terapia geotermala o binecuvantare pentru corp
Sanatate / Relaxare

Terapia geotermala: o binecuvantare pentru corp

terapia geotermala o binecuvantare pentru corp

terapia geotermala o binecuvantare pentru corp


Terapia geotermala este o binecuvantare a naturii pe care o putem folosi in beneficiul corpului nostru.

Masajul cu pietre, practica straveche de mii de ani, se numara printre cele mai relaxante si mai binefacatoare activitati din categoria wellness. Sa vedem asadar care este provenienta masajului cu pietre si cateva din beneficiile lui.

Pietrele calde se folosesc de peste 3000 ani; exista dovezi ca ele ar fi fost folosite in China si India si apoi de catre amerindieni. Civilizatiile stravechi le foloseau cu mult inainte, in ritualuri sacre si pentru incalzirea caselor.

Amerindienii au folosit pietrele calde din cele mai vechi timpuri in ceremoniile lor rituale, care includeau si purtarea pietrelor asupra lor pentru protectie.Femeia vraci trecea de la unul la altul o piatra perfect rotunda pe care o foloseau pentru a se masa cu ea in locurile dureroase. Femeile amerindiene foloseau pietrele calde pentru calmarea durerilor menstruatiei iar pietrele reci le aplicau dupa nastere pentru a ajuta la coagularea sangelui.

Apoi, continuitatea pietrelor se datoreaza bailor romane. Foarte multe din ritualurile romane  implicau terapia cu pietre calde sau reci. Multe din aceste practici se mentin astazi sub forma saunelor, imersiunilor in apa calda, hidroterapiei si a terapiei cu pietre calde/reci.

Masajul cu pietre calde combina beneficiile hidroterapiei cu ale termoterapiei. Caldura pietrelor face pielea apta sa absoarba mai bine uleiurile hidratante si terapeutice, si in acelasi timp pregateste si relaxeaza musculatura corpului astfel incat cel care face masajul poate lucra mai usor asupra muschilor. Alte beneficii ale terapiei cu pietre calde sunt:

•    imbunatatirea circulatiei locale
•    imbunatatirea circulatiei sanguine
•    indepartarea toxinelor

Roca folosita pentru acest tip de masaj este bazaltul, o piatra neagra, vulcanica, care ajunge la suprafata pamantului prin eruptie vulcanica.  Datorita continutului de fier, magneziu si alte elemente grele care se amesteca cu siliciul si oxigenul pe timpul procesului de formare a rocii, roca de bazalt are capacitatea de a atinge, a mentine si a transmite o caldura constanta pe o perioada mare de timp. De aceea, este ideala folosirea lui pentru terapia cu pietre calde.

Crioterapia

Folosirea pietrelor reci singure sau in combinatie cu pietrele calde devine din ce in ce mai cautata.  Crioterapia lucreaza pe principiul schimbului de caldura. Acesta se intampla atunci cand un obiect rece vine in contact direct cu un obiect cu temperatura ridicata, (ex. punem gheata pe piele). Obiectul mai rece va absorbi caldura de la obiectul mai cald (corpul), in incercarea de a stabili echilibrul.

Foarte multe tipuri de pietre se pot aplica pentru aceasta terapie: pietrele de bazalt, pietre  sedimentare insa, in special pietrele din marmura.

Folosirea lor are rolul de a imbunatati circulatia sangelui in zonele tensionate sau inflamate (in jurul ochilor), unde pot reduce cearcanele. In aceasta situatie, este recomandat folosirea unui tampon umed de protectie intre ochi si piatra. Apa va contribui si mai bine la conducerea energiei din piatra rece catre zona.

Pietrele reci mai pot fi folosite in zona sinusurilor, sau in proceduri post-extractie, pentru a imbunatati microcirculatia, metabolismul si pentru a atenua durerile. Impreuna cu pietrele calde, pietrele reci imbunatatesc circulatia fluidelor in corp, genereaza un efect de vindecare si de curatire prin dilatarea si contractarea alternativa a vaselor de sange. Pietrele reci genereaza si un raspuns tonic al catorva din sistemele corpului, in special cel imunitar.

Beneficiile folosirii tratamentului cu pietre reci:

•    Reducerea umflaturilor
•    Relaxarea tesuturilor congestionate
•    Scaderea spasmelor musculare
•    Metabolism mai bun al tesuturilor
•    Energizare si efect stimulant
•    Stimularea sistemului nervos
•    Decongestionarea zonei ochilor
•    Alinarea durerilor sinusurilor
•    Aplicari dupa epilare cu ceara, electroliza, abraziune

Folosirea pietrelor reci si calde in acelasi tratament duce la formarea unui echilibru terapeutic, insa nu se recomanda acest lucru pentru toata lumea. Alternarea cald/rece duce la ditalarea/contractarea alternativa a vaselor de sange. Rezultatul final este cresterea ritmului de circulatie a sangelui in zona respectiva. Daca insa clientul se plange ca ii este frig mereu sau are probleme usoare de circulatie, se recomanda doar masaj cu pietre calde.

Desigur, ne vom intreba cum putem beneficia de o astfel de terapie in confortul caminului nostru sau cum putem integra acest tip de masaj in viata noastra de cuplu. Sau poate vrem sa facem cadou astfel de seturi de pietre care sa imparta din binefacerile lor celor dragi ai nostri. Noi am postat un manual online care sa va ghideze, la sectiunea carti online.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *