Haideti sa cultivam bucurie in noi, si implicit in semenii nostri pentru a simti binecuvantarea lui Dumnezeu.

Daniela Teodora Onca

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *